Wukasz Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 Ano na takiej, że gdy w sytuacji awaryjnej nie masz dużo czasu, a musisz zmienić maga, to zamiast bawić się z odpinaniem klapy i wydzieraniem go z wiotkiej ładownicy - jednym ruchem szybko, łatwo i przyjemnie po prostu wyjmujesz magazynek. Fastmag nie ma zastępować zwykłych ładownic, lecz jedynie je uzupełniać. Z shingla zrobisz to niewiele wolniej. Natomiast wielką zaletą wszelkich twardych ładownic jest ponowne umieszczenie w niej magazynka i jego samozabezpiecznie. Oczywiście ma to znaczenie tylko dla tych, którzy wykonują przeładowanie niewystrzelonego do końca magazynka. Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 (edited) Z shingla zrobisz to niewiele wolniej. Mozna troche popolemizowac na ten temat. Te ladownice sa o tyle lepsze, ze bardzo mala czesc magazynka jest przykryta obejma porownujac do shingla wiec lapiac za niego masz od razu bardzo pewny uchwyt, a to jest niebagatelny bonus do skrocenia czasu wymiany. Co wiecej, mozna jeden czy dwa zamontowac w latwy sposob na pasie (czego nie mozna powiedziec o normalnej kieszeni) co dodatkowo daje duzo lepszy i wygodniejszy dostep do zawartosci, ale to juz kwestia indywidualnych preferencji. Fastmag nie ma zastępować zwykłych ładownic, lecz jedynie je uzupełniać. To zdanie powinno sie znalezc w temacie dyskusji :) Edited June 20, 2012 by Chochla Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 Istnieją niskie shingle. Jednak nie ma co polemizować, gdyż oczywistym jest, że potrzebna jest dodatkowa manipulacja. Z premedytacją nie napisałem "równie szybko", bo świadomy jestem faktu, że shingle będą wolniejsze. Z odpowiednim montażem nie ma problemu z montowaniem shingli na pasie. Ja nie neguję funkcjonalności fastmagów ale i nie będę ich opiewał, bo rewolucji nie robią. Są za to ciężkie, grubaśne i klockowate a zamontowane jeden na drugim robią wielki cyc ;) Na pas wolę pojedyncze kydexy typu Blade Tech. Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 (edited) Z odpowiednim montażem nie ma problemu z montowaniem shingli na pasie Byc moze jest jakies rozwiazanie, ktore to omija, ale przy zamontowaniu kieszeni na pasie dno magazynka jest stosunkowo nisko w porownaniu do dolu kamizelki wiec istnieje ryzyko potencjalnego 'zaciecia' przy jego wyciaganiu. Przy sztywnym prawie caly nachodzi na jej powierzchnie, wiec o ile tylko uzytkownik nie ma syndromu wolnego palsa to ryzyko takie mocno minimalizujesz. Ja nie neguję funkcjonalności fastmagów ale i nie będę ich opiewał, bo rewolucji nie robią. Bo nie mialy robic rewolucji. Po prostu doskonale sie nadaja do roli do jakiej zostaly stworzone czyli do "szybkiej deski ratunku" Na pas wolę pojedyncze kydexy typu Blade Tech. O gustawach sie nie dyskutuje :) Edited June 20, 2012 by Chochla Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 Istnieją niskie shingle. Być może nie przewertowałem dostatecznie dokładnie rynku, ale niedawno czegoś podobnego szukałem. Jakoś nie wpadło w moje oczy nic pod stanagi. Dysponujesz może wiedzą kto coś takiego produkuje? Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 Aries Outdoor ;) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 (edited) Z tego co mogło by być dostępne w Polsce to Maxpedition ale nie widziałem faktycznie w ofercie. Poza tym na pewno ATS i Esstac (z kydexową wkładką). Nie widziałem w ofercie Aries Outdoor niskich shingli. ;) Na prawdę bardziej do mnie przemawia koncepcja shingla (PSTG robi z kydexem/ABS więc już w ogóle miód, choć nie wiem czy to tylko wkładka czy też mają brzuszek by wprowadzić dodatkowe zabezpieczenie, może na niskie by się skusił) niż plastikowy klocek lego. :) Edited June 20, 2012 by Wukasz Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 Mój błąd. Zagapiłem się na shingle z magiem AK i jakoś tak mi zostało, że to był stanag ;) Quote Link to post Share on other sites
badseed Posted June 21, 2012 Report Share Posted June 21, 2012 http://www.ebay.com/itm/221042752610?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 Szybkie i na pas. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted June 21, 2012 Report Share Posted June 21, 2012 Tak się trochę podczepię. Są fast magi do AK? Google nie bardzo chce pomóc. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 21, 2012 Report Share Posted June 21, 2012 Oryginalne FastMagi ITW Nexus do AK będą w okolicach jesieni. Quote Link to post Share on other sites
kelo Posted June 22, 2012 Report Share Posted June 22, 2012 Czy coś wiadomo na temat fastmagów do MP5 bo niestety nie widziałem ale mogę być ślepy :) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 22, 2012 Report Share Posted June 22, 2012 Nic nie wiadomo. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 22, 2012 Report Share Posted June 22, 2012 ITW nie robi ale Chińczycy twierdzą, że w ich fastmaga pistoletowego MP5 się mieści. http://www.popularairsoft.com/news/ea-fast-mag-set-m4pistolmp5-mags Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 czy ktoś może potwierdzić że do tych ładownic wejdą chińskie pmagi? http://www.ebairsoft.com/fast-magazine-pouch-p-2805.html Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Wejdą Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 20, 2012 Report Share Posted December 20, 2012 ITW nie robi ale Chińczycy twierdzą, że w ich fastmaga pistoletowego MP5 się mieści. http://www.popularai...4pistolmp5-mags Do oryginału też. Sprawdzone. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts