gtsaplayer Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 W sumie to chyba zrobię sobie ją jako zapasową główną bo pistolet do cqb mam. Zainwestuję sobie w nią i jak mówię będzie to zapasowa. Sent from my Lumia 800 using Tapatalk Tylko niestety potrzebuję pomocy co zmienić bo akurat kupiłem sobie ją na 2. Główną a jak w M4 Coś się spierniczy to będę miał przerombane bo będę miał słabą replikę. Słaba replika = :( Sent from my Lumia 800 using Tapatalk Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 (edited) Jak masz konkretną replikę to nie inwestuj w CM 0.28 to fajna zabawka dla kogoś kto zaczyna, nie opłaca się w nią inwestować a co do nauki rozkładania jest idealna. Jak lubujesz się w rozkładaniu zabawek tego pokroju to owszem. Z normalnymi systemami z XXI wieku, nie ma tu nic wspólnego. @gtsaplayer A co rozumiesz przez "dobrą replikę", skoro teraz jest słabo? Na dobrą sprawę w tym można wymienić wszystko, dlatego nie połaca się tego kupować, ani w tym grzebać. Najlepszym sposobem na tuning cymy 028 jest jej sprzedanie i kupienie co najmniej RK Boyi. Edited September 18, 2014 by MrMCET Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Jak lubujesz się w rozkładaniu zabawek tego pokroju to owszem. Z normalnymi systemami z XXI wieku, nie ma tu nic wspólnego. Hmmm... A myślałem że "dżirbox" v3 jest nadal taki sam i nadal jest normalnym systemem. Quote Link to post Share on other sites
BoberM93 Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 GB standard więc idealny do nauki a to że system TM nie VFC i plastik to nie znaczy że jest zły. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Gearbox to wisienka na torcie. Rozbebeszanie go to chwila. Najpierw trzeba się do niego dostać. O wiele bardziej kałaszano wygląda to w VFC. Marui to bazarowa codzienność. Śrubokręt w łapę i za ojczyznę! Pierdyliard śrubek do odkręcenia. Quote Link to post Share on other sites
gtsaplayer Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Trudno kupiłem cymę będę musiał sobie z nią radzić. Głównym celem to jest żeby miała 420 fps i jakoś specjalnie nie szastała dodatkami ewentualnie chwyt przedni chwyt pistoletowy jaskółka i acog na zewnątrz. Sent from my Lumia 800 using Tapatalk Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 (edited) Z tymi śrubkami to prawda, ale chyba jednak w całym serwisowaniu, tuningowaniu najtrudniejszy jest gearbox (reszta to tylko skręcanie, wkładanie pinów itp. - zero mechaniki). No i v3 jest wykorzystywane nie tylko w Kałaszkach. Ale wracając do tematu - Autorze, CM 028 po wymianie gumki nie strzela tragicznie, nie jest to replika marzeń, ale jako zapasowa replika bez problemu może służyć nawet dla wymagających użytkowników. Żeby Cymka w 100% dorównywała replikom pierwszej klasy musiałbyś wymienić body (bo delikatne i brzydkie), "drewna" (bo są obleśne) i bebechy. Koszty takiej operacji i te 250zł, które już wydałeś na tą replikę pozwoliłyby Ci kupić coś porządnego. Tuningować tego nie warto - lepiej zaoszczędź kasę i odlóż ją na ewentualną naprawę repliki głównej, a ten miesiąc (czas naprawy repliki głównej) jakoś się przemęczysz. A nauczyć się rozkładać możesz i bez tuningowania. Trudno kupiłem cymę będę musiał sobie z nią radzić. Głównym celem to jest żeby miała 420 fps i jakoś specjalnie nie szastała dodatkami ewentualnie chwyt przedni chwyt pistoletowy jaskółka i acog na zewnątrz. Żeby założyć jaskółkę musiałbyś zmienić body. Edited September 18, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
BoberM93 Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Pod tym względem masz racje też wole naprawiać kałach w systemie VFC. Wg mnie konstrukcja jest o wiele bardziej stabilna i zwarta. Offtopując miałem kiedyś na serwisie replikę którą klient pokleił kropelką żeby nie miała luzów (beta specnaz) ile to człowiek musiał się na głowić żeby wyjąć wklejony GB i nie połamać tej zabawki. Quote Link to post Share on other sites
gtsaplayer Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Ale spokojnie acoga mam :) Celność tak w miarę jak by trafiała spokojnie w ludzką sylwetkę z 35 m (+-5m) Sent from my Lumia 800 using Tapatalk Aha to dzięki za odpowiedź do jaskółki :P Sent from my Lumia 800 using Tapatalk Chwyt przedni z risami kupię więc plastik. Zapewne dam na risy acog i chwyt przedni tylko potrzebowałbym dociążyć replikę z tyłu. Sent from my Lumia 800 using Tapatalk Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Jak ma strzelać na takie odległości, to nawet nie trzeba nic ruszać. Ewentualnie gumka. Jak chcesz korzystać z acoga zamontowanego na orisowanym chwycie to życzę powodzenia. No chyba, że to jakiś pseudo "acog kolimator". Quote Link to post Share on other sites
gtsaplayer Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 No z acogiem to już trochę przesadziłem :P Tylko coś widzę że z 20 m muszę się postarać żeby strzelić w człowieka :/ Pytanie czy gumka na pewno aż tyle da zasięgu. No najpierw wymienię gumkę później pogrzebam w GB. Sent from my Lumia 800 using Tapatalk Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Przecież byle chinol wali na 40m skutecznie. Więc gumka nie jest mega potrzebna do tego co planujesz, als to dobra inwestycja na zimę, bo stock skamienieje na mrozie Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Gearbox to wisienka na torcie. Rozbebeszanie go to chwila. Najpierw trzeba się do niego dostać. O wiele bardziej kałaszano wygląda to w VFC. Marui to bazarowa codzienność. Śrubokręt w łapę i za ojczyznę! Pierdyliard śrubek do odkręcenia. Ty to jednak jesteś specjalista... W ogóle nie czaję trochę, czemu drogi autorze nie poczytasz innych tematów o 028. Ale co mi tam, napiszę sobie... Generalnie, można tą giwerę z powodzeniem tuningować jak każdą inną. Żeby nie było przerostu formy nad treścią, skorzystaj z ekonomicznych, a mimo to dobrych części, np. SHS. Głowica tłoka, głowica cylindra i dysza, spring 110/120, do tego dobra guma hu + teflonfix i będziesz miał nawet 60m zasięgu skutecznego. Przy dobrych rzutach zmieścisz się w takim tuningu w 100-120zł. Ewentualnie poluj na używane precki, bo w komisie pojawia się ich sporo. A replika jak się znudzi, to części zawsze możesz wykorzystać w innej. Na tym forum jest cała masa specjalistów, którzy kupili chińską kupę trochę nowszej generacji i krzyczą, że nie warto inwestować w repliki typu cm.028. Warto - byle z głową. Quote Link to post Share on other sites
gtsaplayer Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 (edited) Ty to jednak jesteś specjalista... W ogóle nie czaję trochę, czemu drogi autorze nie poczytasz innych tematów o 028. Ale co mi tam, napiszę sobie... Generalnie, można tą giwerę z powodzeniem tuningować jak każdą inną. Żeby nie było przerostu formy nad treścią, skorzystaj z ekonomicznych, a mimo to dobrych części, np. SHS. Głowica tłoka, głowica cylindra i dysza, spring 110/120, do tego dobra guma hu + teflonfix i będziesz miał nawet 60m zasięgu skutecznego. Przy dobrych rzutach zmieścisz się w takim tuningu w 100-120zł. Ewentualnie poluj na używane precki, bo w komisie pojawia się ich sporo. A replika jak się znudzi, to części zawsze możesz wykorzystać w innej. Na tym forum jest cała masa specjalistów, którzy kupili chińską kupę trochę nowszej generacji i krzyczą, że nie warto inwestować w repliki typu cm.028. Warto - byle z głową. Na pewno kupię jakieś cytuję: Głowica tłoka, głowica cylindra i dysza. Oraz pytanko do MrMCET. Jakiś kolimator typu Refleks będzie pasować do orisowanego chwytu przedniego żeby nie przeciążał za bardzo przodu? Edited September 19, 2014 by gtsaplayer Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Jeśli chodzi o kolimator to na podstawie doświadczeń w mojej ekipie poradzę Ci żebyś najpierw przymierzył się z jakimkolwiek pożyczonym kolimatorem. Te risy na rurze gazowej są daleko od oka i niektórym bardzo to przeszkadza w celowaniu. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted November 10, 2014 Report Share Posted November 10, 2014 Ma to też swoje plusy - więcej widać bo obudowa koli nie ograniza pola widzenia. Z innej mańki - do mojej cymki planuję wsadzić m125 shsa, która już do mnie idzie. Tłok powinien to znieść (shs full metal), nie wiem jak zębatki i czoło gejboksa 02C. Próbował ktoś coś z tą sprężyną? Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted November 12, 2014 Report Share Posted November 12, 2014 Jest sprężyna albo m120 albo m130 SHS. Jeżeli to m125 to pewno element (czyli jakieś do 430fps). O zębatki przesadnie bym się nie martwił za to bardziej o prowadnicę sprężyny plastikową i pytanie czy wymieniałeś głowice tłoka czy jest stockowa? Jeżeli stockowa to może wyjść ponad 500 fps (dystans pod głowicą tłoka). Silnik może ciężko już zaczynać chodzić i warto wypodkładkować zębatki bo przy tej sprężynie jak się zazębiają przykładowo połową zębów ze względu na luzy to mogą nie wytrzymać. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted November 13, 2014 Report Share Posted November 13, 2014 http://gunfire.pl/product-pol-1152205070-Sprezyna-glowna-M125.html Prowadnica wymieniona na łożyskowaną, tłok wentylowany, łożyskowany shs (plastikowy). Podkładkowanie wykonałem dobrze ;). Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Widać walnąłem babola ;) Rzeczywiście już macałem nową partię sprężyn SHS. Śmieszna z nimi sprawa - m125 jest delikatnie słabszy od m120 starszej serii (5-10fps na korzyść poprzednika). Quote Link to post Share on other sites
krzysiu1505 Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Witam! Mam pytanie: jaką gumkę hop-up z asortymentu taiwangunu najlepiej założyć do cm028, i ile sama zmiana gumki dałaby zasięgu na kulkach 0.23g? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Mam przezroczystego Guardera i jestem zadowolony. Nie wiem jaki uzyskasz wzrost fpsów. Quote Link to post Share on other sites
krzysiu1505 Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 chodzi mi nie tyle o wzrost fps co o zasięg. Obecny zasięg efektywny to ok 40m, chciałbym dojść chociaż do 50ciu bez większych wkładów finansowych(nie opłaca się po prostu pakować kasy w replikę z plastikowym korpusem, to sztuka dla sztuki jest). A za samymi fpsami nie ma co gonić, trzeba się po prostu nauczyć replikę wykorzystywać z głową. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Uohoho, w mojej cymie (krakman, partia z 2012) siedzi już równowartość dwóch, ale zabawa jest przednia :D. Po pozyskaniu lipola turnigy 11,1V, 2,2A i wymianie styków na t-deansy stwierdzam, że silnik kręci jak PKW przy zliczaniu głosów. Rof na słuch wydaje się obracać w okolicach 20< rps (tak szybko jeszcze nie tłukło). Zobaczymy jak będzie po sobocie. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted December 13, 2014 Report Share Posted December 13, 2014 Daje radę, bałem się o szkielet gera a tu padła zębatka środkowa i to rozleciała się na obu trybach na raz. Stock, więc nie szkoda, ale winowajcą był tylko i wyłącznie hicap. Jakoś źle podawał, co chwila zacinała się kulka w lufie, na midach cyma grała bez zająknięcia. W ramach ciekawostki podam, że przy powyższej konfiguracji miałem stabilne 416 fps (z gumką guardera) a maksymalnie 426 :). Quote Link to post Share on other sites
konrad3004 Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Panowie ponieważ nie chce zakładać nowego tematu. Pytanko czy taką szynę http://www.specshop.pl/images_medium/Cyma-039C.jpg da się zamontować do cm. 028c. Tak tak wiem zaraz będzie wyrzuć to, sprzedaj itd. Ale to cymka kupiona dla 12 latka a chce on teraz dokupić do niej kolimator. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts