Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

pistolet na dobry początek

Recommended Posts

Podane tu repliki nie są z metalu tylko z plastiku (ABS). Raczej nie znajdziesz sprężyny z metalu.

Polecam Berettę UHC (czuję się jak Lesio polecający AK Boyi) - jest trwała, dobrze strzela i ma częściowe oznaczenia ostrej broni. Mam tę replikę od 6 lat i jestem zadowolony. Dobre repliki sprężynowe robi też Tokyo Marui oraz HFC. Umarexa niestety nie miałem, wiem tylko, że ma oryginalne oznaczenia H&K, gdyż posiada na to licencję.

Poproszę zaglądnąć do działu replik sprężynowych. Znajdziesz tam opisy tych replik.

Pytanie też do czego Ci ten pistolet potrzebny. Bo jeżeli do lansowania się to pomyśl o jakiejś używce na green gaz. Jeżeli jako pierwsza replika sensowniej będzie poszukać sprężyniowej strzelby. Jeżeli jako broń boczna i rezerwowa można rozważyć też jakiś pistolet elektryczny.

Sprężynowe pistolety w tej epoce to juz raczej przeszłość ( choć rzeczywiście są ładne i dobrze wykonane).

Mam częsty (aż za częsty) kontakt z replikami Umarexa (zarówno sprężynowymi jak i tymi na CO2). Złe nie są, ale na pewno nie są warte swojej ceny. Ich główna zaleta to oznaczenia, które niestety znacznie podwyższają cenę repliki.

Da się znaleźć sprężynowe, wykonane z metalu repliki, ale zazwyczaj są one wątpliwej jakości. Zdecydowanie w tej cenie doradziłbym inne źródła zasilania.

W cenie do 200 złotych rozpatrzyłbym:

- elektryczne CM.030 (ma dobrze działający hop-up, jest dość trwały, jednak z zewnątrz wykonany z tworzywa);

- gazowy (greengas) Socom Mk23 STTI (ma dobrze działający hop-up, jest zazwyczaj bardzo trwały, jeśli uważa się na szczęki magazynka, jednak z zewnątrz głównie z tworzywa);

- gazowy (CO2) pistolet z KWC (hop-up słabo kręci, ale zasięg jest w porządku, zazwyczaj trwały, z zewnątrz mieszanka tworzywa i metalu - np. Sig Sauery tej firmy).

Sam zaczynałem kilka lat temu z takim Socomem od Stti i powiem tak, faktycznie trzeba uważać na szczęki magazynka. Nigdy pistolet nie da ci takiej celności jak AEG, nawet jeśli zasięg skuteczny pistoletu będzie miał 40 metrów, pewniejsze trafienia będą z aeg który ma 35 metrów.

Mi służył jako podstawowa broń prawie pół roku, zabawa była przednia, ale w starciu z aeg'mi, nie masz większych szans.

Kiedyś (2 tygodnie temu) polecałem Berettę STTI.

Od tego czasu miałem 2 + 1 usterki.

- kłopot z zamkiem. http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/119343-beretta-stti-klopot-z-zamkiem/

- nieszczelny mag (olej silikonowy pomógł).

- no i mag na CO2 - tego się wystrzegać, przeciekał z prawie wszystkich możliwy stron. Szajs ogólnie mówiąc.

Beretta ładnie strzela, działa nawet przy ~3 oC, jednak w zimnie świruje (raz strzela na 15, raz na 35 metrów, hop up raz nie działa, raz działa [to się zmienia co strzał, raz tak raz tak] ale to gaziakowi można wybaczyć.

Jeśli nie wystąpiłby u mnie kłopot z zamkiem byłby to bardzo fajny pistolet, jednak tak... 6/10 maksymalnie dam. No a magazynek na CO2 to porażka.

Jeśli chodzi o sprężynowy pistolet, od siebie polecę to maleństwo: http://www.militaria.pl/action_sport_games/pistolet_asg_dl30_spring_full_metal_(16493)_p5961.xml?cat=831

Full metal, myślę że ma więcej niż te 178 fps, bije dużo mocniej i dalej niż CM0.30. 2 magi (9 kulek o.O) full plastik, celny, mały. Przy normalnym użytkowaniu myślę że posłuży.

Edited by Helikon