Zachar Posted May 7, 2005 Report Share Posted May 7, 2005 Tak się składa, że w dziesiejszych czasach zdominowanych przez woodlandy, DPM'y, Bundeswehry i inne plamiaki, ciężko znależć Polskie mundury (L)WP. Chodzi mi o wz.89 i "wstecz", czyli te z lat '60 '70 i '80. Na allegro są tylko czapki "moro" i torby od masek przeciwgazowych w tym kamulażu. I tu jest moje pytanie do Was : Czy wiecie gdzie można kupić stare mundury (L)WP oraz całkiem nowy wz.89 ? ( Jak dla mnie rarytas. Cholernie ciężko dostępny) Quote Link to post Share on other sites
AlexG Posted May 7, 2005 Report Share Posted May 7, 2005 Mieli jakiś czas temu w Agencji Mienia Wojskowego w Krakowie. Czasem trafiają się na giełdzie "staroci" pod Halą Targową (odbywa się w każdą niedzielę, z wyjątkiem świąt). Jest też ten sklep: http://www.militariaantyki.com.pl/pl/index1.htm ale nie jest tani. Możesz do nich napisać i dowiedzieć się co mają i za ile. Na allegro widziałem parę razy te kurtki moro z "futrzanym" kołnierzem i bluzy moro. Nie widziałem nigdy natomiast "salamandry" i tych "eksperymentalnych" z lat 89/90. Quote Link to post Share on other sites
KRA_[OSZ]ZuKo[PL] Posted May 8, 2005 Report Share Posted May 8, 2005 Mam taka bluze, w desen tzw. "deszczyk" :P [czort wie jak sie to nazywa poprawnie]. Jest troche mala na mnie. Mialem tez do niej podpinke, z ow kolnierzykiem futrzanym. Ale podpinka zaginela w akcji [czytaj w szafie] i zostala sama bluza :) Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted May 8, 2005 Report Share Posted May 8, 2005 Ja mam caly komplet munduru LWP + kurtka itd. Nie znam sie i nie wiem jaki to typ ale wyglada tak: Jak jestes zainteresowany to pisz Quote Link to post Share on other sites
KRA_[OSZ]ZuKo[PL] Posted May 8, 2005 Report Share Posted May 8, 2005 @Kabzior - niezly stan, igla Podobno te mundury swieca sie w nocy widziane prze nokto :) @Zachar - jak bedziesz na Nyskim Zlocie to moge wziasc ta bluze. Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted May 8, 2005 Author Report Share Posted May 8, 2005 Kabzior: Czy ten napis nad rozmiarówką to 4643 czy 4348 ? Bo na moim wz.89 mam 4605(oficjalny wzór. nieoficjalny to te wz.89) sygnowany z 1991. Ty masz sygnowany z 1987 i jestem pewien, że był jeszcze jakiś wcześniejszy model, ale nie wiem jaki, ale wiem, że go szukam :wink: Z resztą ten nie jest zły i z pewnością jest ciemniejszy niż na fotce. Podobno te mundury swieca sie w nocy widziane prze nokto ech... nie wiem czy to prawda, ale oby nie :) Na Nyskim zlocie będę. Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted May 8, 2005 Report Share Posted May 8, 2005 Lekko nieczytelne ale jest to 4643 Quote Link to post Share on other sites
CNOS_Beo Posted May 8, 2005 Report Share Posted May 8, 2005 Stan idealny, komplet: spodnie + bluza + helm + rekawice + kurtka = 150 zł, Mozna wybrac inne warianty, zapraszam na GG, lub e-mail 5150019 legion@metronet.pl :P Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted May 8, 2005 Report Share Posted May 8, 2005 ZuKo[PL]] Podobno te mundury swieca sie w nocy widziane prze nokto :) Świeci "puma", nie "moro". Dlatego wojsko niedużo tego modelu wzięło (i tak za dużo, ale wstępnie miał być wzięty dla całej armii). Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 18, 2006 Report Share Posted February 18, 2006 Odgrzewane nie szkodzi. Mam już w oczach qrwiki. Szukam i szukam i nie mogę znaleźć "starego" morro. Chcę odtworzyć siebie z lat 1984 -1986 (nie mówię o wadze i twarzy). Tym bardziej, że nasza cudowna Cymka wypuszcza AK ze składaną kolbą.Ludzie! Pomóżcie biednemu staruszkowi coś takiego znaleźć! Jest cały osprzęt. Mam szelki, pas, kupę innych gratów, ale brak mi tego starego morro, za które ścigała nas Milicja - młodzi nie pamiętają tych czasów. Weterani morro wszystkich krajów łączcie się! Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 18, 2006 Report Share Posted February 18, 2006 Hehehe, ja mam behatkę i to nie w moro a w deszczyk... ale nie oddam!:twisted: Quote Link to post Share on other sites
Giersu Posted February 18, 2006 Report Share Posted February 18, 2006 Kabzior, o ile się nie mylę, Twoja bluza pochodzi z US'a (Ubiór/Umundurowanie(?) Skoczka). Quote Link to post Share on other sites
Mr.045 Posted February 18, 2006 Report Share Posted February 18, 2006 Mam Behatke w moro deszczyk ale maly rozmiar, sprzedaje po 25 zl z podpinka w magazynowym stanie z wybrzeza. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted February 18, 2006 Report Share Posted February 18, 2006 Jak już zeszło na temat zakupu LWP-owskich mundurów - poszukuję spodni w kamuflażu "moro" wersja US (desantowa) na wzrost 164 cm (w ostateczności na 172). Gdyby ktoś miał do sprzedania - proszę o kontakt, przez PM-a najlepiej. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 18, 2006 Report Share Posted February 18, 2006 Ludzie! minimum 180/120 klata. Ja kiedyś byłem przystojny, teraz jestem ciepły miś, jak mówi moja piękniejsza i lepsza połowa. Ale nie jestem gruby, najwyżej puszysty (vide Epoka lodowcowa). Spodnie to tak około 94 w pasie. Ostatecznie może być USka, choć nasze WLowskie miały podkład szary, nadruk ciemno szary. Nie mylić z Milicyjnymi. One były w odcieniach niebieskich. Choć jakbym trafił na milicyjne morko - też by się zdało do munduru ZOMOwca. Choroba lat 70-80tych. Chodzę w woodlandach, to takie PRLowskie ciuszki byłyby fajne na zlocie. No nie? PS. Michał_g. Wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać ze skojarzeniem: przez PM - OK już walę serię :lol: Jak coś trafię w tym rozmiarze, dam znać.Czołgiem Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted February 18, 2006 Report Share Posted February 18, 2006 Fiedotow - jeżeli szukasz "moro" w w wersji z Wojsk Lotniczych to widziałem takie w stanie magazynowym (bluzy i spodnie) na handelku na zeszłorocznej "Operacji Południe" w Bielsku-Białej. Niestety nie wziąłem namiarów na sprzedawcę. Strona imprezy http://www.militaria.bielsko.com.pl/index2.php może w tym roku tez będą mieć? A i na samą imprezę warto wpaść. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 18, 2006 Report Share Posted February 18, 2006 Jak się nie połączę netem z gostkiem, to wysiada. Ja w Kołobrzegu... reszty nie wspomnę... Ale TXS za cynk. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts