knypek3 Posted April 7, 2008 Report Share Posted April 7, 2008 komora jest super! wcześniej miałem komore stock z boy'a teraz mam wzmacnianą z element czerwoną co prawda do emki ale jest. ma takie gumki w otwór maga i jak wchodzi do gb co dodatkowo uszczelnia - pomysł z jakis super komór dobrej firmy nie pamiętam jakies. ale naprawdę opłaca się Quote Link to post Share on other sites
Besol Posted April 11, 2008 Report Share Posted April 11, 2008 Zgadza się. Miałem wcześniej komore Guardera, Boya i Classica (no i of kors PJ). Najgorzej wypadała mi BOYa, CA trochę lepiej, tak jak Guarder, ale nieznacznie. Komora elementa zwiększyła mi zasięg zdecydowanie (nie wiem ile, nie mierzę) a samą moc o 30-40 fps. POLECAM. Quote Link to post Share on other sites
Drakeus Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Testował ktoś komorę Elementa do AK? Kupiłem Boya po promocyjnej cenie 35zł a nie miałem porównania z Elementem. Jak podnosi te fpsy jak napisał mój przedmówca, to mógłbym się zastanowić ;p Quote Link to post Share on other sites
Wombat Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Komora elementa zwiększyła mi zasięg zdecydowanie (nie wiem ile, nie mierzę) a samą moc o 30-40 fps. Ok, to skąd wiesz, że zwiększa zasięg, skoro tego nie zmierzyłeś? Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted April 10, 2009 Report Share Posted April 10, 2009 Nowość więc pewnie nikt jej jeszcze nie ma - mianowicie ta komora http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=5010 Ciekawią mnie te oringi jak w KA. No i jak z osiągami... Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted April 10, 2009 Report Share Posted April 10, 2009 Poczytaj temat , ja ją miałem na wiosnę 2008 a zanim kupiłem to była parę miesięcy na rynku już . Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted April 10, 2009 Report Share Posted April 10, 2009 Nowość więc pewnie nikt jej jeszcze nie ma - mianowicie ta komora http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=5010 Ciekawią mnie te oringi jak w KA. No i jak z osiągami... Osiągi te same co Kings Arms'a, nie zauważysz różnicy Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted April 11, 2009 Report Share Posted April 11, 2009 Fakt, nie doczytałem zapewne - albo myślałem że ta to jakaś nowa generacja ;) Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted April 11, 2009 Report Share Posted April 11, 2009 Element i nowa generacja to tak samo prawdopodobne jak JG lub Boyi i konstrukcja systemy PTW:P:P Quote Link to post Share on other sites
Brzuski Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Czy ta komora jest wytrzymała xD, bo widzę, że materiał Poliwęglan, ale jakoś na tym zdjęciu nie wygląda "szałowo" wręcz przeciwnie troszkę mi tu zawiewa "tandetą". Prawda jest jedna, że cześć jest o dwa razy tańsza niż komora KA. Tak, więc czy na mocniejszych sprężyna od m120 do m150 testował ktoś tą komorę czy nie pękła?? Bo ja mam standardową BOYI to masakra jest a nie hopek. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 A co ma jej wytrzymałość do sprężyny jaką używasz? Quote Link to post Share on other sites
Walker86 Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Ja na niej jadę na 145 i nie pęka. Z tym iż przypadek jest tego typu że jest z plastiku a jak każdy plastik kiedyś pęka. Btw. W porównaniu do innych nie widziałem różnicy w fps może koło 5 ale nie więcej. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 A ja ponowię pytanie. Co ma spring do wytrzymałości komory hopka? Może mi zechce ktoś łaskawie objaśnić, bo IMHO to g*** ma wspólnego. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Racja ale bez tego słowa na g;], przecież kulki nie uderzają wcale o komorę ani nie ma ona żadnych naprężeń żeby to pękło, ludzie, logiki trochę Quote Link to post Share on other sites
Brzuski Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Widzę, że użycie przenośni na wmasg i zrozumienie to po przez niektórych nabijaczy postów graniczy z cudem :poddanie: . Myślenie nie boli. Co drugi to kozak, ale skapnąć się, że chodzi mi o dyszę, która uderza w komorę jest wysiłkiem nie do osiągnięcia dla niektórych członków forum. Jak by nie było w teorii im mocniejsza sprężyna tym dysza uderza mocniej w komorę a że to nie metal, więc się pytam czy nie pęknie, bo osobiście nie mam replik mocniejszych niż 400fps a chcę zakupić do jednej komorę + chce robić tuning a lepiej spytać się i wysłuchać opinie użytkowników danego produktu niż kupować w ciemno. Lepiej dmuchać na zimne niż potem płakać, że kupiło się szajs. No chyba, że włoży się nawet badziewiastą komorę dwudzielną do repliki z 550fps i będzie śmigać bez zarzutu to nie było pytań. Następnym razem będę pisał szczegółowo aż do bólu żeby było jasno, o co chodzi. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Jak mi udowodnisz że w ten sposób można popsuć komorę to stawiam piwo, dysza nie uderza znacząco w komorę, właściwie nie powinna jej uderzać a jak już to tylko lekko pykąć Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 (edited) Co Ty Kolego piszesz? A od kiedy to dysza jest pchana przez główną sprężynę? Dysza ma własną sprężynę powrotną i ta też nie ma nic wspólnego z główną i jej mocą powyższej. I nadal nie rozumiem, jak to dysza uderza w komorę i powoduje te straszne uszkodzenia. Biorąc pod uwagę fakt, iż powinna się oprzeć i uszczelnić na kołnierzu gumki hopa, a sam ruch dyszy w kierunku lufy, jest ograniczany przez popychacz. Dodatkowo ruch promieniowy jest niemożliwy z powodu osadzenia na dyszy głowicy cylindra. Co do nabijania postów.... Przyganiał kocioł garnkowi ;-). Proszę Kolegów o branie pod uwagę jednej rzeczy, jedne z lepszych komór robi KA i w przypadku np. komór do AK, czy FALa, są dostępne tylko i wyłącznie komory z tworzyw i nawet przy dużych tuningach mocowych nic nie pęka. Osobiście chciałbym poznać zdanie Kolegów używających Elementów i możliwość porównania jakości wykonania, szczelności itp. z komorami KA. EDYTA: Marek był szybszy... Edited April 14, 2009 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Dobre tłumaczenie, miałem to napisać ale byłeś pierwszy:), najpierw niech kolega brzuski obejrzy jak wygląda GB a potem dopiero coś pisze;] Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Ciekawa teoria Brzuski ;) Quote Link to post Share on other sites
Pablo1986 Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 thora tu barkuje ;D. zastanawia mnie czemu wszyscy wariuja na temat metalowych komór? znalu nigdy sie mega dokładnie nie odleje, plastik chyba troche bardziej vide guarder i jego plasticzana komora, do tego dochodzi przewodzenie temperatury - koledze w sprce zimą tego roku tak marzneła gumka ze zasieg przy pierwszych 5 kukach byl 15 metrowy a po rozgrzniu seryjka bylo smiesznie widac jak sie zasieg wydłuża - 15,20,25,30,50 szok po prostu. u mnie w eli(L85) w niby tandetnej plastikowej komorze nie mialem tych problemów a gumki takie same bo systemy . z innej beczki. w pogoni za szczelnościa zastanawiam sie czy dalo by cos uszczelnienie maga samego w sobie i jakies przerobienie komory - uszczelka czy cuś Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 Materiał komory ma znaczenie w zasadzie w jednym miejscu. W tulei, w którą wchodzi magazynek. Z czasem od częstego wkładania magów element ten się wyciera, przez co trzeba dopychać magazynek do góry i do przodu. Co do przewodzenia temperatur to racja. Na plastikowych komorach zimą w zasadzie nie ma problemu. Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 jak myślicie: komora elementa lepsza do stokowej GnP? Quote Link to post Share on other sites
Pablo1986 Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 (edited) powiem ci szczerze ze musiał by mnie LIPOL 11,1 pokopać żebym do g&p włożył elementa. To jak z samochodami - do nowej BMW m3 nie założysz gazu Edited May 6, 2009 by Pablo1986 Quote Link to post Share on other sites
pandziol Posted May 7, 2009 Report Share Posted May 7, 2009 Różne części Elementa miałem w łapie i wg mnie komora HU jest ok. Gorzej z głowicami tłoków. Miałem kontakt z 3 (2 tzw ciche i 1 bore up) i wszystkie prędzej czy później odmawiały posługi (na sprężynie 120 i 130 borek). I jeszcze uwaga co do tych cichych głowic obie wykonane są z materiału o różnej twardości i o ile jedna była wyraźnie cichsza od standardowej to druga (ta twardsza) cicha była tylko z nazwy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts