wegorz Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Znając polskie warunki chciałbym się upewnić jaki rozmiar polaru pasuje do kurtki ubrania ochronnego rozmiar 96/184/90, to będzie XL czy XXL ? Pytanie drugie, które polarki są nowsze, te całkowicie czarne czy z wstawkami w wz93? Wiem, że podpinanie to przeżytek bo zostaje nieizolowany przód, ale czasem to fajna sprawa. Z góry dzięki : ) Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Ja mam gorkę o wymiarach 104/184/98 i używam polarku XL. Więc myślę, że i w tym przypadku będzie dobry XL, bo wymiarami od siebie nie odbiegamy, aż tak dużo :P Gore-tex mam od KAMY, zaś polarek od jakiejś innej firmy i doskonale się zgrywają. Z drugiej zaś strony, co firma to inna wymiarówka - według ich uznania :icon_razz2: Które są nowsze? A tak czasem one nie były produkowane w tym samym czasie? :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted January 23, 2012 Author Report Share Posted January 23, 2012 Kij to wie, wiem że pierwsze wersje podobno były nawet zielone czy oliwkowe Z drugiej zaś strony, co firma to inna wymiarówka - według ich uznania :icon_razz2: i właśnie dlatego się zapytałem Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 U mnie chłopaki używają i gorek i polarów w różnych rozmiarach i nie narzekają, nie mają problemów z przypinaniem. Wiem, że są różne wzory tych polarów, jedna mają więcej kieszeni, inne tylko dwie. Jedne polary mają kieszenie poziome, drugie ukośne. Ostatnio widziałem, polary które niedawno wyszły i mają kieszeń pionową na klatce i drugą pionową na lewym rękawie. Wyglądają nawet fajnie. Czarne polary to chyba używają w wojskach pancernych (przeważnie). O zielonych nigdy nie słyszałem xD Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Te całkowicie czarne to windstoppery (jeśli mamy to samo na myśli). Ich się używa jako wierzchniej warstwy. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted January 23, 2012 Author Report Share Posted January 23, 2012 polar wz93 polar czarny windstopper różnice dostrzegam, chodziło mi o wstawki i bez wstawek ; ) Przy okazji, testował ktoś te windstoppery? A czy mógłby mi ktoś wyjaśnić cóż to za wynalazek? windstopper? polar? Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 A czy mógłby mi ktoś wyjaśnić cóż to za wynalazek? windstopper? polar? Pewnie wymysł firmy pokroju Helikona. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted January 23, 2012 Author Report Share Posted January 23, 2012 i tak z ciekawości kwestia ostatnia, te polary się wpina tylko na zamki czy mają jakieś poukrywane guziki jeszcze? Wywinąłem gore na lewą stronę i przy mankietach oraz szwach wewnątrz kurtki są podoszywane "języki" na guziki. Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Polary są podpinane dodatkowo na guziki. Na rękawach, po bokach i na kołnierzu. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Co do kolorów to pierwsza seria wz.128 miała polary oliwkowe z wstawkami w panterę. Następnie polary były czarne, lecz nadal z wstawkami w panterę, a od momentu wprowadzenia lekko zmodernizowanej wersji wz.128 polary są czarne i wstawki są czarne. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted January 23, 2012 Author Report Share Posted January 23, 2012 Dzięki za odpowiedzi : ) Czyli biorę murzynka :D Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Nie wiem gdzie dać to pytanie, a nie chcę specjalnie zakładać nowego tematu, w takim razie pytam tu. Jest ktoś w stanie określić co to za polar? Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Helikon Liberty (lub któryś inny model). Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Jest to Helikon Liberty, ale nie jest to polar. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Dzięki za odpowiedź. Ja tam się nie znam. Wyglądało mi na polar, więc się pytałem o polar. W takim razie dzięki za poprawkę. ;) Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 (edited) Oj tam Mati. Grzeje? Grzeje. Wygląda jak polar? Wygląda. :teeth: Więc jest to polar (ale ja i Ty wiemy, że to fleece). Edit: Literówki. Edited February 8, 2012 by HellMaker666 Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Hel - grzeje? Grzeje. Wygląda jak polar? Wygląda. Ale nie jest to polar, bo nie oddycha i przy odzieży termoaktywnej śmierdzę jak skunks, a czuję się jeszcze gorzej. Jak się porządnie spocę i rozepnę to to na mrozie, to pewnie będzie mi klatka piersiowa parować. :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts