Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

AK47 CM.028 /A /C /S /U [CYMA]

Recommended Posts

W sumie to chyba zrobię sobie ją jako zapasową główną bo pistolet do cqb mam. Zainwestuję sobie w nią i jak mówię będzie to zapasowa.

Sent from my Lumia 800 using Tapatalk

Tylko niestety potrzebuję pomocy co zmienić bo akurat kupiłem sobie ją na 2. Główną a jak w M4 Coś się spierniczy to będę miał przerombane bo będę miał słabą replikę. Słaba replika = :(

• Replies 114
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jak masz konkretną replikę to nie inwestuj w CM 0.28 to fajna zabawka dla kogoś kto zaczyna, nie opłaca się w nią inwestować a co do nauki rozkładania jest idealna.

Jak lubujesz się w rozkładaniu zabawek tego pokroju to owszem. Z normalnymi systemami z XXI wieku, nie ma tu nic wspólnego.

@gtsaplayer

A co rozumiesz przez "dobrą replikę", skoro teraz jest słabo? Na dobrą sprawę w tym można wymienić wszystko, dlatego nie połaca się tego kupować, ani w tym grzebać. Najlepszym sposobem na tuning cymy 028 jest jej sprzedanie i kupienie co najmniej RK Boyi.

Edited by MrMCET

Z tymi śrubkami to prawda, ale chyba jednak w całym serwisowaniu, tuningowaniu najtrudniejszy jest gearbox (reszta to tylko skręcanie, wkładanie pinów itp. - zero mechaniki). No i v3 jest wykorzystywane nie tylko w Kałaszkach.

Ale wracając do tematu - Autorze, CM 028 po wymianie gumki nie strzela tragicznie, nie jest to replika marzeń, ale jako zapasowa replika bez problemu może służyć nawet dla wymagających użytkowników. Żeby Cymka w 100% dorównywała replikom pierwszej klasy musiałbyś wymienić body (bo delikatne i brzydkie), "drewna" (bo są obleśne) i bebechy. Koszty takiej operacji i te 250zł, które już wydałeś na tą replikę pozwoliłyby Ci kupić coś porządnego. Tuningować tego nie warto - lepiej zaoszczędź kasę i odlóż ją na ewentualną naprawę repliki głównej, a ten miesiąc (czas naprawy repliki głównej) jakoś się przemęczysz.

A nauczyć się rozkładać możesz i bez tuningowania.

Trudno kupiłem cymę będę musiał sobie z nią radzić. Głównym celem to jest żeby miała 420 fps i jakoś specjalnie nie szastała dodatkami ewentualnie chwyt przedni chwyt pistoletowy jaskółka i acog na zewnątrz.

Żeby założyć jaskółkę musiałbyś zmienić body. Edited by MarekMac

Pod tym względem masz racje też wole naprawiać kałach w systemie VFC. Wg mnie konstrukcja jest o wiele bardziej stabilna i zwarta. Offtopując miałem kiedyś na serwisie replikę którą klient pokleił kropelką żeby nie miała luzów (beta specnaz) ile to człowiek musiał się na głowić żeby wyjąć wklejony GB i nie połamać tej zabawki.

Ale spokojnie acoga mam :) Celność tak w miarę jak by trafiała spokojnie w ludzką sylwetkę z 35 m (+-5m)

Aha to dzięki za odpowiedź do jaskółki :P

Chwyt przedni z risami kupię więc plastik. Zapewne dam na risy acog i chwyt przedni tylko potrzebowałbym dociążyć replikę z tyłu.

Gearbox to wisienka na torcie. Rozbebeszanie go to chwila. Najpierw trzeba się do niego dostać. O wiele bardziej kałaszano wygląda to w VFC. Marui to bazarowa codzienność. Śrubokręt w łapę i za ojczyznę! Pierdyliard śrubek do odkręcenia.

Ty to jednak jesteś specjalista...

W ogóle nie czaję trochę, czemu drogi autorze nie poczytasz innych tematów o 028. Ale co mi tam, napiszę sobie...

Generalnie, można tą giwerę z powodzeniem tuningować jak każdą inną. Żeby nie było przerostu formy nad treścią, skorzystaj z ekonomicznych, a mimo to dobrych części, np. SHS. Głowica tłoka, głowica cylindra i dysza, spring 110/120, do tego dobra guma hu + teflonfix i będziesz miał nawet 60m zasięgu skutecznego. Przy dobrych rzutach zmieścisz się w takim tuningu w 100-120zł. Ewentualnie poluj na używane precki, bo w komisie pojawia się ich sporo.

A replika jak się znudzi, to części zawsze możesz wykorzystać w innej.

Na tym forum jest cała masa specjalistów, którzy kupili chińską kupę trochę nowszej generacji i krzyczą, że nie warto inwestować w repliki typu cm.028. Warto - byle z głową.

Ty to jednak jesteś specjalista...

W ogóle nie czaję trochę, czemu drogi autorze nie poczytasz innych tematów o 028. Ale co mi tam, napiszę sobie...

Generalnie, można tą giwerę z powodzeniem tuningować jak każdą inną. Żeby nie było przerostu formy nad treścią, skorzystaj z ekonomicznych, a mimo to dobrych części, np. SHS. Głowica tłoka, głowica cylindra i dysza, spring 110/120, do tego dobra guma hu + teflonfix i będziesz miał nawet 60m zasięgu skutecznego. Przy dobrych rzutach zmieścisz się w takim tuningu w 100-120zł. Ewentualnie poluj na używane precki, bo w komisie pojawia się ich sporo.

A replika jak się znudzi, to części zawsze możesz wykorzystać w innej.

Na tym forum jest cała masa specjalistów, którzy kupili chińską kupę trochę nowszej generacji i krzyczą, że nie warto inwestować w repliki typu cm.028. Warto - byle z głową.

Na pewno kupię jakieś cytuję: Głowica tłoka, głowica cylindra i dysza. Oraz pytanko do MrMCET. Jakiś kolimator typu Refleks będzie pasować do orisowanego chwytu przedniego żeby nie przeciążał za bardzo przodu?

Edited by gtsaplayer
  • 1 month later...

Ma to też swoje plusy - więcej widać bo obudowa koli nie ograniza pola widzenia. Z innej mańki - do mojej cymki planuję wsadzić m125 shsa, która już do mnie idzie. Tłok powinien to znieść (shs full metal), nie wiem jak zębatki i czoło gejboksa 02C. Próbował ktoś coś z tą sprężyną?

Jest sprężyna albo m120 albo m130 SHS. Jeżeli to m125 to pewno element (czyli jakieś do 430fps). O zębatki przesadnie bym się nie martwił za to bardziej o prowadnicę sprężyny plastikową i pytanie czy wymieniałeś głowice tłoka czy jest stockowa? Jeżeli stockowa to może wyjść ponad 500 fps (dystans pod głowicą tłoka). Silnik może ciężko już zaczynać chodzić i warto wypodkładkować zębatki bo przy tej sprężynie jak się zazębiają przykładowo połową zębów ze względu na luzy to mogą nie wytrzymać.

• 2 weeks later...

chodzi mi nie tyle o wzrost fps co o zasięg. Obecny zasięg efektywny to ok 40m, chciałbym dojść chociaż do 50ciu bez większych wkładów finansowych(nie opłaca się po prostu pakować kasy w replikę z plastikowym korpusem, to sztuka dla sztuki jest). A za samymi fpsami nie ma co gonić, trzeba się po prostu nauczyć replikę wykorzystywać z głową.

Uohoho, w mojej cymie (krakman, partia z 2012) siedzi już równowartość dwóch, ale zabawa jest przednia :D. Po pozyskaniu lipola turnigy 11,1V, 2,2A i wymianie styków na t-deansy stwierdzam, że silnik kręci jak PKW przy zliczaniu głosów. Rof na słuch wydaje się obracać w okolicach 20< rps (tak szybko jeszcze nie tłukło). Zobaczymy jak będzie po sobocie.

• 3 weeks later...

Daje radę, bałem się o szkielet gera a tu padła zębatka środkowa i to rozleciała się na obu trybach na raz. Stock, więc nie szkoda, ale winowajcą był tylko i wyłącznie hicap. Jakoś źle podawał, co chwila zacinała się kulka w lufie, na midach cyma grała bez zająknięcia. W ramach ciekawostki podam, że przy powyższej konfiguracji miałem stabilne 416 fps (z gumką guardera) a maksymalnie 426 :).

10849863_1013896635303126_656530062243058346_n.jpg?oh=cd85e4c2902d53716fc55303ee07b3fc&oe=550C41BE

• 2 months later...