Homer96 Posted July 28, 2012 Report Share Posted July 28, 2012 Witam, piszę do was w sprawie komunikacij w czasie strzelanki. Zdarzają się przypadkiem team- kille kiedy drużyna rozbiegnie się po lesie i straci całkowicie widoczność na kilka minut. i tu pojawia się pytanie. czy istnieje coś, czym można się komunikować w cenie kilkudziesięciu złotych ? czy krótkofalówki się nadadzą? Czy trzeba kupić jakiś super sprzęt za 200, 300 zł czy cos ? Dodam że dopiero zaczynamy się strzelać i nie musi to byś jakiś profesjonalny sprzęt. Byłbym wdzięczny gdybyście przykłady podawali linkami :) Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted July 28, 2012 Report Share Posted July 28, 2012 PMRki za 150-200/komplet 2 szt. , super sprzęt to kosztuje 1000 i więcej ;-) Quote Link to post Share on other sites
Adik99 Posted July 28, 2012 Report Share Posted July 28, 2012 Ja mam maxcom wt350 są nawet niezłe, kosztują 200 zł za 2. Quote Link to post Share on other sites
Homer96 Posted July 28, 2012 Author Report Share Posted July 28, 2012 (edited) widziałem jakieś zabawki za dyszke 2 sztuki z maxcom. Da się coś takiego użyć w lesie ? a nie ma czegoś tańszego ? tak np 100 zł za 2 sztuki ? i czy to szumi ? nie chce żeby mi się przytrafiło że np skradam się a to mi szumi głośno pryszczy itp. Edited July 28, 2012 by Homer96 Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 28, 2012 Report Share Posted July 28, 2012 (edited) Dadzą radę każde sensowne krótkofalówki w paśmie PMR. Osobiście sugeruję przyjrzeć się np. Motorolom - może nie są najtańsze, ale za jakość się płaci. Z tym, że wywalenie kasy na sprzęt wcale nie załatwia sytuacji. Bo jeśli nie wywołasz kolegi, tylko zaczniesz pruć od wypatrzonej gdzieś w krzakach sylwetki, to radio nic nie pomoże. Myśleć trzeba! Myśleć, nim się zacznie strzelać. Najlepiej - myśleć, zanim się drużyna rozbiegnie: ustalić hasło i odzew, procedurę obwoływania, taktykę. Dużo w kwestii komunikacji można załatwić znakami migowymi: nie wymaga to żadnych wydatków finansowych, tylko cierpliwego przećwiczenia i zapamiętania. @ szumy - jak ma dobry squelch (tryb eliminacji szumów) to szumi niewiele. Ale to nie ma nic do rzeczy - kup taką, która będzie miała gniazdo na zestaw słuchawkowy. Bo co z tego, że Ci nie szumi w czasie skradania się po krzakach, kiedy kolega w tym akurat momencie postanowi wydrzeć dziób przez radio? Edited July 28, 2012 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Homer96 Posted July 28, 2012 Author Report Share Posted July 28, 2012 dzięki wielkie, a możecie podać jakieś konkretne linki jak dacie radę ? Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted July 28, 2012 Report Share Posted July 28, 2012 Dostałeś nazwę jednych już to chyba umiesz w google/allegro wkleić to,albo przepisać? Od siebie polece Intek MT-3030 (jest też wersja z dłuższą anteną MT-4040). Quote Link to post Share on other sites
CarteR Posted July 28, 2012 Report Share Posted July 28, 2012 ja mam pmr wt 350 polecam zasieg 10km chodz przy duzym zalesieniu spada :) malo szumow i znieksztalcen Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted July 29, 2012 Report Share Posted July 29, 2012 (edited) Sprawdziłeś czy bezmyślnie przepisałeś z opisu? Bo śmiem powątpiewać w to co napisałeś. Edited July 29, 2012 by Kuba Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 29, 2012 Report Share Posted July 29, 2012 PMR obecne w Polsce i "zasięg"? Wolne żarty. Sorry ale PMR czyli takie typowe PMR do 0,5W nadaja się dla mojego kuzyna który to komunię pierwszą obchodził a nie do ASG. Ta, wiem, że tanie- ale to nie jest tanie hobby. Ta, wiem, że sa powyżej 0,5W ale o tych nie mówię. Można kupić i się oszukiwać, że ma się "łączność". Która ma taki zasięg w lesie jak solidne wydarcie ryja. Więc po co? Między rozmówcami jest budynek z betonu i odrobiny stali? Zapomnij o porozumiewaniu się. Miałem PMR- nigdy więcej. Obecnie zaufałem CB i jestem happy mimo, że w większości radia żrą prąd jak osły siano (czy tam co żreją osły). Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted July 29, 2012 Report Share Posted July 29, 2012 Jak masz kupować to coś lepszego,żeby potem nie narzekać,Kolega kiedyś kupił jakieś Pmry już nie pamiętam miały de facto 5 km zasięgu.W lesie po 100 metrach odłączenia się grupy jednej od drugiej nie było zasięgu,słychać było tylko szumy Quote Link to post Share on other sites
Poznan Posted August 23, 2012 Report Share Posted August 23, 2012 Witam Posiadam oryginalne radio MaxCom WT350. Zakupiłem do niego zestaw słuchawkowy Bowman Elite II i Przycisk PTT U94 - typ MOTOROLA. Ten wtyk pasuje lecz musiałem przerobić przycisk PTT (odwróciłem pozycjami 3 żyły). I właśnie mam problem, doskonale słychać jak ktoś nadaje lecz jak ja chce nadać to tylko w radiu odbiorczym słychać sam szum. Próbowałem zadziałać z rezystorem 2.2k lecz po zamontowaniu tak samo jak tu: http://www.wpairsoft.com/f19/u94-push-talk-icom-midland-conversion-1147.html (schemat) nadawanie całkiem nie działa. Ktoś może już próbował przerabiać taki zestaw do tego radia ?? Za wszelką podpowiedź z góry dzięki. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts