Tymoszczuk Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 (edited) Witam!!! Potrzebuję shotguna jako broń główna do strzelania w lesie. Mój limit to około 150 zł. Ale poczytałem trochę i doszedłem do wniosku, że nie ma co przepłacać i kupić : Wersję Long - http://www.taiwangun...ng-003-agm.html Lub wersję Short - http://www.taiwangun...rt-003-agm.html To już chyba jak kto woli i co kto lubi. Mi podoba się wersja long, i ma 10 fps'ów więcej. Ostatecznie chcę zapytać czy to będzie dobry i opłacalny wybór dla początkującego. A i czy brak jakichkolwiek przyrządów celowniczych nie będzie wadą ? Powtarzam, że replika będzie dla zaczynającego przygodę z airsoftem. Dlatego też zastanawiałem się nad : http://azteko.pl/shotgun-m56c-ee-p-4641.html http://azteko.pl/shotgun-m56a-ee-p-4640.html Ale podobno shellsy to nie jest dobra droga. Pozdrawiam!!! Z góry dziękuję za pomoc. Edited August 19, 2012 by Tymoszczuk Quote Link to post Share on other sites
Miętus9 Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Bierz te z Taiwana a na to z shelsami nawet nie patrz. Quote Link to post Share on other sites
badii8 Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Z celowaniem nie ma żadnego problemu, mam wersje short i jest supcio :P Te 10fps więcej to tylko wynik testu na na danej replice inna może już mieć 3fps więcej, bierz tego który ci się podoba ;) Quote Link to post Share on other sites
proteziaksaspl Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 (edited) Mam taką z taiwana (wersja short). Polecam, bardzo fajnie strzela jak na tanią strzelbę. Jeżeli mógłbym coś poradzić - bierz wersję short. Jest 30 cm krótsza i wygodniej się będzie z nią poruszało. Przeładować prawie metrową strzelbę leżąc pod ostrzałem graniczy z cudem. Edited August 19, 2012 by proteziaksaspl Quote Link to post Share on other sites
dade Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Ja bym bardziej polecił wersję Long, to prawda, że te 10FPS to tylko różnica pomiaru, ale dzięki kolbie będzie się łatwiej cełowało. A co do tego M56A na Shellsy, to on jest dobry, ale podobno tylko do CQB. ;) Quote Link to post Share on other sites
Miętus9 Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Ja bym bardziej polecił wersję Long, to prawda, że te 10FPS to tylko różnica pomiaru, ale dzięki kolbie będzie się łatwiej cełowało. A co do tego M56A na Shellsy, to on jest dobry, ale podobno tylko do CQB. :icon_wink: Dobry jak dobry o ile uwielbiasz ładować shelsa przez około 30 sek co 4 strzały ;) Quote Link to post Share on other sites
dade Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Tego nie wiem. Ja tylko czytałem wypowiedź jednego z użytkowników i mówił, że w CQB robi furorę, ale nie brnijmy już w OT. Kolega mówi o shotgunie do lasu, więc bierz AGM'kę. A czy długa, czy krótka, to już twój wybór. Jakbym miał te 150zł to bym i tą i tą kupił. ;) niektórzy kupują od razu 3 albo i 4 :D Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 Bierz AGM w wersji z kolbą, łatwiej się celuje, łatwiej (lżej) przeładowuje, repliki na shelsy są może bardziej "klimatyczne", ale bardziej awaryjne. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 Bierz AGMa. Z celowaniem nie ma problemu. Dziś pierwszy raz od prawie roku strzelałem z mojego AGMa i pierwszą kulką nie trafiłem ale następne wchodziły pięknie w cel. Jak troszke poćwiczysz to nie będziesz miał problemów. Quote Link to post Share on other sites
FlynN Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 AGM-y są na prawdę świetne. Ja byłem w szoku jak go kupiłem i zobaczyłem jak strzela (mam tego bez kolby). Polecam kulki 0.25g. Według mnie jest bardziej poręczniejszy. Celowanie wcale nie sprawia problemów (to nie ostra żeby była kolba potrzebna do stabilniejszego strzelania). Długą łatwiej przeławować? Jak odczujesz różnicę w przeładowaniu długiego a krótkiego to jesteś dobry. Quote Link to post Share on other sites
proteziaksaspl Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 Wręcz powiedziałbym, że krótką przeładować łatwiej, szczególnie leżąc (choć w tej pozycji i tak jest to baaardzo trudne) Quote Link to post Share on other sites
badii8 Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 No i biegaj z metrowym wiosłem, a co gorsza jak będziesz miał inną główną replikę a ta będzie poboczna i będziesz miał ją na plecach to fajnie będzie się z tym biegało, bierz bez kolby. Quote Link to post Share on other sites
dade Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 (edited) dziś zamówiłem krótkiego i długiego AGM'ka. Jak dojdą to wam powiem, którego łatwiej się przeładowuje, ale wydaję mi się, że będzie to ten z kolbą. @badii8 shotgun, to nie jest dobry pomysł na replikę boczną, więc nie mówmy tu o niej, chodzi nam o głowną. Poza tym - M16 też ma metr, a dużo ludzi z nią biega. Metr to nie jest aż tak dużo do lasu, w każdym razie - mi nie przeszkadza. Edited August 20, 2012 by dade Quote Link to post Share on other sites
badii8 Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 @dede a powiedz mi gdzie ja napisałem replikę boczną ? Chodziło o to że np jak masz aega, koniec amo albo awaria albo whatever to zdejmujesz pompkę z pleców i dalej walczysz :) Quote Link to post Share on other sites
dade Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 Ale po co nosić Aega i pompkę? :D Jak już się boisz, że stracisz amunicję, to lepszym rozwiązaniem będzie dokupienie magów :3 Quote Link to post Share on other sites
proteziaksaspl Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 (edited) Po to nosić aega i pompkę, że jeżeli mamy walkę z dala od respa/bazy/punktu składowania rzeczy i nam siądzie główna broń, to nie musimy wycofywać się z walki. Kwestia amunicji nie ma tu nic do rzeczy, bo w airsofcie w przeciwieństwie do prawdziwego świata wszystkie giwery zasilane są jednakowymi kulasami. Edited August 20, 2012 by proteziaksaspl Quote Link to post Share on other sites
dade Posted August 21, 2012 Report Share Posted August 21, 2012 (edited) To może od razu drugi shotgun, gdyby ten jeden padł. A co gdyby dwa? Jezu, lepiej nie myśleć, jakieś mini uzi by się przydało. Ludzie, bez sprzesady... Do tego służy replika boczna czyli pistolet, ewentualnie jakiś mały PM w stylu MP5k, a nie shotgun! :icon_evil: Edited August 21, 2012 by dade Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted August 21, 2012 Report Share Posted August 21, 2012 Ludzie, bez sprzesady... Do tego służy replika boczna czyli pistolet, ewentualnie jakiś mały PM w stylu MP5k, a nie shotgun! :icon_evil: Dlaczego nie shotgun? uzasadnij? Może ktoś nie ma pistoletu? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 21, 2012 Report Share Posted August 21, 2012 (edited) (...)powiedz mi gdzie ja napisałem replikę boczną ? Tutaj: (...)a co gorsza jak będziesz miał inną główną replikę a ta będzie poboczna(...) ...choć nazwałeś ją "poboczną", a takiej nie ma... Shotgun wcale nie jest takim złym wyborem jako replika zapasowa jeśli finanse nie pozwalają na zakup dobrej "klamki" gazowej, zwłaszcza w terenie mieszanym, gdy w budynku nie możesz użyć repliki głównej >350 fps, zawsze będzie bardziej efektywny od sprężynowej "klamki". Obstaję przy longu, ostatecznie 250 mm to wcale nie taka wielka różnica. Miałem Remingtona z kolbą 924 mm, teraz mam bez kolby 38 cm krótszego i zamierzam wrócić do długiego. Szkoda, że nie ma AGM-ó w wersji ze skroconą lufą tak jak Benelli Short. Edited August 21, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Tymoszczuk Posted August 21, 2012 Author Report Share Posted August 21, 2012 Ok ;) Dziękuję wszystkim za jakże wyczerpujące odpowiedzi :D Chyba wezmę tego krótkiego bo będzie bardziej poręczniejszy. Zresztą w sumie dla mnie to jest znikoma różnica. Quote Link to post Share on other sites
DAWIDEK_OTWOCK Posted August 21, 2012 Report Share Posted August 21, 2012 nie bierz krótkiego .. strzelałem i za krótki jak dla mnie... polecam ci wersje long jako iż była to moja pierwsza broń nigdy mnie nie zawiódł i wiele "profesjonalistów" unieszkodliwiłem. Quote Link to post Share on other sites
proteziaksaspl Posted August 21, 2012 Report Share Posted August 21, 2012 Jedyna różnica między obiema wersjami to 25cm kolby i 0,5kg masy, a co dalej za tym idzie to wygoda w obsłudze i poruszaniu się. Obie wersje strzelają tak samo, więc... Quote Link to post Share on other sites
matheoo41 Posted August 21, 2012 Report Share Posted August 21, 2012 Może weż długiego, a jak ci nie będzie pasował to skrócisz. Odwrotnie będzie większy problem. Albo kup oba. Quote Link to post Share on other sites
dade Posted August 21, 2012 Report Share Posted August 21, 2012 No dokładnie :D Ja kupiłem oba :D Quote Link to post Share on other sites
Tymoszczuk Posted August 21, 2012 Author Report Share Posted August 21, 2012 Heh :D Nie no, obu nie mam zamiaru kupować :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts