Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zrobiłem "kalkulator ASG" obliczający jaki cylinder należy dobrać do jakiej lufy, dodatkowo jest kalkulator fps'ów na różnych kulach, przelicznik fps na m/s oraz dla ludzi myślących nad zmianą zębatek i idącą za tym zmianą ROF'a kalkulator liczący właśnie te wartości + tabela z przełożeniami zębatek które należy wprowadzić w odpowiednie miejsce.

Dla mnie wszystko jest jasne i przejrzyste. Mam nadzieje że komuś taki pliczek pomoże. Jeżeli macie jakieś uwagi, pomysły itd. itp. śmiało piszcie.

Będę też wdzięczny za wszelkiego rodzaju dane np. wymiary cylindrów bore-up różnych producentów itp. itd. żeby zebrać to wszystko w jedną WIELGACHNĄ zbiorczą tabele.

PDF

ODS

XLS

Parę uwag.

Należy pamiętać, że to wszystko to są obliczenia które mogą odbiegać od stanu rzeczywistego. Szczególnie proszę o pamięć o tym przy informacjach dotyczących zasięgu teoretycznego.

No i jeszcze jedno, wszystkie pomysły/obliczenia/dane już były na tym i innych forach i nie twierdze, że ja to wszystko sam zrobiłem. Ja tylko wszystko zebrałem w całość.

Posted

Ogólnie, szacun za robote - wszystko to rzeczywiście było ,ale nigdy w jednym miejscu.

Może zacznę z niego korzystać... :)

Ale mam jedno wielkie ale - ten stos. dł. lufy do cylindra.... raz ,że jest to mało czytelne...2 że rozjechało Ci się z rzeczywistością. Już nie wspominając o fakcie ,że nie należy porównywać cylindra np. cymy z systemy - nawet ten sam typ - pompuje inną ilośc powietrza. nie wspominając już ,że znaczenie ma cała reszta - użyty oring, czy dysza...

Także...no nie wiem. Ja bym to zostawił w spokoju, ale niech wypowiedzą się inni co o tym sądzą.

Over.

Posted

@white_pl

Wiadomo wszystko to są dane teoretyczne i jakbyśmy mieli brać poprawki na wszystkie czynniki to myślę, że zgromadzenie tego i powiązanie ze sobą zajęłoby trochę więcej niż parę dni. No nie mówiąc o tym, że zwykły śmiertelnik bez specjalistycznej aparatury nie zastosowałby tego kalkulatora z powodu zbyt wielu niewiadomych.

Co do typów cylindrów, producentów itd. jasne, że nie można ich porównywać, ale jeżeli masz suwmiarkę to podstawiasz dane do tabeli i masz wyliczone wartości, dla danego producenta. W pliku przykładowym są wartości dla cylindrów SystemA NB. Bawiłem się sucho na "zmyślonych" liczbach porównywalnych z aktualnymi w tabeli i powiem Ci że zakresy są proporcjonalne.

Masz jakiś pomysł jak zrobić to czytelniejszym/mało czytelne w jakim sensie?

Posted

No o to wszystko się rozbija, wszystko to dane teoretyczne, z grubsza, bez miliona zmiennych czyli niedokładne. A co komu z niedokładnych danych skoro weźmie se chrono i se sprawdzi? I będzie miał dane stuprocentowo rzeczywiste. Fajnie, że Ci się chce ale to jest po prostu nieprzydatne. Za duży stopień uproszczenia.

Posted

No i właśnie chyba dexterkrak wyczerpał temat...

Teoria teorią -fajnie. Z tym,że ktoś kto składa repliki zawodowo - w zasadzie wie co ma włożyć. Ktoś kto jest zielony, robi to pierwszy raz, często na totalnym "misz-maszu" cześci (przeważnie z resztą chińskich) w życiu nie będzie mu się to zgadzać i bez sprawdzenia, wie dokładnie tyle samo co z tą tabelką - nic.

Jest na stronie któregoś sklepu stara tabelka z poj. cyl. do dł. lufy, myślę ,że z tematu "Cylinder - pojemność ma znaczenie" , każdy wywnioskował, że nie sprawdza się takie dobieranie cylindra. Więc czy uprościsz to do tekstu : "cylinder X - do luf max XXcm" ,czy zrobisz tabelkę - na jedno wyjdzie.

Przykro mi - Life is brutal...

Over.

Posted

Ogólnie dobrze że zrobiłeś chociaż każdy by to zrobił lepiej ale nikomu się nie chce :]

A ja osobiście daję Ci +100 eurogąbek za własny wkład a nie klepanie tego co wszyscy na forum [ Ceem zero dwajścia osiem do wszystkiego ! ]

• 2 years later...
  • 5 months later...