Jey85 Posted April 14, 2012 Report Share Posted April 14, 2012 Stary temat zamknięty a pewnie nie wyczerpany. Obecnie mam w swojej około 480-490 fps. Kolega 500fps. Czy jest sens zmieniać gumkę na inna niż systema energy?- chodzi o ich dużą moc. Czy komora elementa czerwona, dokładnie ta: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=57_59&products_id=384 Coś poprawia w stosunku do zwykłej metalowej czy to propaganda? Quote Link to post Share on other sites
dunel Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Witam, wie ktoś może jaka jest długość dyszy w cymach 0.40-050? Czy ma ona 19.7mm czy 21mm? Quote Link to post Share on other sites
Grzegorz051766 Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 (edited) Witam, wie ktoś może jaka jest długość dyszy w cymach 0.40-050? Czy ma ona 19.7mm czy 21mm? o ile to co ci w czymś pomoże: Mam problem: do swojej cm040 zakupiłem guardera sp130 i po rozkręceniu swojego gerboxa okazało się co następuje: zastanowiła mnie ta różnica.. po konsultacji dowiedziałem się że guardery są ogólnie dłuższe o d stockowych ale po zamontowaniu i pierwszej próbie strzału poszła zębatka środkowa na zewnętrznym kole.. może ktoś pomoże bo wszyscy chwalą sp130 a jak na moje oko to nie ma na nią tam miejsca... albo ja robię coś nie tak. Edited July 18, 2014 by Grzegorz051766 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 Zdejmij na próbę lożyskowanie z głowicy tłoka. Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted July 19, 2014 Author Report Share Posted July 19, 2014 Sam w swojej mam guardera 130- działa to normalnie. Generalnie jak zauważyłem różne spreżyny mają różne długości nie zawsze długość też przekłada się na moc. Ze padła zębatka stockowa to dziwne te cymowskie są bardzo wytrzymałe. Quote Link to post Share on other sites
Grzegorz051766 Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 (edited) Zdejmij na próbę lożyskowanie z głowicy tłoka. sek w tym że głowica tłoka nie jest łożyskowana: jest tam jakiś znalowy dystanser czy jak to nazwać nie wiem. Sęk w tym że dało by się to oczywiście zeszlifować o jakieś 5mm ale czy tak powinno się robić, czy to nie sprawi ze po zmianie sprężyny będę miał to samo co na stoku tylko się o denerwuje. Najbardziej mnie interesuje czy ktoś się z tym problemem co ja już borykał??.. Sam w swojej mam guardera 130- działa to normalnie. Generalnie jak zauważyłem różne spreżyny mają różne długości nie zawsze długość też przekłada się na moc. Ze padła zębatka stockowa to dziwne te cymowskie są bardzo wytrzymałe. no tak wiadomo że większa moc się musi zkąś wziąć, ale 5 skoków więcej po 2mm sprężyny daje 1cm więcej do zmieszczenia w tłoku a mówi się stokowe sprężyny to 125 wiec trochę ciasnawo się robi a osiągi niby mają niewiele wzrosnąć(wiem że guardery mają zaniżone oznaczenia ale tak czy siak dla mnie to podejrzane).. tu ukruszona zębatka: Jak zmieniałeś u siebie sprężynę to miałeś problemy z jej zmieszczeniem?? usuwałeś coś z mechanizmu(głowicy/prowadnicy)? Edited July 19, 2014 by Grzegorz051766 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 Więc znalazłeś przyczynę dlaczego Ci zębatkę środkową zerwało. Ten ciężarek tam jest za długi żeby zmieścić SP130 Guardera. Rada, zmiana głowicy tłoka, tłoka i głowicy cylindra z dyszą :) Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 Pisałem nie jeden raz że sprężyny tej firmy mają często problemy z podwójnym łożyskowaniem przy SP130, albo zrobisz tak jak napisał Verb albo możesz jeszcze spróbować skorcić ten ciężarek ( zeszlifować aby nie było widocznego kwadratu i naciąć miejsce na plaski śrubokręt aby przytrzymać przy dokręcaniu głowicy) lub jak się da rozkręcić prowadnice sprężyny to usunąć koronkę i jedna powierzchnie cierna łożyska - pozostawiasz tylko 1 element z łożyska Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts