Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Czy dobrze wybrałem?

Recommended Posts

Hejka.

Chciałem wiedzieć czy dobrze wybrałem.

Posiadam G36K i postanowiłem ją tuningować.

Gumka Hop-up: G&G zielona.

Lufa precyzyjna : Prometheus czy KM Head ( Która byście polecili [zakres220zł]).

A zapomniałbym bym bo normalnie długość lufy wynoś 355mm w jakim zakresie brać lufę precyzyjną?

Z góry dzięki.

A i takie małe jeszcze pytanko tak na przyszłość czy opłaca się wkładać sprężynę M120 czy M130.(Ale to tak poza tematem).

Gumka ponoć dobra, no i szeroko reklamowana.

Lufę promyka bym sobie odpuścił, do szturmówki wystarczy ci jakaś tańsza 6,03.

Długość z założeniu taka sama jak lufy oryginalnej, Możesz kupić dłuższą ale to wiąże się z wydłużeniem repliki, kupnem tłumika itp.

Jeśli replika jest doszczelniona i zadbana i osiąga około 390 fps tak jak podają na stronie to nie ma sensu dokupywać mocniejszej sprężyny bo jeszcze bardziej wyrzuci cię z grona szturmówek w stronę wsparcia i snajperów. Zazwyczaj 350 to zalecane CQB

Ponadto weź pod uwagę że mocniejsza sprężyna szybciej zużyje ci tłok i przyległości, tak samo jak mocniejsza bateria da ci większą szybkostrzelność ale może uszkodzić zębatki i tłok. Gumka i lufa to dopiero wstęp do tuningu.

Ja się nie zgodzę jeśli chodzi o odpuszczanie sobie lufy. Celności nigdy dosyć a promyk jest tego warty. Ze sprężyną poczekaj, jeśli nie wystarczy ci to co osiągniesz po gumce i lufie to dopiero wtedy się zastanów. Wcześniej nawet pokusiłbym się o maksymalne doszczelnienie na komorze i zespole cylindra + dysza, bo to nie obciąża układu Oczywiście zależnie też gdzie częściej(bądź nawet sporadycznie) używasz repliki, bo jeśli w budynku to M120 odpada..

Nie żebym się wtrącał między wódkę a zakąskę, ale autor pytanie chyba lepiej wie z kim się strzela i jakie zasady tam obowiązują. A w każdym razie jego pytanie nie dotyczy niczego poza kwestiami czysto technicznymi. Więc może PT Koledzy swoje fpsowe fobie, przekonania i fetysze, raczą kultywować gdzie indziej? Najlepiej poza tym forum... ;-)

Nie mam fpsówej fobii... limity bym wywalił bo zwalniają z myślenia ale nie o tym temat. Kuba napisałeś posta o zerowej wartości dla autora tematu. Więc idź kultywować off topic gdzieś indziej... najlepiej poza tym forum. ;)

Wymiana lufy i gumki daje najlepsze efekty.Doszczelnienie też wypada zrobić. Z dalszym tuningiem bym się wstrzymał do wymiany lufy i gumki.

Nie mam fpsówej fobii... limity bym wywalił bo zwalniają z myślenia ale nie o tym temat. Kuba napisałeś posta o zerowej wartości dla autora tematu. Więc idź kultywować off topic gdzieś indziej... najlepiej poza tym forum. :icon_wink:

Wymiana lufy i gumki daje najlepsze efekty.Doszczelnienie też wypada zrobić. Z dalszym tuningiem bym się wstrzymał do wymiany lufy i gumki.

W pełni się zgadzam ze wszystkim co napisał Virus! :icon_cool:

Fobie to chyba ty masz. Pisałem o zalecanym CQB, jeśli nie gra w takim terenie to niech sobie pakuje ile wlezie. I tak mam więcej :icon_biggrin: Ale niech będzie świadom że będą mu się sypać części od tego. Dlatego pisałem o doszczelnieniu i innych podstawach zanim zacznie ładować w sprężynę.

Jak chcesz założyć M120 lub M130 to radzę pomyśleć o nowej głowicy tłoka bo tak z opisu (sklep) wnioskuję, że masz sprężynę JG z 'pazurkiem' i stockową głowicę tłoka. Sam tłok też by warto wtedy wymienić bo ten od JG może paść (niby jest do 120 ale różnie bywa z tym 120). I tak się zastanawiam - po co wkładać łożyskowaną prowadnicę sprężyny jak nie ma łożyskowanej głowicy tłoka? A i przy M130 potrzebny będzie już lepszy silnik.

Co do samej wymiany lufy to może systemę? I pamiętaj, że G36 JG są podatne na uszkodzenia zespołu lufy albo komory hu przy wymianie gumki lub lufy. Nic na siłę a powinno być dobrze.

Fobie to chyba ty masz. Pisałem o zalecanym CQB, jeśli nie gra w takim terenie to niech sobie pakuje ile wlezie.

A kto i komu zalecił ten limit? Słucham. Skoro napisałeś, to przecież wiesz...

Poza tym jak widzę - nie dociera do Ciebie, że w różnych środowiskach, nawet w samym K-owie, obowiązują różne zasady dotyczące V wyl. Jeśli chciałeś zwrócić uwagę autorowi, że zwiększając V wyl. może narazić się na wykluczenie z pewnych form rozgrywek, zależnie od tego gdzie i z kim będzie się strzelał, to należało to właśnie takimi słowami napisać. Zamiast operować oderwanymi od konkretnych realiów liczbami.

Skądinąd równie ciekawe, że tak mocno przejąłeś się ew. limitem tylko w CQB. To, że autor moze teoretycznie przekroczyć jakieś limity obowiązujące w "zielonej" Cię nie obchodzi. Co zdaje się potwierdzać tezę o irracjonalnym podłożu Twojej wypowiedzi...

A co do samego UPG, istotne jest jak głęboką ingerencję w replikę on oznacza (jak mocno replika jest wyeksploatowana, jak mocny ma być, etc.). Informacje z forum zawsze cechują się pewnym stopniem abstrakcji. Dlatego w razie wątpliwości warto umówić się z "serwisantem" na przegląd i wypytać go co ma sens, co się da i ile to będzie musiało kosztować...

Edited by Kuba

@antar

Gieta dobry wybór.

Gumka, też dobry sam takiej używam w swojej giecie.

Precka Promyka, oczywiście że bardzo dobry wybór.

Na przyszłość m120 będzie bezsensem mając w replice m115. Lepiej na przyszłośc kupić nową batkę(lipo), zmienić wtyczki oraz kable na modelarskie.

Edited by komandoczołg