Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Gogle/okulary

Recommended Posts

Siema mam pytanie, a w zasadzie 3. Szukałem, ale nieznalazłem na forum wątku, w którym padłaby odpowiedź na te pytania.

1. Czy okulary mogą zapewnić taką samą ochronę jak gogle?

2. Czy możecie polecić mi jakieś dobre gogle/okulary do 50 zł na taiwangun, militaria.pl, lub innym krakowskim sklepie asg?

3. Czy takie budowlane gogle/okulary z castoramy będą do asg bezpieczne?

Proszę o odpowiedzi.

Ad1. Gogle i okulary zapewniają taką samą ochronę dla oczy, jednak jeżeli nosisz okulary korekcyjne polecałbym gogle.

Ad2 Ja polecałbym Ci rodzinę Uvex-ów I-Vo, lub tańszych x-one, ważne żebyś przetestował je wcześniej na jak najmocniejszej replice. Wtedy będzie wiadomo czy nic Ci się nie stanie podczas strzelanki.

Ad3 Zależy o jakie budowlane Ci chodzi, jeśli te które kosztują 3 zł to lepiej daj sobie spokój.

Siema mam pytanie, a w zasadzie 3. Szukałem, ale nieznalazłem na forum wątku, w którym padłaby odpowiedź na te pytania.

2. Czy możecie polecić mi jakieś dobre gogle/okulary do 50 zł na taiwangun, militaria.pl, lub innym krakowskim sklepie asg?

Proszę o odpowiedzi.

1. Pomyśl trochę,przyjrzyj się a sam będziesz mógł sobie odpowiedzieć na to pytanie.

2. Już milion razy padły odpowiedzi na tym forum na to pytanie jakie okulary brać. JEDYNIE ATESTOWANA OCHRONA OCZU - taiwangun takiej nie posiada. Udaj się do sklepu BHP i kup uvex i-vo ,albo jakieś bolle z militaria.pl ,tylko przymierz wcześniej skoro masz taką możliwość.

3. Mogą,ale nie muszą. Lepiej nie ryzykować.

A dacie linki do tych uvex i x-one? Szukałem ale poniżej 50zl nie znalazlem.

www.allegro.pl ,albo specshop.pl

Edited by OFF

Proszę o odpowiedzi.

@ 1 - Formalnie - nie (zgodnie z odnośną normą dla ochrony przeciwodpryskowej twarzy w systemie ISO okulary mogą mieć najwyżej klasę bezpieczeństwa , a gogle najwyżej B. B jest wyższą klasą niż F). W praktyce - mogą zapewnić margines bezpieczeństwa wystarczający do bezpiecznej zabawy w ASG.

@ 2 - Nie, bo nie mieszkam w Krakowie. Ale szczerze powiem - znajdź dobre źródło, dobre okulary / gogle, i nie przejmuj się ceną. Dodatkową kasę możesz uskładać, oczy - uszkodzone w wyniku stosowania byle szajsu do ich ochrony, nie odrastają. Zwyczajnie - na bezpieczeństwie nie oszczędzaj.

@ 3 - nie ma czegoś takiego, jak "zwykłe gogle / okulary z Castoramy". Popatrz na dziale ze sprzętem BHP za okularami / goglami o klasie bezpieczeństwa F lub lepiej (także dla oprawek). Zupełnie prawdopodobne, że w cenie do tych 50zł znajdziesz tam okulary ochronne Uvex'a, Zekler'a, albo innej sensownej firmy (sprzedawane jako przeciwodpryskowe / szlifierskie albo jakoś tak).

Przy okazji, najtańsze bezpieczne okulary, jakie widziałem w ofercie, to SPECS'y z amerykańskiego demobilu na Allegro. Szło je dostać nawet za 12zł + koszt przesyłki, teraz widzę, że podrożały. Przyznaję, nie są cool, jazzy i trendy, powiem więcej - są dość brzydkie, ale są bezpieczne (w końcu autentyczne okulary balistyczne). Mam jedną parę którą stosuję jako gościnne szkło na twarz dla krewnych i znajomych królika..

Wiadomość automatycznaTemat został zamknięty przez moderatora.Powód: Temat poruszany wielokrotnie. Wszystkie dane są na forum. Jeśli uważasz, że wątek został zamknięty niesłusznie, zaraportuj go, a rozważymy jego ponowne otwarcie. Pozdrawiamy,Forum WMASG.PL Załoga WMASG
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...