Nath Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 Rozumiem dostać bezpośrednio w zęba. Ale mieć zamknięte usta i kominiarkę? Czy to ochroni? Kominiarka przylega dość ściśle do twarzy (niemal jak druga skóra), więc nie stanowi właściwie żadnej ochrony. Arafatka zazwyczaj jest luźniejsza, więc lepiej rozprasza energię kulki. @Vaco-popracuj nad ułożeniem samej krawędzi maski. Ja zazwyczaj kładę gogle (bolle x800) na maskę (na skraj) i mam zero szczeliny. Z tym składaniem się to kwestia przyzwyczajenia albo zastosowania innych przyrządów celownicznych ;). Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 Kominiarka, o ile nie pęknie, to jedynie troszkę rozłoży siłę uderzenia. (Chyba że jesteś kiepskiej urody, to zawsze się przyda). Jak już to maski neoprenowe, bo w jakimś stopniu amortyzują uderzenie. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted June 2, 2012 Author Report Share Posted June 2, 2012 Jak już to maski neoprenowe, bo w jakimś stopniu amortyzują uderzenie. Ponoć w takim czymś strasznie okulary parują. Niedługo będę realizował mój pomysł s siatką + szalo kominiarką. Napiszę jak się to wszystko sprawdzi w boju :-) Pozdrawiam :D Quote Link to post Share on other sites
PatrykD3 Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Ja uważam, że zwykła bandamka w zupełności powinna wystarczyć. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 (edited) Ja uważam, że zwykła bandamka w zupełności powinna wystarczyć. Jesteś w błędzie, może nie wystarczyć, jest na pewno skuteczniejsza od kominiarki, ale zbyt mało "mięsista". Zdecydowanie lepszym wyborem będzie ten szal, który już wskazywałem. Jego rozmiar (190x90) pozwala na dość grube owinięcie szyi i dolnej części twarzy, uzyskana warstwa tkaniny skutecznie pochłania energię kulki, a siatkowa struktura zapewnia zadowalającą wentylację i oddychanie. Edited June 3, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted June 3, 2012 Author Report Share Posted June 3, 2012 Czy taka siatka nadawała by się do zrealizowania mojego pomysłu: http://allegro.pl/0-5-2-0-mm-siatka-miedziana-drobna-10x20-cm-nowa-i2394696655.html ? Chodzi mi o to czy nie będzie za miękka/elastyczna/ giętka ? Znacie jakiś sklep internetowy gdzie można dostać różne siatki, a najlepiej o grubości 1mm i oczku 2x2mm ? Pozdrawiam :-) Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 (edited) Szukaj raczej siatki, której używa się do wizualnego tuningowania aut. Jest wystarczająco wytrzymała, a jednocześnie elastyczna i cienka. Edited June 3, 2012 by Nath Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted June 4, 2012 Author Report Share Posted June 4, 2012 A mógł byś podesłać jakiś link, lub dokładną nazwę takiej siatki. Proszę :) Pozdro ;-) Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 http://moto.allegro.pl/optyczny-siatki-18820 hulaj dusza, piekła nie ma. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted June 4, 2012 Author Report Share Posted June 4, 2012 Jednak będę brał tą: http://allegro.pl/siateczka-nierdzewna-drut-0-5-oczko-2-0-mm-i2394610712.html Jest tania i mam nadzieję, że wytrzyma uderzenie kulki. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted June 14, 2012 Author Report Share Posted June 14, 2012 Siatki do mnie doszły. Wszystko poskładałem do kupy i obszyłem paskiem parcianym. Na chwilę obecną wygląda to tak: ZDJĘCIE 1 ZDJĘCIE 2 Kiedy używa się z tą siatką szalo-kominiarki jest to bardzo wygodne (lepsze od stalkera). W każdej chwili mogę to sobie zsunąć na szyję, bez żadnych problemów, i się napić czy coś zjeść. Do zrobienia tego użyłem 2 sztuk siatek, do których link jest wyżej, paska parcianego oraz taśmy elastycznej. Wyszło taniej i wygodniej niż stalker :-) Może komuś się to przyda. Pozdrawiam :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
sarnuch Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 klik tu mam dość ciekawe, acz futurystyczne rozwiązanie kwestii ochrony zębów, w airsofcie jeszcze się z tym nie spotkałem Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 Co sądzicie o pomyśle przyszycia takiej jakby łaty/kieszonki do szalokominiarki, a wewnątrz niej np. kawałek plastiku? Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted June 14, 2012 Author Report Share Posted June 14, 2012 Powinno się to sprawdzić, aczkolwiek nie będziesz mógł oddychać przez usta. W takim wypadku szalo-kominiarkę trzeba założyć wysoko na głowę aby się z twarzy nie zsuwała. @sarnuch Rzeczywiście bardzo futurystycznie to wygląda, ale sądzę, że niezbyt wygodnie składało się z tym do strzału, zwłaszcza jeśli przyrządy celownicze są dosyć nisko. Pozdro :-) Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 No wiadomo, że z szalokominiarką na ustach oddycham nosem. I owszem, zawsze ją mam naciągnięta z tyłu wysoko na głowę. Muszę wypróbować ten patent, pokombinować coś. Quote Link to post Share on other sites
Radula Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 (edited) Arafatka mi się wydaję dość dobrą ochroną na twarz, a jak ktoś wcześniej napisał można w nią wszyć siatkę metalową. Edited June 14, 2012 by Radula Quote Link to post Share on other sites
KicuPL Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 (edited) Ja się tak doczepię do tematu. Czy to wystarczy do ochrony? Plastik jak plastik. Firma oczywiście niepewna. Biegałem w podobnej i poza lekkim bólem parę razy po oberwaniu kulką nic innego nie odczułem. Poza komfortem w porównaniu do stalkera chyba niczym się nie różni? Edited June 14, 2012 by KicuPL Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted June 14, 2012 Author Report Share Posted June 14, 2012 Na twoim miejscu zrobił bym taką siatkę jaką na zrobiłem. Jest o niebo wygodniejsza od stalkera itp. oraz wychodzi bardzo tanio :) Quote Link to post Share on other sites
KicuPL Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 (edited) To fajnie. Ten pasek parciany i gumkę elastyczną kupiłeś czy wyjąłeś z czegoś? Jakie są wymiary tej siatki? Wygodne to? Edited June 14, 2012 by KicuPL Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted June 14, 2012 Author Report Share Posted June 14, 2012 Pasek parciany którym obszyłem tą siatkę ma szerokość 25mm, taśma elastyczna ma 40mm. Obydwie te rzeczy powinieneś znaleźć w pasmanterii. Jak dla mnie jest to bardzo wygodne jeśli razem z tym zastosujesz szalo-kominiarkę. Jak to w całości wygląda, widać na filmiku (1 post w tym temacie). A co do siatki ma ona wymiary 10x20cm, lecz ja 2 cm zagiąłem ponieważ wystawała mi poza twarz, tak więc moja końcowa wersja ma 8x20cm. Siatkę kupiłem tutaj: http://allegro.pl/siateczka-nierdzewna-drut-0-5-oczko-2-0-mm-i2394610712.html Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts