Zoff Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 (edited) Tzn że nie zauważa różnicy z markowymi lufami,czy strzela tak samo jak bez precki? Edited March 3, 2008 by Zoff Quote Link to post Share on other sites
Zelu Posted March 5, 2008 Report Share Posted March 5, 2008 Panowie to jak z tymi lufami ? :) Przymierzam sie do zmiany lufy na 6.04 363mm (do m733 z JG) i zastanawia mnie jak spisują się te oferowane ostatnio na gunfire. Z góry dzięki za odpowiedź ;) Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted March 7, 2008 Report Share Posted March 7, 2008 Zelu, psiałem już. Kolega złożył lufe do m4 PJ i nie zauważył różnicy po zmianie. Quote Link to post Share on other sites
Maciek V2 Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 No Panowie. Zamontowałem sobie "precke" element i oto porównanie : Broń : G63c firmy JG "full stock" Kulki: gunfire 0,23g ilość fps : 300-310 Po zmianie lufu na "precke" element (6,04) Kulki: gunfire 0,23g ilość fps : 290-300 Ta sama broń ale inna amunicja Kulki : Extreme 0,25g Ilość fps : 300-305 Wszystkie pomiary na chrono. Efekt jest taki, że do tej "precki" trzeba stosować dobre kulki. Skupienie przy strzale serią jest nieco lepsze niż w stockowej lufie. Ogólnie wniosek : Lepiej dać więcej kasy i kupić naprawde dobrą lufe. Szkoda zachodu. Chyba ze ktoś nie ma kaski i chce mieć spokój psychiczny że ma precke :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
mastah Posted March 11, 2008 Author Report Share Posted March 11, 2008 Jakiej długości była lufa element ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Maciek V2 Posted March 11, 2008 Report Share Posted March 11, 2008 (edited) Długość lufy element 248mm. Długość lufy stockowej 256mm. Pozdrawiam. Edited March 11, 2008 by Maciek V2 Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Czy przypadkiem wraz z długością lufy nie rosną fpsy... ? Quote Link to post Share on other sites
l4m3r Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 (edited) Rosną jeśli dł. lufy jest odpowiednio dobrana do reszty podzespołów, poza tym 5-10fps'ow to żaden spadek, niekoniecznie musi być spowodowany kiepską jakością precki tylko np. złym spasowaniem precka-hopek... jakkolwiek jakość kulek też jest ważna (o tym chyba każdy wie). Jeśli skupienie poszło w górę to ta precka jest jak najbardziej ok (jak chcesz sie zdziwić to kup precke SRC... bynajmniej ja tej rurki precka bym nie nazwał :)), w sumie po co przepłacać... jakkolwiek dla pewności dobrze byłoby poczekać na wypowiedzi innych użytkowników. Dla mnie info Maćka V2 (poza wnioskiem, bo wydaje mi się ciut nietrafiony) jest na plus dla precki (chociaż zależy na ile 'nieco lepsze' jest lepsze ;)). Edited March 23, 2008 by l4m3r Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted March 24, 2008 Report Share Posted March 24, 2008 Z SRC sie nie zgodzę - znam osoby które używają od dawna i sobie chwalą. Ja na swoją preckę Elementa czekam, jak zamontuje i przestrzelam na Exelkach to dam znać. Quote Link to post Share on other sites
99TOMCAT Posted August 11, 2008 Report Share Posted August 11, 2008 no i jak tam panowie- czy ten element to precka czy "precka" - ktoś testował ? Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 (edited) Termin "lufa precyzyjna" jes nieprecyzyjny ;) i nie odpowiada angielskiemu terminowi "tightbore", w którym to określeniu zawiera się informacja o większej "ciasności" lufy w porównaniu do stockowej. No chyba, że chodzi o precyzję strzału, a nie wykonania lufy. Anyway, lufy Elementa są, jak najbardziej precyzyjnie wykonane - odchylenie standardowe średnicy wynosi 0,003 mm, co jest wartością stawiającą te lufy w ścisłej czołówce (ŹRÓDŁO) Problemem jednak jest, jak już wspomniano, że ich średnica wynosi 6,08 mm! Także mamy do czynienia z lufą precyzyjną, ale nie ciasną :D Mam lufę Elementa 494 mm w G36 [JG] skonwertowanego na wersję długą z G36C i nie zauważyłem większej różnicy w celności, czy donośności. Reasumując - lufy Element mają zastosowanie jedynie wtedy, gdy potrzebujemy zamiennika lufy stockowej o innej długości. Teoretycznie są lepsze nisz większość luf stockowych. Nie są jednak warte swojej ceny, chyba, że kupimy ją sobie przy okazji większego zamówienia z HK, wtedy kosztują jakieś grosze. Edited August 13, 2008 by siridar Quote Link to post Share on other sites
Jarmo Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Dołożę swoje 5gr, otóż mimo iż nie miałem do czynienia z innymi lufami w moim g36c JG takich firm jak choćby Systema, Prometheus itp, to jednak mogę śmiało stwierdzić, że po zamontowaniu lufy firmy Element ewidentnie zauważyłem lepsze skupienie, może to być spowodowane tym, że zamontowałem lufę 301mm, czyli o ok. 5cm dłuższa od stockowej, jednak skupienie jest ewidentnie dużo lepsze niż na lufie stockowej i w tej chwili karabinek świetnie się sprawuje w walkach leśnych. Aby nie było wątpliwości dodam jeszcze, że jedyne modyfikacje tego guna to gumka silikonowa Guardera i uszczelnienie wszystkiego taśmą teflonową, reszta to full stock. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Używam tej precki już dośc długo, jadę na Pestkach 0,23. Zero problemów, zacinek itp. Naprawdę polecam od siebie ;) Quote Link to post Share on other sites
ratman1809 Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Takie małe podsumowanie tego co przeczytałem Element jest czymś pośrednim między stockowymi chińskimi lufami (mającymi nieraz i 6.12) a typowymi preckami 6.03/6.04 Średnica z tego co widzę odpowiada dokładnie stockowi CA czyli 6.08 (przez niektórych nazywana półprecką)... Czyli zmiana z chińskiego stocka powinna przynieść poprawę przy zachowaniu możliwości strzelania kulkami "klasy ekonomicznej" W sumie jej zakup wydaje się sensowniejszy niż stockowej CA 6.08 o nieznanym przebiegu.... Jezeli coś pokręciłem to mnie poprawcie Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Ratman - ja mam tą preckę już trochę czasu i muszę powiedzieć, że za swoją cenę, śmieszną jakby nie było, jest dobra. Pluję pestkami i jest dobrze. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 To porównaj ja z np Promykiem albo jakimś KM Head czy innym MadBullem i wtedy wychwalaj "preckę" Elementa. Jak dla mnie ta lufa poza jakością wykonania nie ma nic wpólnego z "preclufami" Jak słusznie zauważył Ratman Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Już lepiej kupić używaną systemę, tym bardziej, że chodzą po 1/2ceny... Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 Thor - zgodzę się, że w porównaniu z Promykiem czy KM Headem, Element wypadnie o wiele gorzej, jednakże w swoim poście napisałem wyraźnie , muszę powiedzieć, że za swoją cenę, śmieszną jakby nie było, jest dobra. nie twierdząc jednocześnie, że jest doskonała, cud-miód itd. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 18, 2008 Report Share Posted October 18, 2008 Ok zgoda ale ja i tak nie nazywałbym jej "precyzyjną" ;) Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 25, 2008 Report Share Posted October 25, 2008 Thor. Dzisiaj działałem na tych "preckach" (bo mam już 2) i stockowej Marui. Zamontowałem najpierw 6.04 363mm Elementa, po czym stockową Marui 6.12. I zostanę przy tej drugiej. Skupienie na Elemencie jest beznadziejne. Od dziś odradzam te "precki" i zwracam Ci honor ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts