HadoPL Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Witam, otóż posiadam pewien problem z baterią. Fabryczna bateria trzyma dość krótko ( kolegi trzyma o wiele dłużej ,a również jest fabryczna ) problem w mojej polega na tym że jak ładuje nawet 8 godzin to replika w takich warunkach 2-5 'C trzyma na niecały magazynek. Jeżeli po podłączeniu do ładowarki baterii i wsadzeniu jej do repliki na tryb "bezpieczny" ona tak jakby się sama rozładowuje ?! Może wysłać do serwisu baterie? Kupić nową? Kolega ma w CM.028 bardzo podobną baterie tylko troszkę większą i trzyma o wiele dłużej. Quote Link to post Share on other sites
Kolimbam Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Stawiam, że stockowa batka ma pojemnoś pi razy drzwi 1200Mah więc ładowanie jej 8h na stockowej ładowarce jest czymś dziwnym i rzadko występującym, po prostu zajechałeś batkę, nie nie możesz jej odesłać na gwarancję bo gwarancja najczęściej obejmuje tylko GB. Quote Link to post Share on other sites
POWER BEAN Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Poza tym przy takich niskich temperaturach NiMh/NiCd wysiadają bardzo szybko. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Szybko padają ale starczają na więcej niż pół HC. Jakieś ogniwo prawdopodobnie padło i się rozładowuje. Quote Link to post Share on other sites
HadoPL Posted October 29, 2012 Author Report Share Posted October 29, 2012 Wiecie może jak temu zaradzić? Żeby bateria dłużej trzymała? Ja nie wiem czy robię dobrze lecz gdy się rozładuje to ładuje ją około 8 godzin Quote Link to post Share on other sites
Kolimbam Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Oto wzór jak ile czasu powinieneś ładować batke,ale jak najszybciej zmień ładowarkę na jakąś mikroprocesorową. A/B = C x 1,4 = czas ładowania A- pojemnośc bateri w maH (liczby na akumulatorze) B- pojemność ładowarki w mA (na ładowarce napisane) Quote Link to post Share on other sites
Szpaku03 Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Jednym słowem, troszeczkę przysmażyłeś baterię i nie pozostaje raczej nic innego jak kupno innej... Quote Link to post Share on other sites
HadoPL Posted October 29, 2012 Author Report Share Posted October 29, 2012 (edited) Wychodzi na to że mam ładować około 5 godzin. Przy takich "przysmażonych" ogniwach da rade zrobić coś z niej? Czy lepiej kupić inną? A - 1500 mAh B - 450 mA Edited October 29, 2012 by HadoPL Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Kilka cykli małym prądem na mikroprocesorówce, to może wstanie. Quote Link to post Share on other sites
HadoPL Posted October 29, 2012 Author Report Share Posted October 29, 2012 Kolega ma mikroprocesorową z zestawu G36c od JG. Jestem totalnie zielony, nada się taka? Jak ją ładować i ile? Napięcie baterii to 8,4v Quote Link to post Share on other sites
HadoPL Posted October 30, 2012 Author Report Share Posted October 30, 2012 Kilka cykli małym prądem na mikroprocesorówce, to może wstanie. Na czym dokładnie to polega? Objaśnij jak możesz, byłbym bardzo wdzięczny Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts