Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jaka kolejna replika?

Recommended Posts

Cześć po dłuższej przerwie postanowiłem wrócić do zabawy. Z wcześniejszych replik miałem G36c JG (niestety GB szlag trafił) M4 ICS i ostatnią CM.049 (czyli MP5 JG od cymy z EBB) Teraz znowu coś planuję kupić a empe pięć leci na handel. Szukam "czegoś dobrego" i dobrze wyważonego z racji, że kręgosłup troszkę mam zorany :) Na "celowniku" mam:

G36c od Cymki:

http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/cm0003-black-cm.html

Steyr AUG od JG:

http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/jg0449a-jg.html

Co myślicie o tym? A może coś innego jeszcze?

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jak masz "zorany" kręgosłup, to najlepiej, żeby to było coś lekkiego i ew. małego.

G36C CYMY już parę razy macałem i muszę powiedzieć, że jest bardzo wygodna, a jakość materiałów sprawiają, że wyglądają na bardzo wytrzymałe (i najprawdopodobniej takie są).

Myślę, ze ta gietka jest w sam raz, w środku podobno (tego potwierdzić nie mogę) jest tez na 5+

To RK06 też ciekawa propozycja w dodatku stała kolba czyli chyba powinna być bardziej wyważona od składaka? Wagę oba karabinki mają z tego co widzę identyczną (gieta i akacz)? Teraz to sobie mętlik zrobił bo z jednej strony łatwiej idzie dostać ładownice do AK, poza tym gnat metalowy a z drugiej strony G36c bardziej modułowe, np. mógłbym sobie zamontować kolimator + chwyt przedni co też chyba wpływa na lepsze rozłożenie ciężaru?

Po przemyśleniu sprawy jednak pod uwagę biorę głównie giete i tego kałaszka, tylko on jest chyba duży a ja dość niski (170) i teraz rozkmina się pojawia czy nie będzie z deka przy duży i niewygodny dla mnie?

Edited by KaramBoty

Ps. jaki zawias do G się sprawdzi najlepiej? 1 czy 3 pkt?

Dla jednego 1, dla drugiego 2, a dla trzeciego 3 punktowe. Sam musisz zdecydować.

AFG w tym lepsze, że lepiej się manewruje repliką i lepiej rozkłada ciężar. Na prawdę fajna sprawa.

Edited by Didizip

W czym lepszy AFG Magpula od zwyczajnego pionowca? Czyli rozumiem, że gieta w porównaniu do RK-06 będzie dużo lepiej wywazona?

Didizip już wyjaśnił z tym chwytem,a ja dodam od siebie jeszcze ,że osobiście do krótkich replik dla mnie wygodniejsze jest 1 pkt. - mam i używam akurat do tej gietki kopii zawieszenia od magpula,też spoko sprawa - przynajmniej dla mnie. Można zrobić z niego 2 pkt. lub 1pkt. ,jak kto woli.

Edited by OFF

Ok tak więc w tej cenie podsumowując najlepszą w moim przypadku repliką będzie G36c Cymki? Jeszcze takie 2 banalne pytania do tego, czy są jakieś tanie ładownice do g36? Bo będę pewnie kupował jedną z tych kamizelek:

- http://www.taiwangun.com/wyposazenie-taktyczne/kamizelki-taktyczne/replika-kamizelki-interceptor-body-armour-olive-a-c-m.html

- http://www.taiwangun.com/wyposazenie-taktyczne/kamizelki-taktyczne/kamizelka-typu-tactical-harness-olive-a-c-m.html

I troszkę głupio by było jak by ładownica na 2 magi kosztowała tyle co kamizelka...

Ps. Żeby nie tworzyć nowe wątku co myślicie o tych kamizelkach (na niedzielne strzelanki, do Afganistanu nie planuję wyjeżdżać)? Jak dotąd latałem tylko z pasoszelkami z PT3 z miwo ale jakoś mam ciśnienie na kamizelkę (większy lans)

A jaki zawias 3 pkt. wybrać? Bo u tego orkana nie ma a myślę, że będzie to wygodniejszą opcją no i zasłyszałem, że 3 pkt. jeszcze pomaga lepiej rozkładać ciężar... Co do kamizelki to szkoda mi wydawać na kamizelkę 500 zł, którą będę miał na sobie raz na 1-2 tygodnie, wiem miwo solidna firma ale to sprzęt cenowo i jakościowo raczej dla zawodowców/zapaleńców :)

ACM może Ci się w rękach rozlecieć nawet,szkoda kasy na to. Nie bierz 3 pkt. zawieszenia,jest dobre do długich replik,a G36 C jest krótkie. Weź to co podał Didizip albo kopie MS2 magpula,z której możesz zrobić 2 punktowe w razie czego. Jak chcesz tanie ładownice do G36 to PSTG robił za 35zł bodajże shingle (pojedyńcza 35zł,a podwójna 50zł bodajże) ,wtedy jak kupowałem to była to dobra cena w porównaniu do MIWO np.

To RK06 też ciekawa propozycja w dodatku stała kolba czyli chyba powinna być bardziej wyważona od składaka? Wagę oba karabinki mają z tego co widzę identyczną (gieta i akacz)? Teraz to sobie mętlik zrobił bo z jednej strony łatwiej idzie dostać ładownice do AK, poza tym gnat metalowy a z drugiej strony G36c bardziej modułowe, np. mógłbym sobie zamontować kolimator + chwyt przedni co też chyba wpływa na lepsze rozłożenie ciężaru?

Tu masz ładownice modułowe.

G36 Cymy jest świetne. Dobrze wyważone (ale dodałbym na Twoim miejscu sobie chwyt magpula AFG) ,małe,poręczne i wygodne :)

Jeśli szukasz czegoś takiego właśnie to nawet nie patrz na rk-06 ;)

W pełni popieram, bierz "Ginię"!

W czym lepszy AFG Magpula od zwyczajnego pionowca? Czyli rozumiem, że gieta w porównaniu do RK-06 będzie dużo lepiej wywazona?

Moim zdaniem 2-punktowy najbardziej funkcjonalny, podczepiając obydwa "karabinki" do tylnego "uszka" możesz zawsze uzyskać efekt jednopunktowy.

Ładownice u praszki podwójne są za 42-48 zł to chyba jednak u nich lepiej będzie kupić, szkoda mi kasy na kamizelkę a skoro mówicie, że ACM jest średnie to chyba najlepszą opcją będzie noszenie ich na pasie + ew. szelkach. Co do zawiasu to właśnie kiedyś miałem 1 punktowe bungy, do CQB jak najbardziej ok, ale wkurza brak możliwości stabilizacji repliki na cielsku jak np. będę chciał nawalać z boczniaka (którego co prawda na razie nie mam xD) i wydaje mi się, że przy 3 pkt. zawieszenie dodatkowo lepiej rozkłada ciężar broni na ciało?