mg79 Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Witam. Poszukuję, opinii na temat tej repliki. Tak wiem, że średnio nadaje się ona do użycia w terenie ze względu na latające łuski, ale nie do tego ma mi służyć. Jeśli jest tu osoba posiadająca ww. replikę, lub taka, która ją posiadała- proszę o podzielenie się wszelkimi uwagami i informacjami na jej temat. Dzięki za wszelkie informacje. Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 Nie mam tej repliki, ale mam CZ75, które również jest rebrandowane przez Action Sport Games, a wykonawcą jest Marushin. Najprawdopodobniej (choć niestety w 100% stwierdzić tego nie mogę), replika, którą podałeś również produkowana jest przez Marushina - świadczyć o tym może podobne wykonanie, 10 łusek w komplecie (pomimo tego, że magazynek mieści 8 ), a także napis na pistolecie 'Made in Japan". Jeśli to również Marushin, to jest spora szansa, że repliki działają podobnie i różnią się głównie wyglądem. CZ75 jest bardzo fajne pod względem samego systemu działania i wrażeń ze strzelania. Replika się nie zacina, funkcjonuje prawidłowo, a zasięg i celność umożliwiają w miarę celne strzelanie w obiekt wielkości sylwetki człowieka na dystansie około 30 metrów. Jeśli chodzi o wykonanie zewnętrzne - pomimo że to plastik, to jest naprawdę ładnie zrobiony, brak jest jakichkolwiek luzów. Jedynie waga z wyciągniętym magazynkiem daje wrażenie trzymania plastikowej zabawki - po włożeniu magazynka replika przyjemnie siedzi w dłoni i zdaje się być dobrze wyważona. Największa zaleta tej repliki, czyli system Shell Ejecting, jest również największą jej wadą. Łuski są małe, i odskakują w sposób nieprzewidywalny na dość znaczną odległość (około 2 metry). Wystrzeliwując magazynek w zamkniętym pomieszczeniu możemy się liczyć z przynajmniej minutą-dwiema czasu potrzebnego na szukanie łusek. W ogrodzie, stojąc w jednym miejscu i celując w jedno miejsce, przy skoszonej trawie, wystrzeliłem tylko jeden magazynek - aby znaleźć wszystkie 8 łusek potrzebowałem niecałych 10 minut. Przy nieskoszonej trawie szanse odnalezienia ich byłyby naprawdę nikłe. Oczywiście wszystko to rekompensuje widok i dźwięk odbijających się od twardych powierzchni łusek, podczas prowadzenia ostrzału w zamkniętych pomieszczeniach. Ostatnią wadą jest to, że łuski są plastikowe. Wykonanie nie pozostawia nic do życzenia, ale z magnesem ich nie poszukamy. Quote Link to post Share on other sites
mg79 Posted August 7, 2012 Author Report Share Posted August 7, 2012 Dzięki, za informacje LogaN. A jak że zużyciem gazu? Na ile wystarczą jedno nabicie magazynka? Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 Szczerze powiedziawszy, to nigdy nie wystrzelałem do końca gazu w magazynku, ale zdarzyło mi się ten sam magazynek cztery razy ładować łuskami i wszystko działało OK. Zużycie gazu powinno być więc na poziomie zbliżonym do typowych gaziaków GBB. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 Logan, gdyby łuski były "jak w oryginale" to z magnesem też było by ciężko :D. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 Co nie zmienia faktu, że gdyby producenci replik ASG tego typu zdecydowali się zrobić łuski z materiału, na który oddziałuje magnes, nawet zwiększając ich cenę, to byłoby to znacznie sensowniejsze rozwiązanie. Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 A jakby pomalował je jakimś kolorem walącym po oczach? Quote Link to post Share on other sites
mg79 Posted August 24, 2012 Author Report Share Posted August 24, 2012 Tak sobie pomyslalem, że najlepiej by było, jakby zrobili replikę typu rss, z tym że kulki nie byłyby ładowanie w łuski ( mniejszy koszt lusek, bo bez uszczelek i nie musiałyby być tak dokładne). Magazynek powiedzmy low cap, w którym byłby kanalik z kulkami, a za nim lub przed nim łuski. Tylko konstrukcyjnie to ciężkie do zrealizowania, ale jak by się udało to i lusek nie trza by zbierać, bo by mogły być tanie jak barszcz, ot kawałek metalowej rureczki zakończonej z jednej strony kryzą, żeby pazur wyciągu miał za co ją pociągnąć. Sory za brak polskich liter, ale z telefonu piszę. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 Nie znam się na technice i bydowie tych łusek, ale czy nie możnaby zastosować jakichś "wkładek", krążkow żelaznych do środka? Wówczas rozwiązałoby to problem wyszukiwania magnesem. Tylko nie wiem jaki wpływ miałoby zwiększenie ciężaru łusek. Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 Dość kłopotliwa sprawa z tymi łuskami. Nie dość, że małe i latające gdzie chcą to jeszcze drogie i nie można ich "przywołać" magnesem. Według mnie, ASG/ Marushin strzeliło sobie w kolano. Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted August 25, 2012 Report Share Posted August 25, 2012 @ Logan Jak długo masz tę replikę? Ile łusek zgubiłeś w tym czasie? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts