Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kalkulator majsterkowicza

Recommended Posts

Zrobiłem "kalkulator ASG" obliczający jaki cylinder należy dobrać do jakiej lufy, dodatkowo jest kalkulator fps'ów na różnych kulach, przelicznik fps na m/s oraz dla ludzi myślących nad zmianą zębatek i idącą za tym zmianą ROF'a kalkulator liczący właśnie te wartości + tabela z przełożeniami zębatek które należy wprowadzić w odpowiednie miejsce.

Dla mnie wszystko jest jasne i przejrzyste. Mam nadzieje że komuś taki pliczek pomoże. Jeżeli macie jakieś uwagi, pomysły itd. itp. śmiało piszcie.

Będę też wdzięczny za wszelkiego rodzaju dane np. wymiary cylindrów bore-up różnych producentów itp. itd. żeby zebrać to wszystko w jedną WIELGACHNĄ zbiorczą tabele.

PDF

ODS

XLS

Parę uwag.

Należy pamiętać, że to wszystko to są obliczenia które mogą odbiegać od stanu rzeczywistego. Szczególnie proszę o pamięć o tym przy informacjach dotyczących zasięgu teoretycznego.

No i jeszcze jedno, wszystkie pomysły/obliczenia/dane już były na tym i innych forach i nie twierdze, że ja to wszystko sam zrobiłem. Ja tylko wszystko zebrałem w całość.

Ogólnie, szacun za robote - wszystko to rzeczywiście było ,ale nigdy w jednym miejscu.

Może zacznę z niego korzystać... :)

Ale mam jedno wielkie ale - ten stos. dł. lufy do cylindra.... raz ,że jest to mało czytelne...2 że rozjechało Ci się z rzeczywistością. Już nie wspominając o fakcie ,że nie należy porównywać cylindra np. cymy z systemy - nawet ten sam typ - pompuje inną ilośc powietrza. nie wspominając już ,że znaczenie ma cała reszta - użyty oring, czy dysza...

Także...no nie wiem. Ja bym to zostawił w spokoju, ale niech wypowiedzą się inni co o tym sądzą.

Over.

@white_pl

Wiadomo wszystko to są dane teoretyczne i jakbyśmy mieli brać poprawki na wszystkie czynniki to myślę, że zgromadzenie tego i powiązanie ze sobą zajęłoby trochę więcej niż parę dni. No nie mówiąc o tym, że zwykły śmiertelnik bez specjalistycznej aparatury nie zastosowałby tego kalkulatora z powodu zbyt wielu niewiadomych.

Co do typów cylindrów, producentów itd. jasne, że nie można ich porównywać, ale jeżeli masz suwmiarkę to podstawiasz dane do tabeli i masz wyliczone wartości, dla danego producenta. W pliku przykładowym są wartości dla cylindrów SystemA NB. Bawiłem się sucho na "zmyślonych" liczbach porównywalnych z aktualnymi w tabeli i powiem Ci że zakresy są proporcjonalne.

Masz jakiś pomysł jak zrobić to czytelniejszym/mało czytelne w jakim sensie?

No o to wszystko się rozbija, wszystko to dane teoretyczne, z grubsza, bez miliona zmiennych czyli niedokładne. A co komu z niedokładnych danych skoro weźmie se chrono i se sprawdzi? I będzie miał dane stuprocentowo rzeczywiste. Fajnie, że Ci się chce ale to jest po prostu nieprzydatne. Za duży stopień uproszczenia.

No i właśnie chyba dexterkrak wyczerpał temat...

Teoria teorią -fajnie. Z tym,że ktoś kto składa repliki zawodowo - w zasadzie wie co ma włożyć. Ktoś kto jest zielony, robi to pierwszy raz, często na totalnym "misz-maszu" cześci (przeważnie z resztą chińskich) w życiu nie będzie mu się to zgadzać i bez sprawdzenia, wie dokładnie tyle samo co z tą tabelką - nic.

Jest na stronie któregoś sklepu stara tabelka z poj. cyl. do dł. lufy, myślę ,że z tematu "Cylinder - pojemność ma znaczenie" , każdy wywnioskował, że nie sprawdza się takie dobieranie cylindra. Więc czy uprościsz to do tekstu : "cylinder X - do luf max XXcm" ,czy zrobisz tabelkę - na jedno wyjdzie.

Przykro mi - Life is brutal...

Over.

• 2 years later...
  • 5 months later...