Ripx97pl Posted September 29, 2012 Author Report Share Posted September 29, 2012 (edited) Dzięki ludziska, ale raczej wezmę ten front co podałem wcześniej, bo ma szyny. W tamtym musiałbym się bawić w jakieś przejściówki na dwójnóg i brak możliwości używania mechanicznych przyżądów celowniczych (bo muszka jest montowana właśnie na szynie). A chińskich, znalowych części nie chcę, jak już biorę markowa replike, to dozbieram te kilka stów. Ew. ten chwyt pistoletowy wezmę, bo na takie małe cosik troche szkoda mi kasy, chociaż kiedyś i tak pewnie kupię coś porządniejszego - ot tak dla lansu ;). Edit: To jak tam jest z tym bolt catchem? Edited September 29, 2012 by Ripx97pl Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted September 29, 2012 Author Report Share Posted September 29, 2012 (edited) Dobra, walić bolt catch, sam se to rozkminie jak zobaczę replikę (ale sugestie mile widziane). Dwa pytania: 1)Czy tłok SHS z 14-oma stalowymi zębami wytrzyma SP150? Ludzie go polecają do SP130, ale czy na mocniejszych też trzyma to nigdzie niemogłem znaleźć. 2)Teraz głupie pytanie(kto pyta niebłądzi, kto niepyta ten nie wie ;)): Jeśli na lufie jest gwint 14mm prawoskrętny, to w tłumiku musi być też taki, czy lewoskrętny? Edit: Co oznaczają skróty: CW i CCW? Pewnie prawo i lewoskrętny, ale który jest który? Edited September 29, 2012 by Ripx97pl Quote Link to post Share on other sites
Reegz Posted September 29, 2012 Report Share Posted September 29, 2012 1) bierz ten z tytanowymi zębami i nie wydziwiaj. 2) raczej tak... Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted September 29, 2012 Report Share Posted September 29, 2012 Reegz, może pójdziesz radzić gdzie indziej? Największą wadą tych DF jest cena, drugą jest brak wklejonej listwy, trzecią to, że czasem zdarza się, że listwa ma inny rozstaw zębów niż tłok. Tłoki SHS spokojnie podołają M150 i wyżej. Jeśli gwint jest prawoskrętny, co się zdarza tylko w wypadku replik G&P z tego co wiem, to tłumik też ma być prawoskrętny. I vice versa. Skróty CCW i CW oznaczają kolejno "counter clock weise" i "clock weise", czyli "w przeciwna stronę do ruchu wskazówek zegara" oraz "zgodnie z ruchem wskazówek zegara". BC raczej nie dopasujesz, wymaga on najczęściej specjalnego body, wzorem rozwiązania z korpusów Kings Armsa. Generalnie Kolego Ripx97pl knujesz co nie miara, bo: a) Sam nie zbudujesz sobie snajperki. b) Bez chrono nie zbudujesz sobie snajperki c) Sam i bez chrono nie zbudujesz sobie snajperki gmyrać w tak istotnych elementach jak szkielety, korpusy oraz fronty. W seriach M4 i pochodnych te 3 elementy muszą być odpowiednio zgrane, aby otrzymać odpowiednie FPS. A Ty pytasz czy tłok pociągnie. Bez złośliwości. Najlepiej dla Ciebie oraz najtaniej będzie kupić KWA i pociągnąć ją do 500 fps. Tanio, szybko i "snajpersko". Potem pomyśl o jakiejś M150. Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted September 30, 2012 Author Report Share Posted September 30, 2012 Nie napisałem, że sam będę w niej gmerać. Tak chciałem zrobić, żeby z początku w sklepie mi wymienili sprężynę na SP130, tłok (teraz wiem, że na ten SHS) i głowicę tłoka (na pomową ultimate? wydaje mi się, że gdzieśtam ją kiedyśtam polecałeś). Tylko czy sklep się zgodzi? PS: Dobrze zrozumiałem, że wymiana frontu może mieć wpływ na FPS? Bez złośliwości, ale w jaki sposób? Jak wszystko byłoby dobrze spasowane to chyba nic by się nie pogorszyło? Quote Link to post Share on other sites
Tajgers Posted September 30, 2012 Report Share Posted September 30, 2012 AnR, małe pytanie czy twoim zdaniem karabin w tym temacie nadaje się jako karabin wyborowy, czy może lepiej zapomnieć na początku o tym i skupić się na czymś innym (jak np. m4), a na strzelanie z większych odległości pozbierać więcej mamony? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted September 30, 2012 Report Share Posted September 30, 2012 Jak masz kasę to z MP5 zrobisz snajperkę. Robienie snajperek to najczęściej miesiące leżenia na serwisie, knucia, dobierania części. Bo ja tutaj mówię o jakiejś M160/M170. Przy KWA możesz sobie to zrobić trochę mniejszym nakładem środków. Jednak dla mnie M160/M170 bez BU albo zestawu wyciszonej głowicy jest idiotyzmem. Ale zmieniając dyszę trzeba komorę i pierdoły... Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted October 1, 2012 Report Share Posted October 1, 2012 Najtańszy sposób na karabi wyborowy (do wsparcia grupy repliką o większej celności i zasięgu): KWA dowolne 1100 - 1500 PLN wymieniasz sprężynę i tłok : ok 100 PLN wstawiasz lufę promyka : ok 300 PLN No i gumkę ale tu opinie są podzielone (ja zostałem przy stokowej) : 30 PLN I do lasu... Optyka już zależy do ciebie 100 - 10000 PLN Quote Link to post Share on other sites
Kitson Posted October 1, 2012 Report Share Posted October 1, 2012 (edited) a bateryjka taka jak byla podana w temacie styknie do kwa? Edited October 1, 2012 by Kitson Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 7,4 lipo powinna styknąc nawet na mocnej sprężynie, KWA jest bardzo precyzyjnie poskładane (jak na replike oczywiście) Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted October 2, 2012 Author Report Share Posted October 2, 2012 (edited) Dobra ludzie, ja mam pytanko. Z racji, że z początku (przed tuningiem) będę używał tego jako szturmówki, to chciałbym trochę karabinek skrócić. Jaką lufe zewn. (i wewn. też, coby nie wystawała i NIE wchodziła w tłumik) musiałbym kupić, żeby wystawałby sam tłumik płomienia? Czyli jakbym dokręcił tłumik dźwięku, to tylko on by wystawał z frontu. Albo jeśli za dużo wymagam, to podajcie długość frontu. Edited October 2, 2012 by Ripx97pl Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted October 2, 2012 Author Report Share Posted October 2, 2012 (sorry, że znów post pod postem, ale nie mogę edytować!) I jeszcze jedno pytanie: gdzie w tej eMce jest ucho do zawieszenia z przodu? Patrzałem na zdjęciach i nigdzie nie widzę. Czy to znaczy,że będę musiał dokupywać takie ,,ucho" na risa? Quote Link to post Share on other sites
fusi Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Zazwyczaj jest na pod lufą przy risach. Quote Link to post Share on other sites
Malvin Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Z tym, że w tej eMce, to niekoniecznie. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 W tej emce nawet nie ma ;) Albo zaczepić o wycięcia miedzy risami albo trzeba kupić ucho na ris. Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted October 3, 2012 Author Report Share Posted October 3, 2012 Dobra, ale ktoś odpowie na poprzednie pytanie? Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 4, 2012 Report Share Posted October 4, 2012 Moim zdaniem bezsensownie że chcesz ją skracać. Tak przynajmniej trochę się przyzwyczaisz do tego wiosła. Jak chcesz krótszą to wybierz krótszą wersje. Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted October 5, 2012 Author Report Share Posted October 5, 2012 (edited) Tą krótszą wersję chciałbym na chwilę, ale może i masz rację. Edit W zasadzie to mam już niezłe wiosło, nawet dłuższe i cięższe - L96. Edited October 5, 2012 by Ripx97pl Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 Ja mam patrol ris defender... i po przejściu z ak74u wydawało mi się wiosłem :D Moim zdaniem kupowanie konwersji to strata $$ Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted October 5, 2012 Author Report Share Posted October 5, 2012 Ale tylko lufkę krótszą chciałem dokupić, a tłumika później itak bym używał. Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted October 6, 2012 Author Report Share Posted October 6, 2012 W zasadzie to i tak będę skracał lufę, żeby wstawić super-über długi tłumik, żeby uzyskać coś takiego jak Pucu w tym temacie (czyli chyba wygląd standardowej SR-25, ale nie jestem pewien): http://forum.wmasg.pl/topic/79650-sr-25/#entry1715398 I tu moje kolejne pytanko: Da się wymienić body w tym KWA, na takie od SR-25 (wydaje mi się, czy sr25 ma dłuzsze body?), lub jakiekolwiek inne, ładniejsze i mocniejsze (może być, że pasowałoby po drobnych przeróbkach)? Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 Body od sr ki jest dłuższe (są wydłużone wersje gearboxów też) a body od KWA niczego sobie, na pewno lepiej prezentuje się niż CA czy PJ, do G&P pewnie mu brakuje ale to kwestia gustu. Gearbox KWA jest szerszy z przodu i nie do każdego body podejdzie (czasem trzeba coś upiłować) Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 Strasznie kombinujesz z tą repliką. Pobaw się nią w stocku najpierw. Potem dopasujesz ją do własnych preferencji. To tak, jakbyś wybierał model kierownicy w aucie, w którym jeszcze nie siedziałeś. Apetyt rośnie w miarę jedzenia! :) Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted October 6, 2012 Author Report Share Posted October 6, 2012 (edited) Taka już moja natura - lubię kombinować ;-) . Poza tym, już chyba dwa razy pisałem, że z początku, (tj. 6-8, może 12 miesięcy) nie będę nic zmieniał i będę tego używał jak zwykłą szturmówkę. Dobra więc: 1)Czy pasowałoby jakieś zwykłe eMkowe body z BoltCatchem (np. King Arms)? Bo ten mechanizm chyba tylko body obejmuje, tak? Chcę wymienić bo ludzie strasznie narzekają na body KWA, że słabe i brzydkie. I chciałbym mieć BC - ot tak, bo chcę ;). Poza tym i tak prędzej czy później mi się połamie czy coś ;), więc jak mi się posypie, to bedę wiedział co mogę kupić. 2)Da się gdzieś dopaść DZIAŁAJĄCY tłumik od ,,eserki"? Taki coby wyglądał jak ten w karabinku z topicu który podałem wyżej. Edited October 6, 2012 by Ripx97pl Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 1. Body będzie pasować, przy King Arms dostaniesz jeszcze świetną komorę. 2. Chcesz tłumik od SR25 (montowany na QD) czy jakiś zwykły który by fajnie wyglądał+działał? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts