Stolar Posted April 8, 2005 Report Share Posted April 8, 2005 Kupiłem na allegro laryngofon starego typu. Z tego co udało mi się ustalić to jest to laryngofon od hełmofonu czołgowego taki jak tutaj: http://s180.allegro.pl/photos/oryginal/47/...3932/47393221_1 http://s180.allegro.pl/photos/oryginal/47/...471564/47156406 Po rozpruciu opaski okazuje się że składa się on z 2 gumowanych prostopadłościanów o wymiarach 4x2x1,5 cm – czujników połączonych przewodami. Każdy z nich ma 3 śruby do podłączenia przewodów oznaczone + , - oraz Z. Czy ktoś z was próbował dostosować taki laryngofon do współpracy z „współczesnymi” radiotelefonami(w moim przypadku konkretnie castel KF-22) typu First Austria, Maxcom itp. Ustaliłem na którym „wyjściu” w gnieździe radia jest podłączony mikrofon a gdzie słuchawki i wyprowadziłem 2 przewody od tego pierwszego. Próbowałem różnych kombinacji z podłączeniem laryngofonu jednak bez skutku. Czy czujniki wymagają jakiegoś dodatkowego zasilania? Czy Z oznacza uziemienie i należy je sobie po prostu darować lub połączyć z + lub – (tak kombinowałem)? Będę wdzięczny za wszelka pomoc i wyjaśnienia. Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
Potf0r Posted April 8, 2005 Report Share Posted April 8, 2005 mam taki laryngofon ale nie probowalem podlanczac go do radiotelefonu. jezeli Z to masa, to nie mozna sie tego pozbywac... w moim laryngofonie bylo tak: 1 - szedl sygnal z laryngofonu - czyli to co sie mowi 2 - szedl sygnal ze to laryngofon* 3 - masa proponuje robic tak: + do 1, Z do 3, wcisnac PTT i sprawdzic na innym radyjku czy gada. Jesli nie gada podlaczyc - i sprawdzic. Jezeli i to nie dziala to sprawdzic czy na 2 nie bedzie gadac. Wg mnie, danie jakiegokolwiek sygnalu na 2, zaowocuje rozpoznaniem podlaczonego laryngofonu (moje radyjko tak ma...). --- *w moim radiotelefonie MBO WT446, trzeba było wywalić sygnał z 2, gdyż urządzenie wciąż nadawało. Link to post Share on other sites
Punisher Posted April 8, 2005 Report Share Posted April 8, 2005 Ja bezproblemowo podlaczalem laryngofon ze słuchawką z R-126 działa idealnie i koszt malutki. Link to post Share on other sites
Stolar Posted April 9, 2005 Author Report Share Posted April 9, 2005 To znaczy że dorobiłeś tylko jakąś przejściówkę czy również „wybebeszyłeś” oryginał i wykorzystałeś sam czujnik/mikrofon? Potf0r: Niestety jak bym nie kombinował to w żadnym układzie nie działa. Ja wyprowadzam z gniazda mikrofono-słuchawkowego w radiotelefonie tylko 2 przewody potrzebne do przesyłania sygnału z mikrofonu. Podłączałem do nich mikrofon na próbę i działa więc styki w gnieździe wybrałem raczej dobre. Nie wiem gdzie leży problem. Może wyprowadzić jeszcze 3 przewód? Tylko który i jakie ma to teoretyczne uzasadnienie. Na razie mam tylko wtyczkę mono(szczęśliwie układ styków jest akurat od mikrofonu a nie słuchawki). Jak zdobędę stereo to pomyślę nad 3 przewodem i nowymi kombinacjami. Może jednak do tego czasu ktoś cos doradzi. Dzięki za pomoc :) Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
Potf0r Posted April 9, 2005 Report Share Posted April 9, 2005 Usiade ze swoim laryngofonem czolgowym i zobacze co da sie wyczarowac... wiec : czekac na info :) Link to post Share on other sites
cromat Posted August 6, 2006 Report Share Posted August 6, 2006 Nieco odświerze stary temat pytaniem: Co wynikło z tych przeróbek?? I czy dało rade podłączyć do do normalnych pmr'ek?? Link to post Share on other sites
Stolar Posted August 6, 2006 Author Report Share Posted August 6, 2006 Niestety u mnie żadna kombinacja kabelków nie działała :( Wniosek stąd że albo kupiłem uszkodzony laryngofon albo jednak wymaga on jakiegoś bardziej skomplikowanego podłączenia(własnego zasilania?) Ja się poddałem… Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
wally Posted August 6, 2006 Report Share Posted August 6, 2006 Ja zakupiłem taki laryngofon: Nie wiem czym on może się różnić od laryngofonu czołgowego ale u mnie działa bez problemu. Radio to Maycom WT-415. Stolar, w Twoim radiu są oddzielne wtyczki na głośniki i na mikrofon czy jedna typu "mikrojack"? Link to post Share on other sites
Trael Posted August 6, 2006 Report Share Posted August 6, 2006 wally a gdzie można dostać taki laryngofon? Szukałem na allegro i tam niestety nie ma. Link to post Share on other sites
wally Posted August 6, 2006 Report Share Posted August 6, 2006 Co jakiś czas pojawiają sie na allegro. Trzeba szukać i czekać. W sklepach są nowoczesne laryngofony w cenie od 250 zł, ten, który ja kupiłem to oczywiście demobil w związku z tym jego cena oscyluje w okolicach 20 zł. Link to post Share on other sites
Stolar Posted August 7, 2006 Author Report Share Posted August 7, 2006 Mój laryngofon jest zupełnie inny – wygląda jak 2 obgumowane sztabki. A w radyjku mam 1 microjecka. Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
wally Posted August 7, 2006 Report Share Posted August 7, 2006 To oznacza że masz tylko laryngofon, tzn. możesz mówić ale nie możesz słuchać. Wymontowałeś tez słuchawki z hełmofonu? Ile było bolców we wtyku hełmofonu? Link to post Share on other sites
Recommended Posts