Wyso Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Witam wszystkich !!! Chciałbym przedstawić mój pomysł. Robię aktualnie karabin snajperski : -naboje ślepe 6mm -magazynek 6 strzałów -kolba stała od m16 -na kulki 6mm Chciałbym się spytać czy ma ktoś pojęcie ile fps może osiągnąć kulka przy nabojach ślepych long?? Dodam jeszcze że moich koledzy z drużyny zgadzają się no to. Wszystko jest legalnie gdyż nie łamię prawa o broni i amunicji Link to post Share on other sites
Perski102 Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Wszystko jest legalnie gdyż nie łamię prawa o broni i amunicji A ja myślę że łamiesz :bialaflaga: Link to post Share on other sites
Dread Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Chyba do 10 lat Ci grozi. Nabój long daje przy zastosowaniu ŚRUTU 5,5mm około 40J. Link to post Share on other sites
Wojtasasg Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Łamiesz prawo i możesz takim czymś z powodzeniem kogoś zabić.... Bardzo zły pomysł , tak - snajperka ma mieć dużo fps , ale to lekka przesada. Link to post Share on other sites
Wyso Posted February 26, 2012 Author Report Share Posted February 26, 2012 Przepraszam bardzo!mam prawnika w rodzinie i się o to właśnie pytałem. Po 2 http://www.bron.pl/shopbron/product/ARTYKULY-OBRONNE/Rewolwery-hukowe-na-kule-gumowe/Rewolwer-hukowy-na-kule-gumowe-ZORAKI-K-10-kal.6mm-short-10mm-czarny-okl.-czarna/35404 np. to Tylko łamie przepis o strzelanie w ludzi. :) Łamiesz prawo i możesz takim czymś z powodzeniem kogoś zabić.... Bardzo zły pomysł , tak - snajperka ma mieć dużo fps , ale to lekka przesada. to jest odp. Wiem, dlatego wpierw pytam Link to post Share on other sites
gewer12 Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 "Dodam jeszcze że moich koledzy z drużyny zgadzają się no to." Jak kogoś zabijesz daj znać. Link to post Share on other sites
minus25 Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 To masz kiepskiego prawnika w rodzinie. Albo nie chciał Ci robić przykrości. Albo się pomylił i nie zwizualizował sobie twojego projektu. Choćby to, że zmieniasz przeznaczenie pocisku z hukowego na "raniący" jest nielegalne. Wytwarzanie i modyfikowanie amunicji. Polecam ustawę o ... zdziwię Cie, broni i amunicji. Broń na kule gumowe to broń do samoobrony więc użycie jej do czegokolwiek poza samoobroną będzie Cie kosztowało jakieś 2zł na pocisk i 500zł/więzienie dla Twoich rodziców. Link to post Share on other sites
zbojcerz_hegemon Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 (edited) Takimi pomysłami lepiej się nie chwalić na forach. Jeżeli zamierzasz coś miotać przy użyciu naboju 6mm long, tworzysz tym samym broń palną. A idea, żeby strzelać z czegoś takiego do ludzi... brak słów. Edited February 26, 2012 by zbojcerz_hegemon Link to post Share on other sites
Wyso Posted February 26, 2012 Author Report Share Posted February 26, 2012 Dobra dobra już rozumiem że nie.czyli już zakończyłem budowę :( Ps.Mój prawnik ma o wiele wiele większe pojęcie od cb.ale to tak na marginesie Bym zapomniał! Proszę o usunięcie tematu Link to post Share on other sites
kubaex Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Dobra dobra już rozumiem że nie.czyli już zakończyłem budowę :( Ps.Mój prawnik ma o wiele wiele większe pojęcie od cb.ale to tak na marginesie Bym zapomniał! Proszę o usunięcie tematu Przekomarzanie się czyj prawnik ma większe pojęcie i kto jest mądrzejszy jest jakimś totalnym idiotyzmem . Skoro rodzinny "prawnik" powiedział ci że nie złamiesz przepisów z Ustawy o Broni i Amunicji to może nie pamięta co w się w tej ustawie znajduje? Zanim wpadniesz na kolejny pomysł robienia "UBER" snajperki przeczytaj sobie TO Link to post Share on other sites
Wyso Posted February 26, 2012 Author Report Share Posted February 26, 2012 A może kolega wie co to są luki w polskim prawie?? I powiem że prowadził już podobne sprawy o broni i jakoś zawsze wygrywał sprawy :) Koniec tematu!!!!! Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Życzę wizyty smutnych panów nad ranem. Wtedy papuga z rodziny będzie miała pole do popisu. Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 A może kolega wie co to są luki w polskim prawie?? A ustawa o broni w artykule 5, 6 i 7 co mówi?? No cóż. Ustawa jest jasna. A jedyne luki jakie widzę to w umyśle. Link to post Share on other sites
Dread Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 W rozumieniu ustawy bronią palną alarmową jest urządzenie wielokrotnego użycia, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, wywołuje efekt akustyczny, a wystrzelona z lufy lub elementu ją zastępującego substancja razi cel na odległość nie większą niż 1 metr. No to powodzenia ze snajperką strzelającą na metr :) Link to post Share on other sites
PitBear Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 (edited) Bym zapomniał! Proszę o usunięcie tematu Ja na miejscu modów nie usuwałbym tego tematu... To może być ważny dowód w przyszłej sprawie... :wink: Dodam jeszcze że moich koledzy z drużyny zgadzają się no to. A kolegów z teamu, którzy zgadzają się na taką konstrukcję, myślę, że nagroda nie minie... Nagroda Darwina. :icon_biggrin: Edited February 26, 2012 by PitBear Link to post Share on other sites
danesz Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Uo Jezusicku. Następny domorosły. Link to post Share on other sites
TheHarpun703 Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 A tak z ciekawości na jakiej zasadzie działają rewolwery KESERU które równierz są bez zezwoleń - nie wiem czy ślepaki są LONG czy SHORT ale tak czy siak za pomocą tych ślepaków miotają gumowe kule - są przeznaczone do strzelania tarczowego ale był wypadek u mnie w mieście gdzie kobieta użyła tego do samoobrony - postrzał w udo - czy to nie działało by na takiej samej zasadzie? Nie mówie tutaj o energi samego pocisku i skutkach trafienia taka kulką ale o zasadzie działania która byłs by identyczna. To znaczy, że KESERU równierz są nielegalne? Link to post Share on other sites
patch Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 IMHO Chyba nielegalnych rzeczy nie sprzedawaliby w publicznych sklepach. Link to post Share on other sites
TheHarpun703 Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 wiec co nielegalnego jest w takim ASG? Tylko to ze to samoróbka? Link to post Share on other sites
Dread Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Było w innym temacie - dystrybutor Keseru jest byłym milicjantem i załatwił sobie pokrętne tłumaczenie, że materiał inicjujący (spłonka z naboi short) to nie to samo co materiał miotający i że nie jest to spalanie gazów (choć jest), tylko "fala akustyczna". Czyli tradycyjne polskie gadanie o "pomroczności jasnej" jeśli ktoś jeszcze to pamięta. Cóż, prawo prawem, ale za flaszkę po znajomości wszystko da się w tym kraju załatwić. Zgodnie z literą ustawy Keseru jest bronią palną, ale nawet zakładając, że jest legalne (powiedzmy, że papuga naszego kolegi ma podobne znajomości przy flaszce co dystrybutor), to i tak do wytwarzania potrzebna jest koncesja. Ludzie zapominają, że broń bez pozwolenia dalej jest bronią, a broń w Polsce produkować może tylko podmiot koncesjonowany. Za dzierganie w piwnicy samopału na kapiszony grozi dokładnie to samo co za robienie kałachów (chyba, że okoliczności łagodzące mówią co innego), czyli do 10 lat. Link to post Share on other sites
Lagodkin Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 O wielu głupich pomysłach słyszałem ale muszę przyznać masz talent, przebiłeś je wszystkie... Link to post Share on other sites
Maza94 Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 (edited) Ja się tylko zastanawiam co następne. Wszystko zawsze się zaczyna od tego: Replika za 500zł okazuje się nie być snajperką. Kompleks małego.... zasięgu. A kończy się na wiatrówkach, kuszach a teraz nawet na rewolwerach, co następne? Pistolety na race? Edited February 27, 2012 by Maza94 Link to post Share on other sites
assa1 Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Po co się rozmieniać na drobne? Proponuję od razu haubicę na plastikowe kulki. Powstałaby nowa kategoria- ASA (Air Soft Artilery) :-) Link to post Share on other sites
Wyso Posted February 27, 2012 Author Report Share Posted February 27, 2012 (edited) Przepraszam najmocniej wszystkich użytkowników! Ale to pisał mój młodszy kuzyn któremu użyczyłem konta (pod pretekstem za pytanie się o ghillie) Obiecuje że to się więcej nie powtórzy. I proszę o zamknięcie tematu. Ps. proszę nie brać na poważnie jego wypowiedzi Edited February 27, 2012 by Wyso Link to post Share on other sites
Perski102 Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 I proszę o zamknięcie tematu. A mnie się wydaje , że to TY cały czas piszesz - i drugi raz prosisz o zamknięcie tematu ... Link to post Share on other sites
Recommended Posts