ghost666 Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Witam, niestety nie znalazłem działu dedykowanego radiokomunikacji (a wydawało mi się że prze reorganizacją forum był) więc pytanie zadaje tutaj. Dzisiaj chyba standardowym wyposażeniem każdego maniaka jest radiotelefon operujący w cywilnym pasmie PMR. Do tego bez problem można dokupić zestaw nagłowny z mikforonem (Bowmany, Swimmery i in.) oraz przycisk PTT. Ja zabieram się za przerabianie starszego brytyjskiego zestawu nagłownego od Clansmana. Problem pojawia się dopiero w momencie gdy zadamy sobie pytanie o to jak to się ma do tego co używają żołnierze - najpewniej nijak, cywilny standard PMR jest, jak sama nazwa wskazuje, cywilny. Nie mam zamiaru oczywiście sugerować zmiany na pasma mniej-cywilne, bo radiotelefony takie kosztują 10x tyle, ale chciałbym popracować nad stylem. O ile zestawy nagłowne i przyciski PTT wyglądają (chyba) OK, o tyle same radiotelefony nie. Czy istnieje coś co mogłoby temu pomóc? Wiem że w specshopie sprzedają plastikowe wydmiszku AN/PRC-152, gdzie indziej (w USA) widziałem wydmuszki oryginalnych MBITR. Z starszego sprzętu bez problemu można dostać Clansmanowe szpeje i je wydmuchać samemu, a następnie wsadzić w środek PMRa. Znacie jakieś inne opcje? Poza tym - nie każdemu pasują takie radiostacje ;-). w/w sprzęt to zabawki amerykańskie, czego używają np. Rosjanie albo cywilni kontraktorzy/ochroniarze? Zapraszam do dyskusji. Quote Link to post Share on other sites
Terenowy Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 (edited) U nas i pewnie gdzie indziej nosimy na milsimy RF-10 a mniejsze oddziały na PMR. Kiedyś miałem 6 motorolek działających w pasmie wojskowym, wystarczy dać do kumatego elektrospecjalisty-radiowca i masz stylowe radio z prawnie dostępnym pasmem PMR :) Edited September 21, 2012 by Terenowy Quote Link to post Share on other sites
mikunda Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Jak nazwa działu mówi, jest to miejsce na szybkie pytania a nie do dyskusji, chcesz sobie o radiokomunikacji podyskutować, proszę : http://forum.wmasg.pl/topic/20722-radiokomunikacja-pytania-i-odpowiedzi/ ale to też raczej temat innego przeznaczenia, poproś ewentualnie o przeniesienie do działu mundur i oporządzenie. Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Bardziej 'pro' działają i wyglądają dwuzakresowe Puxingi i Navcommy. Chińczycy robią też działają kopie an/prc w paśmie PMR, ale z kiepskimi osiągami. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Skoro stylowa radiokomunikacja... stylowa RF10 w stylowym kubraczku http://imageshack.us...8/p2100281.jpg/ Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted September 21, 2012 Author Report Share Posted September 21, 2012 Te radiostacje RF-10 to klawa sprawa, ale niestety nie kompatybilna poza teamem osób wyposażonych w takie radiostacje. Mi raczej chodzi o stylizację sprzętu PMR na ten używany przez wojsko w różnych krajach, jak wspominane w tytule plastikowe kopie radiotelefonów przeznaczone do zamknięcia w środku PMRki itp patenty. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 Można tez się pobawić elektroniką i wymienić kwarc itd...ale cena wtedy idzie w górę. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted September 22, 2012 Author Report Share Posted September 22, 2012 Można tez się pobawić elektroniką i wymienić kwarc itd...ale cena wtedy idzie w górę. W RF-10? Pewnie można, ale nie dojedzie się do częstotliwości PMRów nijak, bo RF-10 pracuje na 10x mniejszej częstotliwości i nie sądzę żeby elektronika pracowała w pasmie PMRowym. Poza tym taka radiostacja nijak się ma do aktualnie używanych w wojsku (jakimkolwiek). Mi raczej chodzi o stylizację, bo że jest to super funkcjonujące rozwiązanie to wierzę. Fajnie by było jeszcze zrobić transceiver z PMR - RF-10, jeśli o kwestie techniczną chodzi. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 To jest wersja "na upartego". Cena jest i trudność stoi na takim poziomie, że lepiej o tym nie myśleć.Jedynym sensownym pomysłem oc przychodzi mi do głowy to kupienie wydmuszki z manipulatorami i włożenie tam radyjka pmr.Oczywiście trzeba to jeszcze podłączyć ale skala trudności opada radykalnie. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted September 22, 2012 Author Report Share Posted September 22, 2012 No i tutaj właśnie pojawia się moje pytanie - wydmuszki czego? Bo jedyne dostępne to amerykańskie radyjka, czy wszyscy używają takich radiotelefonów w takim Iraku czy Afganistanie? Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 Proponowałbym Motorolki Saber (ASTRO), albo jakieś XTS. Jeśli budżet nie wytrzyma, to coś z rodziny GP lub MT (tylko szukaj czegoś w okolicach 440MHz, bo są wersje na 130-170MHz no i oczywiście na 800Mhz). Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 Sprowadź sobie z Chinlandii coś w typie Wouxuna czy innego Puxinga, do tego kopia porządna kopia bowmana, i będzie działać znacznie lepiej niż jakieś prowizorki. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted September 23, 2012 Author Report Share Posted September 23, 2012 PMRka Motoroli to w/g Ciebie prowizorka? ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 A jaki zestaw słuchawkowy do tego dopasujesz w swoim budżecie? Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Każdy? Tylko różnica wtyczki? Jak kupować bowmana to lepiej z mikrofonem różnicowym albo laryngofon... Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 No tak, w końcu wymiana wtyczek (czyli jednak prowizorka) jest prostsza niż "wymiana kwarcu". Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 @Brit Naprawdę próbujesz porównać przelutowanie pięciu kabelków do przestrojenia w połowy obwodów w trx? A masz może jakiś w tym doświadczenie? Bo mam akurat parę sprzętów do przestrojenia i uważałem że to już nie te czasy, że to bez sensu, ale gdybyś się tego podjął to chętnie popatrzę - jeśli pozwolisz oczywiście. I zapewniam Cię, że można tak wymienić wtyczki, że to nie będzie prowizorka, ale oprócz chęci trzeba jeszcze umieć. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 No tak, w końcu wymiana wtyczek (czyli jednak prowizorka) jest prostsza niż "wymiana kwarcu". Hmmm....Strzela z karabinu z plastikowych kulek... ale prowizorka.... Ciekawe dlaczego często "prowizorką" musze naprawiać kable bo oryginalne wtyki poszły po miesiącu a owa "prowizorka" działa nadal i ma się dobrze... Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 (edited) To była ironia. Kupuj porządny sprzęt, to kable po miesiącu nie "pójdą". Edited September 23, 2012 by Brit Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Nie wiem Sennheiser to badziew. Co prawda nie po m-ce, ale po ponad roku wtyk zaczął przerywać. Natomiast w bowmanie kumpla(jakim nie pamiętam, ale wydał sporo złotówek) po 3 miesiącach? Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted September 23, 2012 Author Report Share Posted September 23, 2012 (edited) A jaki zestaw słuchawkowy do tego dopasujesz w swoim budżecie? Idzie do mnie oryginalny zestaw od Clansmana z laryngofonami. Rzeczywiście, trzeba odrobinę dłubnąć w nim żeby wpiąć w Motorolę Talkabout, ale to akurat dla mnie nie jest problem ;-). Jak wyjdzie to pochwalę się rezultatem. Edited September 23, 2012 by ghost666 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts