RooBooy Posted January 8, 2013 Report Share Posted January 8, 2013 Witam chciałbym się dowiedzieć jak wyglądają ćwiczenia na grupach SPAT SPAP itp chodzi mi o to czy jest tylko CQB czy jakaś rozgrzewka jakieś postawy strzeleckie itp pozdrawiam Roobooy. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted January 9, 2013 Report Share Posted January 9, 2013 Tacy twardziele nie potrzebują rozgrzewki. Prosto z łóżka idą do akcji. Po drodze nalewają sobie szklankę szkockiej, przypalają marlboro i idą myć zęby. Po umyciu nie płuczą paszczy tylko przepalają fajką i popijają łiskaczem. CQB nie trenują bo jest to zbędne. Trenują natomiast grę w domino, mahhjonga i bierki ( bo bierki = dreszczyk emocji ). Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted January 9, 2013 Report Share Posted January 9, 2013 Ależ śmieszne. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted January 9, 2013 Report Share Posted January 9, 2013 (edited) Pytanie czy odpowiedź? Ad. autor. A własnoręcznie poszukać się nie dało? Inni mają na tacy podać? Bo - wyobraź sobie - można samemu dotrzeć do takich informacji - np. w: J. Klimczak, R. Częścik "Przygotowanie psychofizyczne i strzeleckie policjantów do wykonywania zadań służbowych oraz udziału w akcjach specjalnych" (str 59 i nast.) opubl. w: Przygotowanie Psychofizyczne oraz Kształtowanie umiejętnosci niezbędnych w działaniach interwencyjnych i ratunkowych służb mundurowych, Tom 9, wyd. przez: Wyższa Szkoła Policji w Szczytnie, Polskie Towarzystwo Naukowe Kultury Fizycznej Sekcja Kultury Fizycznej w Wojsku, Szczytno 2005 Więc sobie samodzielnie znajdź i przeczytaj... Edited January 9, 2013 by Kuba Quote Link to post Share on other sites
marcin_d Posted January 9, 2013 Report Share Posted January 9, 2013 Plus chyba uczęszczałeś na WF, widzisz co robią (na filmach dokumentalnych, w newsach) owe jednostki. Teraz trzeba to połączyć. Jak konkretnie ćwiczą to chyba nie pytaj bo killing-house'u nie zbudujesz zapewne, strzelnicy także nie uświadczysz - skoro nie wiesz tego o co pytasz to pewnie do takich "zaawansowanych" rzeczy nie masz dostępu. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 9, 2013 Report Share Posted January 9, 2013 Ale jak to? Przecież autor jeszcze dwa-trzy miesiące temu rekrutował załogę do profesjonalnej grupy rekonstruującej (!) GSR (do dziś nie wiem jaką). Takie rzeczy to chyba powinno się ustalić przed, a nie po?? Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted January 9, 2013 Report Share Posted January 9, 2013 Yahalom. Kolega nawet napisał - cytuję: "...Grupa Szybkiego Reagowania wiek16+ mamy w grupe byłego członka SPAP-u!" Tylko jeden komentarz się ciśnie na usta :D Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted January 9, 2013 Report Share Posted January 9, 2013 strzelnicy także nie uświadczysz - skoro nie wiesz tego o co pytasz to pewnie do takich "zaawansowanych" rzeczy nie masz dostępu. Jakiej strzelnicy - oni nie mają nawet dostępu do drabiny: Zresztą: Ja też jestem niepełnoletni i mam zamiar zacząć bawić się w airsoft (...) i nie wiem czemu ten sport jest od 18 ...i wszystko jasne. Quote Link to post Share on other sites
marcin_d Posted January 9, 2013 Report Share Posted January 9, 2013 (edited) wszystko się zgadza: "planujemy zjazdy na linach" EDIT: a tak bez żartów to jeżeli się tym pasjonujecie to poczytaj książki, popatrz na programy dokumentalne i coś sobie poróbcie. Nie polecam jednakże wchodzenia do tych ruder "zakaz wstępu" bo może się to skończyć wypadkiem. Poćwiczcie bieganie, ćwiczenia ruchowe, lepsze to niż granie na kompie przecież czy picie piwka. Edited January 9, 2013 by marcin_d Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted January 9, 2013 Report Share Posted January 9, 2013 (edited) wszystko się zgadza: "planujemy zjazdy na linach" Żarty żartami, ale ja jednak obstaję, że to piorunochron. Zanim ktoś się zainspiruje. :icon_wink: Co do Muchowca, to przyjedzie SOK i się skończy "rekonstruowanie"... Edited January 9, 2013 by Kuba Quote Link to post Share on other sites
marcin_d Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 (edited) Kuba, oczywiście wiem, że to piorunochron. I aż strach pomyśleć co będzie jak któryś z nich będzie chciał po tymże wejść na dach. Takie zajęcia są zresztą popularne: http://www.youtube.com/watch?v=8nd5n5KVOUo EDIT: sprawdziłem odnośnik w poprzednim poście Edited January 10, 2013 by marcin_d Quote Link to post Share on other sites
Sziptar Posted February 10, 2013 Report Share Posted February 10, 2013 My robiliśmy to tak: 1. Rozgrzewka- zwykła ogólnorozowjówka np taka jak na początku treningu sztuk walk. Troche biegania, wymachów rąk, rozciągania. Wszystko bez sprzetu tylko w butach taktycznych i kombinezonach 2. Cały sprzet na siebie i ćwiczenia postaw strzeleckich(złożenie się do strzału, zmiana z głownej na zapasową, zegar, awarie). Raz na sucho a raz ze strzelaniem, zależy od przygotowania grupy do treningu. 3. Tu zależy od planu treningu. Jeżeli miało to być "zwykłe" CQB to najpierw trening wejścia do jednego pomieszczenia dwójką, potem więcej pomieszczeń w więcej osób. Jeżeli np czerwona taktyka to wstęp z podstaw czerwonej czyli zakładanie stazy, badanie rannego, potem to wszytsko razem ze wszystkimi procedurami. Jeżeli praca na tarczy to najpierw chodzenie dwójki, potem reszty zespołu, potem wejścia do pomieszczeń z tarcza itd 4. Końcówka to przeważnie jakieś scenariusze, szturmy na cały budynek. Różne warianty itd. Takie zebranie wszystkiego w całość. Wszytko zależy od poziomu grupy i planu treningu na dany dzień. Jeżeli są nowi to wiadomo że będzie dużo podstaw z obsługi broni, kajdankowania, podstaw czerwonej. Raczej wejścia do jednego pomieszczenia w róznych wariantach.. Jeżeli grupa już coś potrafi ma podstawy za sobą to szybko podstawy i realizacja scenariuszy na całym obiekcie/jego części. Rozgrzewka na początku to wynik naszych doświadczeń. Bez niej były zawsze jakieś kontuzje od naciągnięć mięśni po zerwania. Warto się do tego przyłożyć i nie traktować pobieżnie. Poza tym troche skupia to grupę na treningu bo bez tego to gadanie o pierdołach zabiera większość czasu a tak stracą chęć na pogaduchy i będą się słuchać prowadzącego. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts