pablorambo Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Witam, wraz z moją grupą tworzę projekt rekonstrukcyjny związany z operacją Pustynna Burza. Od 2008r zajmowaliśmy się odtwarzaniem USMC w latach 1988-2000, jednak postanowiliśmy zmniejszyć zakres działań tylko do tej operacji. Celem projektu jest zgromadzenie pasjonatów, kolekcjonerów sprzętu, rekonstruktorów USMC i US Army zajmujących się tym zagadnieniem. W chwili obecnej w projekt zaangażowanych jest siedmiu rekonstruktorów USMC z Bielska - Białej (woj. śląskie). Interesujemy się tą tematyką od około 4 lat, czyli praktycznie od początku zabawy z rekonstrukcją, w przypadku większości z nas. Przez ten czas zgromadziliśmy wiedzę, sprzęt i materiały potrzebne do tego aby zajmować się tym okresem działań. Obecnie szukamy nowych chętnych osób lub grup chcących podziałać wspólnie na większą skalę. Przykładamy duży nacisk na posiadanie oryginalnego i kontraktowego wyposażenia oraz odpowiedniego umundurowania zgodnego z okresem Desert Shield/Storm. Nasza współpraca w skrócie wyglądałaby na tej zasadzie: Spotykamy się lub organizujemy konferencje w celu ustalenia działań w najbliższym czasie. Omawiamy kwestie budowy i zagospodarowania dioram na najbliższych zlotach. Działamy wspólnie podczas szkoleń, pokazów, zlotów itp. Jak działamy?? - Spotkania odbywają się raz na miesiąc lub raz na dwa miesiące w dogodnej dla każdego lokalizacji. - Regularnie bierzemy udział w widowiskach historycznych, zlotach militarnych itp. na terenie woj. śląskiego i nie tylko (minimum 4 razy na rok). - W przypadku dołączenia/współpracy, spotkania z członkami z innego regionu odbywałyby się podczas zlotów militarnych. - Podczas zlotów militarnych tworzymy widowiskowe dioramy aby zobrazować publiczności jak wyglądało życie codziennie żołnierzy. - Organizujemy szkolenia teoretyczne i praktyczne dla członków grupy w terminach odpowiednich dla każdego z nas. - Organizujemy wykłady i pokazy dla dzieci i młodzieży w szkołach (mamy na koncie kilka udanych przedsięwzięć tego typu). - Organizujemy wystawy sprzętu który posiadamy w prywatnych kolekcjach. Myślę, że napisałem już wszystko co ważne. Jeśli znalazł by się ktoś zainteresowany powyższym, zapraszam do rozmowy na PW, z pewnością dojdziemy do porozumienia ;) Quote Link to post Share on other sites
pablorambo Posted February 16, 2012 Author Report Share Posted February 16, 2012 JOIN US! ;) Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Małe pytanie do autora tematu: pierwszy raz się spotykam z marinsami w woodlandzie, czy to wariacja członków grupy, czy też taki wzór był używany w USMC? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Małe pytanie do autora tematu: pierwszy raz się spotykam z marinsami w woodlandzie, czy to wariacja członków grupy, czy też taki wzór był używany w USMC? Myślę, że skoro to projekt REKONSTRUKCYJNY, to chłopaki wiedzą, co robią. Ty bardziej, że podczas Desert Stormu raczej w 3 colorze czy marpacie biegać nie mogli. :P A co do fotki - fajnie oszpejowani, bez przegięć, jak to teraz modne. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Właśnie dlatego, że reko to się zapytałem :) W ogóle to fail z mojej strony, bo doczytałem, że faktycznie ganiali w woodlandach :bialaflaga: Z tym, że na fotach rzadko się to spotyka ;) Quote Link to post Share on other sites
Tropiciel Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Obejrzyj film: Jarhead : Żołnierz piechoty morskiej, choć trochę powinien przybliżyć Ci okres, którym zajmują się chłopaki. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Właśnie dlatego, że reko to się zapytałem :) W ogóle to fail z mojej strony, bo doczytałem, że faktycznie ganiali w woodlandach :bialaflaga: Z tym, że na fotach rzadko się to spotyka ;) No fail jak z Wawy do NY. Jak rozumiem foty na których USMC lata w latach 80-tych i 90-tych w BDU Woodland są sukcesywnie wycinane z internetu, książki i artykuły też ocenzurowano. Film Wzgórze Złamanych serc (bardzo piękny film o milości tak btw ;p) to też nie o marines. ;) Quote Link to post Share on other sites
pablorambo Posted February 18, 2012 Author Report Share Posted February 18, 2012 To co mamy na zdj w woodlandzie to kombinezony przeciwchemiczne stosowane w tamtych latach w USMC (nie mieli pustynnego camo) zdarzało sie też, że USMC używali kombinezonów przeciwchemicznych od wojsk brytyjskich. W Jarheadzie też można je spotkać chociaż to średnie źródło wiedzy ale mimo to daje dośc dobrą podstawę wiedzy do naszego okresu reko. Ze szpejem nie jest przesadzone, wszystko noszone w sposób taki jak w latach 1990-91. Co do zwykłych mundurów BDU woodland były one też popularne w zatoce perskiej jednak uzywały je przeważnie jednostki działające "z tyłu" lub np ekipy logistyczne, military police itp. Jeśli chcesz fotki w woodlandach z desert storm to na pw podaj mail a poślę ci coś bo mam tego ponad 1000 :D Quote Link to post Share on other sites
pablorambo Posted April 7, 2012 Author Report Share Posted April 7, 2012 Nadeszła wiosna, tak więc ruszamy w trasę! Ludzie zaangażowani w projekt w najbliższym czasie uczestniczyć będą: Festiwal Nauki na UŚ w Katowicach 12 kwietnia (w planie prezentacje sprzętu oraz rekonstrukcje historyczne z udziałem pojazdów takich jak M35 REO oraz HMMWV) 15 Kwietnia, Cieszyn-Boguszowice(woj. śląskie) - dzień otwarty "przy bunkrze", mały ale ciekawy piknik militarny na którym pokarzemy się prezentując wyposażenie z Desert Storm + niewielkie stanowisko rekonstrukcyjne. 3 Maja, Kęty(woj. małopolskie) - piknik militarny 25-27 Maja, Chrcynno(woj. mazowieckie) - 2 Międzynarodowe Spotkania Oldtimer Militaris na "Panzer Farm" (zaprezentujemy wyposażenie USMC z okresu Desert Storm, dioramę a także będziemy działać przy pojazdach zgodnych z naszym okresem) 1-3 Czerwiec, Bytom(woj. śląskie) - "Śląskie Manewry" (w planach: budowa dioram we współpracy z innymi grupami, wystawa sprzętu z okresu Desert Storm) Na wszystkie te eventy zapraszam! Może ktoś się wkręci w naszą zajawkę ;) Quote Link to post Share on other sites
pablorambo Posted June 7, 2012 Author Report Share Posted June 7, 2012 Od niedawna można nas też znaleźć na Facebooku ---> http://www.facebook.com/#!/TheJarheadsGRH Strona dopiero się rozrasta o kolejne zdjęcia i materiały. Zapraszam do lajkowania i odwiedzania, co jakiś czas będą pojawiały sie nowości! Szukamy tez osób zainteresowanych współpracą (fotograf, kamerzysta, właściciel pojazdu pasującego do naszego okresu, sponsorzy) - w zamian za to oferujemy reklamę na naszym banerze oraz stronie. Quote Link to post Share on other sites
pablorambo Posted July 16, 2012 Author Report Share Posted July 16, 2012 (edited) Operacja Południe ---> 27 do 29 lipca bielskie błonia, na czas zlotu zbudujemy bardzo ciekawą dioramę do zobaczenia której zapraszam Więcej info na http://www.facebook.com/TheJarheadsGRH Edited July 16, 2012 by pablorambo Quote Link to post Share on other sites
pablorambo Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 Zapraszam do zapoznania się z nowościami na stronie Trwa również rekrutacja ! http://www.facebook.com/TheJarheadsGRH Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts