Bart_Forrester Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Zakupiłem cymowe mp5k. Zabawce przydarzył się wypadek: widząc, że to już koniec rzucania repliką na lewo i prawo, postanowiłem ją możliwie odchudzić. wywalić zamierzam więc wszystko, co nie przyda się w procesie rozpylania kulek. Front zaś zostanie usunięty w miejscu pęknięcia i ładnie wyrównany. niestety, pozostaje kwestia baterii i lufy. Stąd też: - czy ktoś ma pomysł, co "zamontować"/"dorobić" w miejsce frontu, by chowało to batkę i stabilizowało lufę? - czy macie namiary na tokarza, który coś by mi tu dotoczył? Ewentualnie kogoś, kto mi "coś" wyklepie? Ogółem zależy mi tylko na tym, by front był zakryty i kończył się wraz z lufą wewnętrzną. myślałem o jakimś byczym tłumiku na zamówienie, ale pozostaje kwestia jego montażu. może, gdyby uciąć front przy samym GB, można by coś łatwiej dopasować? Mamy na forum wielu customerów a nuż ktoś będzie miał wizję. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 a może dorobić taki front jak w VSS... bo rozumiem , że to nie musi wyglądać jak mp5k. będzie tylko kwestia tego jaka batka tam wejdzie , oraz jak go przymocowac do reszty body ... Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 13, 2012 Author Report Share Posted September 13, 2012 (edited) a może dorobić taki front jak w VSS... bo rozumiem , że to nie musi wyglądać jak mp5k. będzie tylko kwestia tego jaka batka tam wejdzie , oraz jak go przymocowac do reszty body ... to nie będzie wyglądało jak mp5k, tzn. będzie ogólnym zarysem. zamierzam zdemontować wszystko, co nie jest niezbędne do strzelania. front ma być taki, byle batka stick w nim się mieściła. co do mocowania - nie chcę tego kleić, stąd też myślę nad kreatywnym wykorzystaniem miejsca po tej śrubce (zielony kolor): EDIT: właśnie obejrzałem sprawę dokładniej i jednak batka w tym nowotworze mieścić się nie musi - kończy się milimetr przed pęknięciem. Edited September 13, 2012 by Lesio Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 14, 2012 Author Report Share Posted September 14, 2012 Sprawa wygląda już tak: Powoli kończą się części, które można usunąć. został front do odcięcia, ale nie wiem dokładnie w którym miejscu. Dwie foty frontu: jak widać, pęknięcie jest obustronne i krzywi lufę wewnętrzną - jest skierowana lekko do góry. Z przodu jest regulacja hopka, więc nowy front musi być demontowalny. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 Nie siedzę w MP, ale kiedyś miałem jedno :) więc syndromem Hołdysa (nie znam się, to się wypowiem) zapodaje. Do środka dorób tuleję tak co by wchodziła w miejsce pęknięcia żywica epoksydowa tylko nie za dużo utwardzacza. Potem pozostanie Ci przerobić zamek bo pewnie nie będzie chciał pasować zmniejszysz średnicę zew. w prowadzeniu atrapy. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 14, 2012 Author Report Share Posted September 14, 2012 Problem w tym, że nie mam innych części frontu, więc chcąc, nie chcąc - starego frontu już nie odtworzę. stąd też chcę go usunąć (odciąć w miejscu pęknięcia) i szukam pomysłu, co i jak tam zamontować. :) Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 Możesz tez dorobić płaskownik i zamocować tak jak na rysunku. Tamto pęknięcie i tak musisz podkleić. Aaaa takie buty.... Dziabnij go przy samym body ale zostaw chociaż cokolwiek do zamocowania tłumika i kombinuj albo z plastikowym jakimś tłumiczkiem albo jakimś ufo od jakiej emki albo ak Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 Może coś takiego: http://www.evike.com/product_info.php?products_id=31507 NIe odchudzi to co prawda repliki ale na pewno ją usztywni, trochę drogie ale można się pokusic o przerobienie jakiegoś risa od M4 czy coś? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 14, 2012 Author Report Share Posted September 14, 2012 cena nie gra roli, ale to są metalowe risy. więc zrobi się z niej 4 kilowy kloc. chyba najlepszym wyjściem byłoby zamówienie "tłumika" idealnie pod wymiar, który nie miał by jednej z zaślepek. mp5 wciskałoby się w niego. tylko musiałbym wywiercić w nim dziurę na śrubę. dziś poszukam u siebie takiego walca i przymierzę, może ktoś na forum ma dostęp do tokarki i mógłby mi to wyczarować. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 Górna część body to plastik? Możesz użyć rury aluminiowej o średnicy wewnętrznej równej średnicy zewnętrznej górnej części body. Odpowiednio dociąć i wyprofilować tak, aby bezproblemowo można było to nasunąć na body na odpowiednią długość. W rurze (w okolicy wylotu) wkleić pierścienie do stabilizacji lufy wewnętrznej. Samą rurę stabilizować przez śruby imbusowe z wysokimi łbami (aby ładnie wyglądało) wg schematu: Jeśli tuleja będzie wystarczająco dobrze spasowana z korpusem to po dwie śruby z każdej strony powinny wystarczyć, aby to stabilnie trzymać. Będzie wyglądać w miarę estetycznie i będzie dostęp do frontu. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 (edited) Mam wytnij go na równo. Daj troszkę większej średnicy "tłumik" i zamocuj poniżej pęknięcia na body tam będzie najbardziej stabilnie. Zobacz czy przypadkiem jakaś rurka PCV Ci nie podpasuje nie bedzie problemu z obróbką i wagą. Edited September 14, 2012 by mg shutze Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 14, 2012 Author Report Share Posted September 14, 2012 właśnie przypadkowo na to wpadłem.. mam sunshadera do lunety. nałożyłem na front. pasuje prawie idealnie. z przodu wygląda to tak: https://lh4.googleusercontent.com/-2zSr-H_STKs/UFM70_LteII/AAAAAAAABtA/oNRO7cXRzz0/s640/DSC_5207.JPG wystarczyłoby więc zakupić "tłumik" dźwięku o takich wymiarach, a dziurkę na lufę wywiercić samemu. a od środka wkleić coś do tłumika dla stabilizacji. znacie kogoś, kto dotoczyłby coś takiego pod wymiar? ps. korpus jest metalowy. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 Dam Ci namiar na PW do mistrza od tłumików do WSS on da radę. Ja jednak myslałem o czymś co by zakrywało tylko dół body góra tam gdzie zamek była by dalej do zagospodarowania. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 14, 2012 Author Report Share Posted September 14, 2012 ja górę chcę zakryć przede wszystkim dlatego, że i tak nie mam tych wszzystkich części. swoją drogą, ciekawe, czy taki fronto-tłumik miałby wlaściwości tłumiące. ps. dzięki za maila, napisałem, mam nadzieję, że podziała :) tylko zwymiaruję tę kupkę. Quote Link to post Share on other sites
mk8539020 Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 (edited) http://www.rdts.com/MP5KSD.html Gdzieś widziałem coś jeszcze krótszego ale nazwy nie mogę sobie przypomnieć. Lub podążyć w inną stronę zrobić front podobny do http://world.guns.ru/handguns/hg/usa/intratec-dc-9-e.html Edited September 14, 2012 by mk8539020 Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 Wytnij jeszcze dziury w osłonce i wyjdzie coś jak tec9 Quote Link to post Share on other sites
mk8539020 Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 (edited) l_isek wyprzedziłeś mnie :( ,ale myślimy podobnie :icon_smile: Coś w ten deseń osłona z otworami rura pcv zsuwana do przodu lufa zewnętrzna rurka alu osadzone na prowadnicy z masy epoksydowej [poxilina] i najważniejsze zostawić trochę miejsca na regulacje hopa Edited September 14, 2012 by mk8539020 Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 14, 2012 Author Report Share Posted September 14, 2012 coś a'la TEC - myślałem o tym samym. :) rozmowy o tłumiku trwają, będę informował o efektach. broń ma być moją główną do CQB i boczną do lasu. Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 i jak tam postępy Lesiu? Quote Link to post Share on other sites
lego432 Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 takie głupie pytanie:gdzie jest spust?:D Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 takie głupie pytanie:gdzie jest spust? :icon_biggrin: Taka głupia odpowiedź: na zdjęciu, replika nie ma gb... Quote Link to post Share on other sites
lego432 Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 A no tak...moja ślepota się pokazała,dopiero teraz zauważyłem że pod dziurą na selektor nic niema:) Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 Metanol z Czech górą :D Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 24, 2012 Author Report Share Posted September 24, 2012 póki co utknąłem - przeprowadzka, złamane żebro i repliki poszły w kąt. ale od października ruszam z robotą. swoją drogą - jaka jest najkrótsza AEGowa lufa? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 od mp5k :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts