djjanek22sp Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Witam! Moja ekipa airsoftem zajmuje się w ok 10%. Staramy się działać na wzór lekkiej piechoty, jesteśmy z Olsztyna, ale przejdźmy do sedna sprawy. Ostatnio doszliśmy do wniosku, że przydałoby się zrobić własną "Kampę", czyli jakiś wielki szałas, jakieś pozycje obronne wokół. Tak jak pisałem, mieszkamy w mieście o nazwie Olsztyn, gdzie jest największy w europie las miejski i właśnie tam zamierzamy wybudować tenże "kompleks" i tu rodzi się pytanie, mianowicie, czy coś takiego jest legalne, a jeżeli nie jest, to jakie konsekwencje może ze sobą ponieść budowa, lub wybudowanie. Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Odwiedź dział surwiwalowy. Nie ręczę czy znajdziesz tam informacje na ten temat. Mnie samemu wydaje się, że budowanie czegokolwiek w lesie jest nielegalne, co nie znaczy, że nigdy takiego czegoś nie robiłem. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Procent opłacalności wynosi 37,8%. Jako, że Twoja ekipa zajmuje się airsoftem tylko w ~10%, łatwo obliczyć, że wyciągniecie z tego tylko 3,78%~3.8%. Quote Link to post Share on other sites
koxysz Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Jeśli zbudujecie to z gałęzi i krzaków nie poniesiecie raczej konsekwencji. A jak zamierzacie użyć cegieł czy bóg wie czego,owszem możecie mieć problem. Quote Link to post Share on other sites
djjanek22sp Posted January 4, 2012 Author Report Share Posted January 4, 2012 Można rzec, że strukturą jesteśmy związani z ZHP, więc trochę teorii też jest ( nie harcerskiej), a fajnie mieć miejsce, gdzie nie kapie na głowę :icon_razz2: A w 10% Airsoft dlatego, bo nie wszyscy mają sprzęt, ale od wiosny planujemy 75 % "airsoftowania"... Quote Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Jeśli użyjecie gałęzi które leżą na ziemi to bez problemu możecie to robić, ale jakiekolwiek kopanie w lesie zrywanie mchu(który często jest pod ochroną) ścinanie drzew i krzaków może wam zwalić na głowę leśniczego lub kogoś w tym stylu. Jak by coś to mogę wam w miarę wytłumaczyć ja zbudować trwały szałas. Quote Link to post Share on other sites
djjanek22sp Posted January 4, 2012 Author Report Share Posted January 4, 2012 Pewnie, każda pomoc bardzo się przyda, tym bardziej, jeżeli mamy używać tylko tego, co leży na ziemi. Quote Link to post Share on other sites
Sanders Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Jeśli użyjecie gałęzi które leżą na ziemi to bez problemu możecie to robić, ale jakiekolwiek kopanie w lesie zrywanie mchu(który często jest pod ochroną) ścinanie drzew i krzaków może wam zwalić na głowę leśniczego lub kogoś w tym stylu. Jak by coś to mogę wam w miarę wytłumaczyć ja zbudować trwały szałas. Jezu ludzie nie przesadzajcie, juz widze te tabuny gajowych przeczesujących hektary lasu w poszukiwaniu paru survivalowców budujacych szałas i pozycje strzeleckie w głębi lasu. Problem w tym zeby nie wywalać czegos takiego zaraz przy drodze tylko głęboko w w lesie z dala od szlakow i siedzib ludzkich. Quote Link to post Share on other sites
djjanek22sp Posted January 4, 2012 Author Report Share Posted January 4, 2012 A tak btw. Gdyby doszło do kontaktu z jakimś leśniczym, czy kimś tam, podczas przebywania w szałasie tudzież w pozycjach strzeleckich, można się wyprzeć, że znalazło się to miejsce, ale nie budowało? Takie trochę głupie pytanie, ale dosyć ważne dla mnie... Quote Link to post Share on other sites
koxysz Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Jeśli zbudowane z gałęzi raczej karze wam to zniszczyć... Quote Link to post Share on other sites
djjanek22sp Posted January 4, 2012 Author Report Share Posted January 4, 2012 A jak by się spotkało "Straż leśną"? Już raz miałem nie miłe spotkanie z tymi panami i mogę rzec, że to są służbiści, że ho ho :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
butelka Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Na Twoim miejscu poszedłbym do leśniczego i zapytał. Może jemu też by się coś takiego przydało i wspólnymi siłami zbudujecie coś razem, ale porządnego. Już może z deseczek, cegiełek itd. Quote Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Sanders ja nie mówię o tym że jakiś leśniczy chodzi po lesie i szuka kogoś komu chce wlepić mandat tylko o tym że jeżeli uznał by to za zaśmiecanie lasu lub niszczenie go to raczej by się nie obyło bez płacenia. djjanek22sp nie masz się czym martwic bo szałas z jakiś leżących patyków i drzew nie jest żadnym niszczeniem przyrody, w razie problemu trzeba zgrywać idiotę i mówić ze ty o niczym nie wiesz heehee Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Ja porobiłem okopy i wykarczowałem pare drzew w puszczy kampinoskiej . Na tym terenie organizowaliśmy strzelanki i pewnego razu taka ************ Pani zadzwoniła po Policje w trakcie strzelanki , że ona tam grzyby zbierała . Policja przyjechała, zobaczyli broń , spisała mnie i koniec wszystko zostało tak jak jest . Quote Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 musashi to miałeś wiele szczęścia bo leśniczy prawdopodobnie policzył by każde drzewko itd, a policja miała to widać głęboko w ... Tak jak mówił butelka najlepiej iść się zapytać jak się zgodzi to dobrze jak nie to i tak nic Ci nie zrobi. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Jeżeli nie będziecie nic dzałać na terenie rezerwatu ze zgodą Leśniczego raczej nie będzie problemu. Postarajcie się popisać wiedzą na temat przepisów p-poż , to jeszcze przychylniej nastawi do was zarządcę lasu. Quote Link to post Share on other sites
marcin_d Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Tylko pamiętaj, że Las Miejski to miejsce przeczesywane przez grzybiarzy, turystów itp. W związku z tym budowanie trwałego schronienia dla kilku osób nie jest zbyt rozsądne. Również z punktu widzenia survivalu lepiej udać się gdzieś dalej. Popatrz na grupy olsztyńskie, są organizowane spotkania "kulkowe" w lesie miejskim - jest ciekawe miejsce gdzie umocnienia itp już są. Quote Link to post Share on other sites
Radziul Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Co do samej budowy szałasu to polecam kultowy poradnik survivalowy - Bear'a Gryllsa. I nie, nie ma tam przesadnych i hardkorowych rzeczy, jak to zwykle bywa w jego świetnych odcinkach ''Szkoły przetrwania''. Mnie ten poradnik bardzo wciągnął ^^. W moich okolicznych lasach istnieją już 4 szałasy wybudowane przeze mnie, tzn czy istnieją to raczej mocno powiedziane bo pewnie ktoś je rozdupcył. Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Witam! Moja ekipa airsoftem zajmuje się w ok 10%. W jakim sensie 10%? Ilość czasu jako posiadacie, jeden z dziesięciu? Macie 9 innych zainteresowań? Tak jak pisałem, mieszkamy w mieście o nazwie Olsztyn, gdzie jest największy w europie las miejski i właśnie tam zamierzamy wybudować tenże "kompleks" i tu rodzi się pytanie, mianowicie, czy coś takiego jest legalne, a jeżeli nie jest, to jakie konsekwencje może ze sobą ponieść budowa, lub wybudowanie. Właśnie dlatego należy się spodziewać kontaktów z Policją, bądź służbami leśnymi. Z takimi pomysłami lepiej jest wybrać się w bardziej odludne tereny, zmniejszając prawdopodobieństwo mandatu, czy chociażby samych kontaktów z ww. O ile pamiętam, to budowanie z tego, co znajdziesz w lesie nie podlega pod zaśmiecanie, byle tylko nie stwarzało zagrożenia dla przechodniów, czy zwierząt. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts