janek337 Posted November 9, 2012 Report Share Posted November 9, 2012 Znajomy przygotowuje w przyszłym roku wydarzenie związane z historią GROMu, szukam w związku z tym grupy robiącej przyzwoite reko tej jednostki. Zależy mi na osobach pełnoletnich. Czy ktoś zna może grupę zajmującą się tym tematem? Z góry dzięki za odpowiedź! Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted November 9, 2012 Report Share Posted November 9, 2012 Z mojej wiedzy wynika, że nie ma takiej grupy :) Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 Stricte GROM-u to chyba nikt nie rekonstruuje, bo to są koszmarne pieniądze. W Krakowie jest ekipa, zowie się Grupa Rekonstrukcji Wojsk Specjalnych (mają profil ma mordoksiągu), zapytaj, może coś pomogą. Quote Link to post Share on other sites
=NAS= Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Takiej grupy raczej nie uświadczysz w Polsce , no chyba że gidzieś ktoś ale raczej nic profesionalnego , bo to jak kolega powiedział ogromne koszty pieniężne. No ale możecie być pierwsi dla chcącego nic trudnego ;p. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 No, prawie złota łopata. Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Takiej grupy raczej nie uświadczysz w Polsce , no chyba że gidzieś ktoś ale raczej nic profesionalnego , bo to jak kolega powiedział ogromne koszty pieniężne. Doprawdy? Wcale to nie są takie duże koszty jakie Ci się wydają. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Nie są (oczywiście zakładają REKONSTRUKCJĘ)? ;) Mogę wobec tego prosić o przykładową konfigurację? No chyba, że mówimy o robieniu reko lat 90-2003, to wówczas faktycznie jest to wykonalne po umiarkowanie niskim koszcie ;) Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Tak, mówimy tu o rekonstrukcji z okresu 2008roku, wiadomo większość wyposażenia nie kupimy w sklepie, trzeba polować na portalach aukcyjnych i forach ostatnio udało mi się kupić kilka ładownic z systemu MOSS za naprawdę groszową sumę. Spokojnie można się zmieścić w 3000zł z reko, myślę że nie jest to dużo jak niektórzy za tyle replikę kupują i oczywiście nie kupujemy wszystkiego od razu . Wstawił bym jakieś zdjęcia ale tera nie mam możliwości ich zrobić, może tak lipiec-sierpień będą w odpowiednim dziale. Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 http://allegro.pl/kamizelka-janysport-grom-plyty-kevlar-i3198558882.html moss GROM z QR niestety mocno przybrudzony, lub pomalowany. Robiąc reko i kupując tylko oryginalny szpej nawet jeśli chodzi o dawne czasy będzie drogo. Np hełmy czy kamizelki to będzie spory wydatek, jeśli jakimśsposobem znajdziemy coś oryginalnego. Znajomy ostatnio ogarnął nówke eagle tac V1 :D Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 (edited) 3 tysiące złotych to (chyba) przy wyrywaniu BARDZO okazyjnych cen. Zależy też co się robi, jaki okres, wiadomo. Shihan chętnie Twoje reko zobaczę :) Edited April 28, 2013 by Azur Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Ja też bym zobaczył bo mnie się wierzyć nie chce, jeśli mówimy o rekonstrukcji. Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 W moim profilu mam 2 stare fotki, dzisiaj to już trochę inaczej wygląda. Jak mowie postaram się wrzucić lipiec-sierpień aktualne. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Hełm i Comtaci, jak zgaduję to nie są oryginały? :icon_razz: JWG używało w ogóle tych słuchawek? Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Czy rekonstrukcja to tylko oryginały? Popatrzmy na rekonstruktorów z II wś czemu biegają w kopiach mundurów, skoro replika nie odbiega oryginału to czemu jej nie użyć ;) Oczywiście, że GROM używał i używa comtac II. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Tak rekonstrukcja przy nowoczesnych jednostkach to głównie oryginały. Rekonstrukcja historyczna też bywa cholernie kosztowna właśnie dlatego że nie odbiega od oryginału. Czego nie można powiedzieć o chińskich comtac. Nie mówimy o rekonstrukcji pospolitego mięsa armatniego które chodzi w tańszym szpeju niż 'heliką'. 'Coś ala' to stylizacja :teethh: Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 'Coś ala' to stylizacja :teethh: To jakie wg. Ciepie powinienem posiadać wyposażenie aby była to rekonstrukcja z okresu 2008 roku? :teethh: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Reko to reko - wszystko na oryginalnych rzeczach. Ortodoksyjne reko, to robione na fantach, które pochodzą od żołnierzy z danej jednostki. Kropka. Dodatkowo, robi się to najczęściej na bazie konkretnego zdjęcia i setu z niego. Taka 'podkładka' :) Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Z racji tego, że Hk nie będę miał oryginalnego, nigdy to nie będzie rekonstrukcja ;) Tak, że niech wam będzie, że to stylizacja. :icon_neutral2: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 To też nie do końca tak - replikę można złożyć na bazie LEGALNYCH części z ostrej. Parę osób ma ładne customy składane z deko. DBAL, kolimatory, celowniki holograficzne, latarki - to wszystko można też zdobyć w oryginale ;) Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 No ale już np radia AN PRC 152 nie dostaniemy w oryginale :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Prawda jest taka, że ilu ludzi - tyle pojęć rekonstrukcji. I zawsze będzie istniał konflikt między prawdziwymi, prawdziwszymi i najprawdziwszymi oraz bardziej prawdziejsiejszymi rekonstruktorami. Jednak generalnie założenie jest jedno - jak najwierniej i w sposób najbardziej odpowiadający rzeczywistości odtworzyć wyposażenie, umundurowanie itd. Jedni akceptują kompromisy, inni uważają, że każda możliwa dostępna pierdoła powinna być oryginalna, jeszcze inni mają do tego jeszcze inne podejście. Ja np. uważam, że w parze z rekonstrukcją szpeju, wyposażenia powinna iść też wiedza, w miarę możliwości wyszkolenie i umiejętności. I tak możemy do porzygu . :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts