MatriX482 Posted September 8, 2012 Report Share Posted September 8, 2012 Heja Na wstępie chciałem uściślić że chodzi mi o ogół EODów, nie tylko USN EOD czy Army EOD. Do rzeczy. Chciałbym zapytać, jakiego sprzętu ( głównie kamizelek i konfiguracji sprzętowych ) używają popularne "EODy", szczególnie od roku 2009 po dziś dzień, choć mogą być i wcześniejsze lata. Ze zdjęć z lat 2004-07 można wywnioskować że używają różnego sprzętu. MICH2000 i 2002, CIRASy i inne zintegrowane, często w MJK i CB. Mundury- w Iraku widziałem najczęściej DCU 3color. A jak jest teraz? Sprzęt dostosowują do jednostki z którą współpracują czy to działa w inną stronę? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Murasa Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 Witam, takie jedno pytanie: Czy ktoś z Was próbował szyć (myślał) EOD suit ? Może ktoś ma wykrój (?) i dane takiego "munduru? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 28, 2012 Report Share Posted October 28, 2012 Znaczy takiego EOD9?! Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 28, 2012 Report Share Posted October 28, 2012 Pomysł oryginalny, nie powiem :D Jak się uprzesz to pewnie uszyjesz, jednak nie licz na znalezienie wykrojów. Musisz improwizować i robić to na podstawie zdjęć. No i najbardziej charakterystyczny element stroju, czyli hełm. Tego niestety nie uszyjesz ;) Quote Link to post Share on other sites
Murasa Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Jestem po rozmowie z krawcową jest chętna, myślałem że jej trochę ułatwię. Pomysł na sam strój EOD 9 już mam bo jest wiele zdjęć w sieci, ale zastanawiam się na hełmem. Czy nie zrobić go z kasku motocyklowego? W internecie znalazłem zgłoszenie patentowe stroju EOD wraz z ogólnymi rysunkami. Myślę że krawcowej to wystarczy (pomoże). Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
amper Posted November 3, 2012 Report Share Posted November 3, 2012 ... Czy nie zrobić go z kasku motocyklowego? W internecie znalazłem zgłoszenie patentowe stroju EOD wraz z ogólnymi rysunkami. ... Cześć, Jezeli była by mozliwość to mozna by poprosić o podesłanie tych rysunków? Kumpel zadeklarował się mi pomóc z hełmem, wizjer będzie z plexi tylko jeszcze nie mam pewności jaka srednica bedzie odpowiednia. Materiały biore od allegrowicza. Pozdrawiam i powodzenia amper Quote Link to post Share on other sites
antekGT Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 jak to uszyjesz pokaż jakieś zdjęcie tego Quote Link to post Share on other sites
Chemol Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 EOD 9 wraz z zestawem biohazmat waży ok 95 kg. Spróbuj wykonać kombinezon o podobnej masie. Zobaczysz jaką frajdę daje poruszanie się w tym. Quote Link to post Share on other sites
Tymbark Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 (edited) Trochę poszperałem i znalazłem to - http://www.youtube.com/watch?v=D43i0ybsdMw - raczej nie wygląda na oryginał ( nie wiem czy ogólnie są dostępne na rynku cywilnym - co jest mocno wątpliwe) Swoją drogą ciekawa sprawa , nawet mam pomysł na zastosowanie w AS - Jeżeli kogoś się złapie na terminatorce , dociążyć mu taki kombinezon i kazać biegać przez resztę zabawy:) ew. można przy użyciu takiego sprzętu znieść wszelkie limity w CQB , nawet dopuścić wiatrówki :icon_smile: Up. W profilu użytkowników na YT , jest więcej filmików z EOD-em Edited December 13, 2013 by Tymbark Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Już w pierwszych sekundach koleś mówi, że to oryginał. Quote Link to post Share on other sites
Tymbark Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Sorry, oglądałem bez dźwięku ,dałem to i tak tylko jako ciekawostkę . Quote Link to post Share on other sites
Murasa Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 Witam, Po długim okresie oczekiwania w końcu jest REPLIKA EOD SUIT http://www.tinypic.pl/al3l5hq6zwql http://www.tinypic.pl/otxypakf15xh Proszę o opinie PS Później dołączę resztę zdjęć Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts