butelka Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Witam! Mam pytanie. Mianowicie mam preckę Promyka 455mm i chcę go wstawić do eMki (363mm.) i zakryć tłumikiem 20cm i rodzi się pytanie czy jeżeli lufa wewnętrzna wchodzi do tłumika to tłumik przestaje tłumić, czy te 10cm komory tłumiącej które pozostaną będą nadal tłumić, a jeśli tak to czy tak samo dobrze? Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Jest tak: tłumi na tyle, na ile zostaje wolnego tłumika. Jeżeli tłumik 20cm jest "zajęty" w 10cm przez lufę to działa z grubsza jak tłumik 10cm czyli tyle ile zostaje samego tłumika. Quote Link to post Share on other sites
butelka Posted August 27, 2012 Author Report Share Posted August 27, 2012 A duża różnica jest między tłumikiem np. 10, a 20cm w tłumieniu? Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Zależy jakiej firmy.Niektórzy twierdzą,że te bardzo dobre tłumiki tłumią na 10cm idealnie a kupno dłuższego to tylko lans. Quote Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Ja bym powiedział, że tłumik w ASG w ogóle nie tłumi, a jak tłumi to prawie nie słychać różnicy... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Wiesz, niektórzy twierdzą, że ziemia jest płaska. Quote Link to post Share on other sites
dade Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Dexter dobrze to podsumował. Tłumiki tłumią. Quote Link to post Share on other sites
otix96 Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 A ja mam pytanko do LMT KWA CQB jaki najlepiej kupić tłumik?(ma być na teren zielony ta replika) Quote Link to post Share on other sites
butelka Posted August 27, 2012 Author Report Share Posted August 27, 2012 No widziałem działanie tłumików ProTecha i byłem pod wrażeniem, więc na taki się zdecyduję, a biorę tak długi, bo 10cm ma zakrywać lufę, a drugie 10 tłumić. Quote Link to post Share on other sites
otix96 Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 A do mojej repliki ma byc 15cm czy lepiej 20? Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Pamiętaj, że później ponad metrowej długości repliką jest ciężko lawirować w gęstym lesie. Możesz sobie przypadkiem conieco pogiąć jak nie będziesz uważać. Sam używam czasami tłumika od Silesii i tłumi. Sprawdzałem na odległości 5, 10 i 15 metrów. Jako strzelec nie odczuwa się prawie różnicy, może nawet jest głośniejszy, zmienia się barwa tego dźwięku ale z nawet nie wielkiej odległości dokładnie da się wyczuć różnicę. Strzały są po prostu ciche, najbardziej to tak naprawdę chałasują mi teraz zębatki i silnik. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts