23kulpamens Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 Witam, postanowiłem podrasować trochę swój kolimator i nadać mu powiększenie. Mam taki sprzęt produkcji ACM czy też noname. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że to jest kolimator typu "reddot" No i widziałem taki sam, albo bardzo podobny u kogoś, z powiększeniem 2x, bez magnifiera. Obejrzałem sobie swój dokładnie i znalazłem z przodu gwint Wydaje mi się, że powinno dać się tutaj zamontować optykę powiększającą. No i pytanie do Was. Czy jest to w ogóle możliwe. Jeżeli tak, to skąd wziąć taką optykę bo obszukałem z pół internetu i nie mam pojęcia gdzie to znaleźć. Znalazłem tylko coś takiego, wydaje mi się, że nie będzie pasować. http://allegro.pl/szklo-powiekszajace-do-kolimatora-typu-aimpoint-i2538024842.html A to zdjęcia gwintu z wymiarem, około 30mm. Niestety nie miałem suwmiarki i musiałem mierzyć linijką i ołówkiem :P Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 Mialem kiedys cos takiego i odradzam. Najmniejsze powiekszenie jakie zauwazysz to 3x. Jesli masz zakladac powiekszenie 2x to beda to stracone pieniadze moim skromnym zdaniem. Powiekszenie 2x jest ledwozauwazalne dla ludzkiego oka. Lepiej sprzedac kolimator i poszukac lunety typu ACOG lub podobnej. Co do twojego pytania to sprawdz rodzaj gwintu prawy czy lewy i jesli wymiary sie zgadzaja to powinno pasowac aczkolwiek gwarancji nie ma. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 Wydaje mi się, że te szkła powiększające nie mają pełnego przybliżenia 2x. Dałbym sobie uciąć... no dobra, może bez takich deklaracji jednak, bo pewien nie jestem. W każdym bądź razie, podobnie jak kolega wyżej, uważam, że nie ma sensu zrobienie takiego czegoś. Kiedyś też o tym pisałem - to przybliżenie jest zbyt niewielkie, by mogło w jakikolwiek sposób pomagać, za to jest kilka rzeczy, w których zdecydowanie przeszkadza. Jeśli masz taki gwint, to wykorzystaj go sobie raczej do wstawienia tam szkła ochronnego, które zabezpieczy kolimator przed stłuczeniem. Na pewno będziesz z tego bardziej zadowolony niż z tego, co chcesz zrobić :). A jak kiedyś będzie Ci brakowało przybliżenia, to magnifier jest lepszym rozwiązaniem, jeśli jest na odpowiednim montażu (choćby pivot). PS: ACM oznacza All China Made - innymi słowy - chiński no name :). Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 W okularze o świetle 30-32mm niewiele zobaczysz, celowanie z tego to męczarnia. Quote Link to post Share on other sites
23kulpamens Posted August 10, 2012 Author Report Share Posted August 10, 2012 Hmm... A wiecie skąd wziąć taka osłonkę na kolimator? Znalazłem tylko coś takiego, ale nie ma to gwintu, a i średnica nie jest podana: http://gunfire.pl/product-pol-1152197214-Oslona-przeciwsloneczna-do-celownika-ACOG.html Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 (edited) Hmm... A wiecie skąd wziąć taka osłonkę na kolimator? Znalazłem tylko coś takiego, ale nie ma to gwintu, a i średnica nie jest podana: http://gunfire.pl/pr...wnika-ACOG.html Poszukaj sobie tego pod nazwą flash kill/killer ale są deficyty obecnie na rynku. Edited August 10, 2012 by CerberBP Quote Link to post Share on other sites
Kojot ze Szczecina Posted March 21, 2014 Report Share Posted March 21, 2014 Cześć :icon_mrgreen: Istnieje możliwość przerobienia chińskiego kolimatora ACOG na przybliżenie 4x ? Tak aby uzyskać efekt podobny do oryginału. Nie wiem, może da się gdzieś kupić same szkła albo dorobić u jakiegoś speca ? Próbowałem szukać ale same bzdury znajduję :icon_cry: Pytam z ciekawości, bo mam już kolimator i jakoś tak zapragnąłem przybliżenia :icon_lol: Kupno nowego odpada, bo musiałbym obecny odsprzedać ze stratą. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 21, 2014 Report Share Posted March 21, 2014 Pod stockowymi szkłami jest gwint? Quote Link to post Share on other sites
Kojot ze Szczecina Posted March 21, 2014 Report Share Posted March 21, 2014 Okular wygląda na przyklejony, za to z przodu są dwa rodzaje gwintu, z czego jeden jest do osłony przeciwsłonecznej / przeciwkulkowej z kompletu. Na pudełku jest info, że to kolimator GFC AAOK65-BLK, na tym zdjęciu są widoczne oba gwinty. Znaczy się wewnętrzny widać ładnie, ten zewnętrzny jest jakiś rozmazany ale w rzeczywistości jest :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted March 22, 2014 Report Share Posted March 22, 2014 Nie ma takiej możliwości. Nie zrobisz z kolimatora lunety Quote Link to post Share on other sites
Kojot ze Szczecina Posted March 22, 2014 Report Share Posted March 22, 2014 Szkoda, bo myślałem, że da sie coś wymodzić na takiej zasadzie Ale dzięki, sprzedam i kupię coś z powiększeniem ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts