kashalot Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 (edited) W poprzednim temacie pisałem o aeg'u do 700 zł, ale ubłagałem rodziców by pozwolili żebym kupił coś droższego- zgodzili się na max 800 zł. Zmówiłem się z kolegami na reko z wietnamu i myślę nad ak-47-(czyli nie cm.048,50), http://zbrojownia.li...products_id=842 http://www.specshop....ck_-_CM046_Wood chodzi o różnice między nimi bo, jak przeglądałem wmasg to piszą, żecm.046 jest gorsze. Proszę napiszcie co polecacie nie tylko dla mnie ale pomóżcie wybrać coś dla kolegów (np. m14, m16a1) dla mnie ak do 800, a dla kumpli do około 650 zł. Wiem,wiem, tak- to jeden z najczęstszych tematów. :icon_lol: Edited November 4, 2012 by kashalot Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 Jak wojna z wietnamu to tylko Type 56 od Real Sworda, ale to już wyższa półka, Jak dobrze pamiętam to ta cymka jest w standardzie TM, więc kiepsko, możesz wziąść AKMa i zmienić urządzenie wylotowe na to od 47 i będzie ok. AKMS> http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/rk-10s-boyi.html Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 CM.048M, RK10S, CM048S- AKM i AKMS były powszechne w wietnamie. Nie wiem jaki problem widzisz Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 Żadna z tych cym się nie opłaca, obecnie najbardziej opłacają się repliki boyi serii RK S/SW. Jest tylko jeden problem, nie produkuje on repliki AKM. Produkuje on jednak replikę AKMS (rk10s-w pełni stalową poza lufą i elementami drewnianymi) i zapewne w vietkongu znalazło by się kilka zdjęć z AKMSem ;) Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 Glupoty ze cm z nowych serii sie nie oplacaja. Fakt-Boyi robi lepsze z zewnatrz niz cyma, ale nowsze cymki są niczego sobie. Quote Link to post Share on other sites
Poisonbolt Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 @Up No okey, ale są przez to droższe, a wewnątrz tak czy siak Ci nic nie pójdzie szybko bo to jest jednak v3 Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 Ale Cymkom odpadają obsady lufy, bo są źle zamontowane do body, natomiast Boyi z serii S, jest w pełni stalowe i ma prawie wytrzymałość swojego ostrego odpowiednika. Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 Ze niby co prosze? Jakis niezrozumialy belkot. Cyma, jak i Boyi w stocku sa wystarczajace. A duza ilosc fps dobrze daje w lasach, kiedy trzeba strzelac przez krzaki. Wyjmujesz z pudla replike gotowa do użytku, w ktorej jedynie co trzeba wymienic to guma hop up i precka Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 Cyma ma gównolitową (stop cynku, kurzu z podłogi, paznokci, słomy ryżowej, powietrza i amelinium, jakby to był porządny ZnAl to by coś z tego było) osadę kolby i lufy, łapie szybko luzy i nieszczelności. Ma też gorszy system docisku komory H-U do GB. W GB jedynym, lepszym elementem w cymie jest silnik (neodymowy, ale powolny), który jedynie obniża koszt ewentualnego mocnego tuningu mocowego o ok. 100zł. Ma za to o wiele gorszą kulturę pracy. Cymy się obecnie nie opłacają. Quote Link to post Share on other sites
Dawajpieniądze Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 Ale Cymkom odpadają obsady lufy, bo są źle zamontowane do body, natomiast Boyi z serii S, jest w pełni stalowe i ma prawie wytrzymałość swojego ostrego odpowiednika. To bojaczem wyważ drzwi albo przejedz po nim autem. Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 (edited) Zaraz przyjdzie Dread i zacznie wam tu pisać o krzywo przynitowanych obsadach lufy powodujących nieszczelności, cymach łamiących się na pół i inne tego typu rzeczy. Mogę wyrazić swoje zdanie, bo mam i RK-01SW i CM.040. W mojej cymie lufa jest prosto i wszystko jest całkiem szczelnie, 430 +/- 2 fps. W bojaczu skoki są nieco większe bo do 4 fps. Moja roczna cyma trzyma się cały czas bez zarzutu, nic się nie urwało, nie odpadło, ani nie pokruszyło w rękach, a zaznaczam że nie obchodzę się z nią jak z jajkiem, dodatkowo strzelałem się nawet w temperaturze -15 stopni i żadna część z gównolitu się nie pokruszyła. Fakt, szczerbinka nieco lata, jak i są minimalne luzy na kolbie, ale nie są to wady całkowicie dyskwalifikujące moją cymę. Z kolei Boyi, naprawdę dobrze zrobiony z zewnątrz, jednak sprawy techniczne wyglądają nieco inaczej, horrendalnie słaby jest silnik, który przy napięciu 10V na baterii przestaje pracować, silnik Cymy ciągnął mocniejszą sprężynę na tych 10V bez większej łaski. Do tego mamy luźno latającą osłonkę gearboxa przy chwycie pistoletowym, wykonaną z beznadziejnego jakościowo plastiku, która momentalnie się kruszy i nie trzyma swojego miejsca, co uniemożliwia dopasowanie chwytu pistoletowego. U mnie to dziadostwo jest przyklejone taśmą klejącą do gearboxa. Na korzyść Boyi przemawia lepsza bateria dołączana do zestawu, i jeśli ktoś jest skąpy, to pas z zestawu, którego wszystkie metalowe elementy są (o dziwo) ze stali. Biorąc pod uwagę to co napisałem i aktualne ceny, teraz mimo wszystko wziąłbym RK-0XSW Edited November 4, 2012 by Attero Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 Fakt-Boyi robi lepsze z zewnatrz niz cyma Z zewnątrz i wewnątrz. W dodatku taniej. Zaraz przyjdzie Dread i zacznie wam tu pisać o krzywo przynitowanych obsadach lufy powodujących nieszczelności, cymach łamiących się na pół i inne tego typu rzeczy. Nie będzie pisać, bo po pierwsze, to pisał to ze sto razy, a po drugie koledze i tak zależy na replice AK-47, a nie na AKM :P. Co do samej repliki 046, to nie jest najgorzej, osobiście, choć jest to stary system TM, to pod względem wykonania oceniam tę replikę wyżej, od np. 040, czy 048 - oczywiście mówię o wykonaniu użytkowym, a nie pod względem wierności oryginałowi, bo tu replika leży i kwiczy. Znal użyty na korpus 046 jest wyższej jakości, niż w "stalowych" Cymach, nie jest też tak badziewny jak w 036, w której nagminnie pękają uszy korpusu. Ogólnie, choć replika nie jest najlepsza, to w tej cenie nie widzę lepszej alternatywy, jeśli szuka się repliki AK-47. Osobiście szukając repliki starszego AK wolałbym kupić 028 i doinwestować w metalowy korpus i drewna od ostrego, ale nie każdemu się chce i nie każdy potrafi. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 I Cyma i Boyi robią repliki warte uwagi. Co bym wybrał osobiście - Cymę. Mam kontakt zarówno z Boyi jak i Cymą. Nie mam ani Boyi'a, ani Cymy na własność. Swoją opinię opieram na liczbie osób narzekających na swoje repliki. W przypadku Boyi'a - co chwilę znajomi mają problemy, nie ważne czy z wersją znalową, czy też SW/WS. W przypadku replik od Cymy - bardzo rzadko ktoś na nie narzeka. Nie obchodzi mnie fakt, że mają mniej stali niż Boyi, skoro trzymają się kupy lepiej niż repliki Boyi'a, które są używane w moich rejonach. Od paru miesięcy stało się modne "hejtowanie" Cymy. Dlaczego doszło do takiej mody - nie wiem. Póki na strzelaniach widzę to, co widzę - zdecydowanie wolę Cymę i nikt mnie do swoich racji nie przekona. EDIT: Zmieniłem zwrot "co polecę bardziej" na "co bym wybrał osobiście" - ponieważ chcę wyrazić swoje zdanie, a nie mam zamiaru wszczynać kolejnej wojny Cyma vs Boyi. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Może moja wypowiedź będzie krótka, ale popieram to co mówi Logan, sam posiadam Cymę (kupiłem używkę, na jaką było mnie stać) kumple posiadają różne repliki Cymy, Boyi, JG itd. Najbardziej awaryjne repliki u moim środowisku to sprzęt firmy Boyi, co z tego że są stalowe? Jak się o replikę dba to nic nie stoi na przeszkodzie aby była z ABSu lub Znalu. Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 CM.046 jest też dostępne tu i to w o wiele niższej cenie: http://azteko.pl/replika-karabinu-cm046-promo-p-4551.html Quote Link to post Share on other sites
kashalot Posted November 5, 2012 Author Report Share Posted November 5, 2012 Zgadzam się z LogaN'em, a co do AK to nie lubię składanych kolb. i czy w wietnamie nawalali się z np. ak-74, albo rumunem :maniak_jezyk2: jak niektórzy myślą (to ma być rekonstrukcja, milsimy) a nie jakieś fsiubździu Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Jak chcesz robić prawdziwe reko, to wypadałoby samemu poszukać informacji na dany temat. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts