Mortician Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie wkładek korekcyjnych do okularów ESS ICE. Na stronie http://www.bjsystem.com.pl/1/ok01.html# znalazłem 3 rodzaje adapterów. Najbardziej interesowałby mnie ten: 740-0308 Nigdzie indziej takiej wkładki nie znalazłem. Co więcej, na oficjalnej stronie producenta ESS też tego adapteru nie było, jedynie 2 pozostałe, które mniej mnie interesują. Moje pytanie jest takie czy jest to oryginalny adapter firmy ESS czy jakiś zamiennik? Zależy mi właśnie na tym adapterze ze względu na dużą wadę wzroku, a ta wkładka umożliwia zamontowanie szkieł o dużej dioptrii. Jak już mam kupować to chcę mieć pewność, że jest to solidna firma, a nie zamiennik, stąd moje pytanie. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 to jest stary adapter druciany - nie do dostania juz. Dzwoniłem i gadałem zesklepem tym na ten temat. zostaje tylko ten co ja mam, czyli nylonowy 740-0310 Quote Link to post Share on other sites
doktorre Posted January 14, 2012 Report Share Posted January 14, 2012 Mam gdzieś jeszcze taką wkładkę drucianą nr 740-0308 z adapterem do ICE (kupioną z resztą w bjsystem) - jak jesteś zainteresowany... P.S. Zestaw oczywiście nieużywany - kupiłem "na zapas" kilka lat temu. Quote Link to post Share on other sites
Silk Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Jest jeszcze coś takiego -> http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_169&products_id=7588&name=ESS_-_Wkladka_korekcyjna_Vice_Rx_-_740-0308#!prettyPhoto Quote Link to post Share on other sites
doktorre Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Chciałem tylko zauważyć że SpecShop daje adapter tylko do ICE natomiast w bjsystem był adapter do ICE oraz V12... No ale jak ktoś chce tylko do okularów to czemu nie... Quote Link to post Share on other sites
jarzabek Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Generalnie 100 złotych za taką http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_169&products_id=7589&name=ESS_-_Wkladka_korekcyjna_P-2B_-_740-0310#!prettyPhoto wkładkę to masakra!!! Czy nie taniej było by ściągnąć wkładki np. z USA??? Quote Link to post Share on other sites
doktorre Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Jak to mówią - albo masz coś taniej albo dobre i trwałe ... każdemu według potrzeb. Quote Link to post Share on other sites
jarzabek Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Jak to mówią - albo masz coś taniej albo dobre i trwałe ... każdemu według potrzeb. Wkładka za 110 przy cenie gogli 299 to jednak przegięcie. Szyba jest już tańsza a koszt jej produkcji jest na pewno zdecydowanie wyższy niż wkładek. Niestety z uwagi na brak konkurencji w dystrybucji jest pewnie niezła marża (200-300%?). Uczciwa cena za taką wkładkę to 50-60 złotych. Quote Link to post Share on other sites
doktorre Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Używam tych "druciaków" zarówno w ICE jak i V12 i złego słowa o nich powiedzieć nie mogę. W każdym wariancie trzymają się sztywno, przylegając jak należy a mam je już 2 lata - noszone w różnych warunkach atmosferycznych. Osobiście najbardziej pasują mi przy V12, całkowicie kryjąc się w obudowie gogli (widać na zdjęciu w pierwszym poście), gdzie nie pozostawiają żadnych szpar jak to mam miejsce w ICE. Czy to samo można powiedzieć o plastikowej wersji? Mam też Revisiony z wkładką plastikową i ta nie jest tak komfortowa jak w ESS.... P.S. U mnie koszt wstawienia mineralnych szkieł korekcyjnych (-2,5) wyniósł 150 PLN. Quote Link to post Share on other sites
bender Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Guardery GC-3(to był bodajże model) też mają wkładkę na szkła korekcyjne. Mój kolega nosi i chwali sobie. Ja mam ESS Crossbow z oryginalną wkładką Vice RX i też sobie chwalę. To prawda, że jest to jedna z droższych opcji. Jeśli masz jakiegoś ślepego kolegę z takim zestawem to przymierz, jeśli nie masz to musisz zaryzykować i podjąć samodzielną decyzję. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 26, 2012 Report Share Posted January 26, 2012 Wkładka za 110 przy cenie gogli 299 to jednak przegięcie. Szyba jest już tańsza a koszt jej produkcji jest na pewno zdecydowanie wyższy niż wkładek. Niestety z uwagi na brak konkurencji w dystrybucji jest pewnie niezła marża (200-300%?). Uczciwa cena za taką wkładkę to 50-60 złotych. Uczciwa cena to taka, za jaką daje się to sprzedać. Nigdzie nie widziałem tych wkładek taniej. Cena za adapter Vice Rx w sklepie internetowym producenta to 30USD. Plus koszt przesyłki. Aktualny na dziś kurs średni NBP dla dolara amerykańskiego wynosi 3,2233 PLN. Mnie z historii zamawiania z HK wychodzi, że z uwzględnieniem transportu i cła z HK muszę liczyć 4 PLN za 1 USD, a bank też Ci dolarów nie sprzeda po "średnim kursie". Ale OK, przyjmijmy średni kurs. 30 * 3,2233 = 96,70zł. Plus koszt transportu, wliczany w wartość towaru przy odprawie celnej. Podatek VAT +23% jeśli dobrze pamiętam. Nie mam pojęcia, jak jest aktualna stawka celna dla towarów importowanych z USA. 96,70PLN +23% VAT = 118,94zł. Bez cła i transportu. A obsługa przez agenta celnego i koszt zabezpieczenia celnego to też parę złotych jest. Ewentualny upust za zakup hurtowy przez sklep z pewnością pożera marża sklepu - która wcale nie jest czystym zyskiem, bo sklep musi się z niej utrzymać (opłacić lokal, pracowników, obsługę techniczną). Cena 110zł - jak widzisz - została już przekroczona. Więc, panie kolego, wybacz mi sformułowanie, ale pierniczysz od rzeczy. Skoro BJ System oferuje wkładki po 110zł, to znaczy że cena zapewnia im sensowny zysk. Skoro ludzie (m.in. ja i paru znajomych z okolicy, którzy jako "czterooczni" bez wkładek ani rusz - q.e.d.) je kupują, to znaczy, że cena jest akceptowana przez odbiorców. Skoro Cię nie stać - nie kupuj. Ale nie marudź, że cena nie jest uczciwa: po prostu Tobie brak pieniędzy. Taki los, żaden powód do hańby. Quote Link to post Share on other sites
jarzabek Posted January 26, 2012 Report Share Posted January 26, 2012 Ładny długi wywód ze sprytnie wplataną manipulacją z ceną detaliczną. Quote Link to post Share on other sites
bender Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 Nie zmienia to faktu, że przy obecnym kursie dolara opłaca się kupić w Polsce. Uczciwa cena to może być 50zł, ale to producent ustala cenę wg popytu i chęci zarobku. Sądzę, że tłumaczyć nie trzeba. Narzekaniem cena nie spadnie. Wspomniano w wątku, że są tańsze opcje, czyli Revision i Guarder. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 To ściągnij sobie tę wkładkę "taniej z USA". C'mon, punk. Make my day :angry: A tak przy okazji - wkładka do Peltorów Maxim Ballistic kiedyś była sensowniejsza cenowo. Teraz widzę ją po 150-160zł. No i nie zapominaj o koszcie dorobienia szkieł, też nikt tego za darmo nie zrobi. :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
bender Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 Tak przy okazji znalazłem promocję na wkładki Vice RX 88zł: http://www.cqbtactical.pl/wkadka-korekcyjna-vice-insert-0308-p-3224.html?osCsid=c31d20020c58f47225775130b08a5ee2 Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 O, proszę. Faktycznie okazja :wub: Quote Link to post Share on other sites
monak Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 Mam pytanie do tych osób które posiadają ta wkładkę: http://www.bjsystem.com.pl/1/ok01.html# 740-0307 adapter druciany (pasuje także do gogli NVG). Po wsadzeniu ich w nosek za cholerę nie mogę wcisnąć w ten nosek szybki, odstaje na jakieś 1,5mm. Rozwiązaliście jakoś ten problem? Quote Link to post Share on other sites
falloutpl Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 A mnie ciekawi jak tam z parowaniem takich wkładek korekcyjnych, jest lepiej niż przy korzystaniu z okularów korekcyjnych a na nich gogli? Bo właśnie takiego "zestawu" używam (Bolle X1000RX) i jestem ciekawy czy zabawa w gogle/okulary z możliwością wstawienia takiej wkładki jest opłacalna. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 1. Druciana wkładka na korekcyjne nie występuje już w ofercie ESS. 2. BJ System nie jest już dystrybutorem ESS, jeżeli coś mają to stare zapasy. Generalnie krążą ploty, że ledwie zipią. Quote Link to post Share on other sites
bender Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 Mam pytanie do tych osób które posiadają ta wkładkę: http://www.bjsystem.com.pl/1/ok01.html# 740-0307 adapter druciany (pasuje także do gogli NVG). Po wsadzeniu ich w nosek za cholerę nie mogę wcisnąć w ten nosek szybki, odstaje na jakieś 1,5mm. Rozwiązaliście jakoś ten problem? Mi nie odstaje. Szkła korekcyjne dotykają szybki gogli/okularów? A mnie ciekawi jak tam z parowaniem takich wkładek korekcyjnych, jest lepiej niż przy korzystaniu z okularów korekcyjnych a na nich gogli? Bo właśnie takiego "zestawu" używam (Bolle X1000RX) i jestem ciekawy czy zabawa w gogle/okulary z możliwością wstawienia takiej wkładki jest opłacalna. Wczoraj chodziłem przez parę godzin w moim zestawie. Temperatura rano koło -20st., później jak już słońce wyszło zza chmur zrobiło się cieplej. Generalnie jak szedłem to nie było problemu, jak się zatrzymywałem to parowały trochę. Dawniej chodziłem w soczewkach kontaktowych i mając takie porównanie nie uważam, żeby kombinacja z tymi wkładkami jakoś przesadnie parowała. Jeśli masz niepotrzebną kasę to kupuj, pewnie będzie tobie wygodniej, jeśli tobie szkoda kasy i czujesz, że to co masz jest ok, to nie ma sensu. Co do parowania to chyba tutaj na forum Szaszłyk polecał ściereczki Revision. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 Nie, to nie ja polecałem ściereczki R. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 13, 2012 Report Share Posted February 13, 2012 To był C22. Quote Link to post Share on other sites
bender Posted February 13, 2012 Report Share Posted February 13, 2012 Aaa, możliwe. Przepraszam za pomyłkę. Quote Link to post Share on other sites
Gamling Posted April 12, 2012 Report Share Posted April 12, 2012 próbował może ktoś połączyć okulary ess z tymi wkładkami, pomimo tego iż są dedykowane dla innej firmy choć wyglądają jak by miały pasować do esów http://www.asg.com.pl/Wkladka_korekcyjna_do_okularow_ShootingBravo_Bobster,p,4445.php http://www.asg.com.pl/Wkladka_korekcyjna_do_okularow_Prowler_Bobster,p,4341.php Quote Link to post Share on other sites
monak Posted April 27, 2012 Report Share Posted April 27, 2012 Gamling dzwoniłem do Capri i nie wiedzą czy będą pasować do esów, bo nie mieli potrzeby tego sprawdzać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts