Frontal Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 No właśnie, mam dosyć egzotyczny problem. Otóż w wakacje jadę na road tripa po USA i na pewno zdarzy się tak, że będę musiał nocować na pustyni lub w innym podobnym terenie w namiocie. Z racji, że kompletnie nie znam się na survivalu, byłbym wdzięcznym za jakieś porady jak uniknąć pożarcia przez dziką zwierzynę czy wychłodzenia, miesiąc to wrzesień. Proszę o poważne potraktowanie tematu i z góry dziękuje za konstruktywne wypowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 No właśnie, mam dosyć egzotyczny problem. Otóż w wakacje jadę na road tripa po USA i na pewno zdarzy się tak, że będę musiał nocować na pustyni lub w innym podobnym terenie w namiocie. Z racji, że kompletnie nie znam się na survivalu, byłbym wdzięcznym za jakieś porady jak uniknąć pożarcia przez dziką zwierzynę czy wychłodzenia, miesiąc to wrzesień. Proszę o poważne potraktowanie tematu i z góry dziękuje za konstruktywne wypowiedzi. Poczytaj książki Bear'a Grylls'a. Zawsze to coś pomorze, skonsultuj się z ,,trenerami" od surwivalu jeżeli masz hajs i chęci. Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 Chyba nie jedziesz na hardcore survival, prawda? Poleciłbym dobry polar, gore-tex koniecznie palnik do gotowania i ciepły śpiwór. Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Książki Bear Gryllsa? Są dobre jako powieść przygodowa, (że się tak wyrażę), ale jako poradnik przetrwania to ja bym ich nie brał... zabić się idzie. Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Książki Bear Gryllsa? Są dobre jako powieść przygodowa, (że się tak wyrażę), ale jako poradnik przetrwania to ja bym ich nie brał... zabić się idzie. Wiadomo że tak, ale zawsze coś we łbie zostanie. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 SAS survival hanbook Wisemanna poszukaj, tam masz zagadnienia opisane wg. klimatu W angielskim wydaniu są podkreślenia dotyczące m.in. Ameryki Północnej. Nie wiem jak w polskim bo pdfa trzymam tylko do sprawdzania nazw własnych Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 12, 2012 Report Share Posted June 12, 2012 Gryllsa to sobie od razu odpuść. Wiedza z książek nie zastąpi praktyki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts