BenyKing Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Siema. Mam zamiar kupić RK 01 boyi (czekam tylko aż mi gips ściągną:D) i chciałbym kupić tłumik dźwięku tylko nie mam pojęcia jaki, chciałbym aby był długawy, wtedy broń nabrała by takiej wielkości, i jeszcze jedna sprawa, otóż na jednym z filmików widziałem, że kulki wystrzeliwane z takiej broni i tłumiku rozpryskują się przed wyleceniem z tłumika, czy to wina tłumika? Sorki za te powtórzenia;d Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Do suczki tylko PBS-4. Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Jak będzie krzywy tłumik lub krzywo założysz (skrzywiona lufa zewn., rozwalony gwint, źle dobrany gwint tłumika, itp.) , to będą się rozpadały. Quote Link to post Share on other sites
przempy Posted July 4, 2012 Report Share Posted July 4, 2012 ale tłumik dobra rzecz :) zawsze dodaje respektu Quote Link to post Share on other sites
artur52kh Posted July 4, 2012 Report Share Posted July 4, 2012 ale tłumik dobra rzecz :) zawsze dodaje respektu Chyba wśród dzieci w piaskownicy. Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted July 4, 2012 Report Share Posted July 4, 2012 Tzw. penis-enlarger. Poza wyjątkami, gdzie ma jakąś praktyczną funkcję do spełnienia (osłona dłuższej lufy, tłumienie - głównie gaziaki, wymaga tego reko). Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 4, 2012 Report Share Posted July 4, 2012 tłumienie - głównie gaziaki Wybitnie interesująca teoria :D. Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted July 4, 2012 Report Share Posted July 4, 2012 Wybitnie interesująca teoria :D. chyba raczej chodziło że długa lufa do gaziaków zasłonięta tłumikiem :P Quote Link to post Share on other sites
macck Posted July 27, 2012 Report Share Posted July 27, 2012 (edited) Nie wiem jak dla was - ale dziś założyłem tłumik HK (replikę firmy HornBill) na swoją gietę celem schowania tam precki 455mm i powiem tak że dźwięk strzału jest jednak przyjemniejszy, nie cichszy ale taki bardziej głuchy, okrągły i "miękki" jest to oczywiście drobna różnica ale mimo to mnie się bardziej podoba taki dźwięk powietrza/kulki opuszczającej lufę połączonej z odgłosem pracy gearboxa. No i fajnie wygląda choć teraz cala gieta ma 96cm długości co czyni z niej potworka :icon_biggrin: No i ma tę zaletę że mogę go rozkręcić od przodu i umieść tam diody UV celem naświetlania kulek fosforyzujących :D o ile są jakieś precyzyjne kulki do luf guardera które się nie zatną na 6,02 ... Edited July 27, 2012 by macck Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted July 27, 2012 Report Share Posted July 27, 2012 Po drugiej stronie lufy różnica w głośności po założeniu tłumika jest naprawdę wyraźna. Dla strzelca już mniej, bo ten słyszy stukanie tłoka w gearboksie przez body Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 27, 2012 Report Share Posted July 27, 2012 Ale on tłumikiem zakrywa preckę... Więc de facto tłumika nima. Quote Link to post Share on other sites
macck Posted July 28, 2012 Report Share Posted July 28, 2012 W tłumiku zostaje dobre parę centymetrów wolnego miejsca. Ja również słyszę tę różnicę choć jak kolega wspomniał - bardziej słyszę tłok. Ale gdy strzela ktoś inny to słyszę przyjemne "puknięcie" zamiast tego charakterystycznego ostrego trzasku. I - sprawdzałem - z tłumikiem i bez i stojąc kawałek od repliki to już jest różnica. Quote Link to post Share on other sites
Ru-D Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 To polecam zmienic kolbe w M4 z prowadnica na taka od M16- roznica w glosnosci (oczywiscie zwyzkowo) niesamowita. Przez pare minut myslalem, ze GB pekl bo tak tluklo :) Quote Link to post Share on other sites
DJanos Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Czy jak schowam całą lufę tłumikiem wtedy tłumik nie będzie już spełniał żadnej funkcji wytłumiającej ? Mam lufę 285mm promyka w swojej M4 + tłumik madbulla i zastanawiam się nad lufą 455mm aby poprawić zasięg i skupienie kulek. Jest jakiś sens takiej modyfikacji? Proszę o opinię, Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Tłumik nie będzie tłumił jeśli będzie przedłużką do ukrycia precki. Quote Link to post Share on other sites
dirtysniper Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 No tak, chyba że zostanie tych 5/3 cm to wtedy minimalnie może załagodzić dźwięk, jeżeli koniec lufy będzie się kończył wraz z tłumikiem to nie będzie on spełniał funkcji tłumiącej, takie to logiczne ;p Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts