Puloman Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Witam przymierzam się właśnie do kupna i myślę co wybrać cm.028c czy od jg 608-6. Co będzie lepsze na sam początek ? Jestem dosyć zielony w tych sprawach i chciałbym się dowiedzieć czym będą się od siebie te dwie repliki różniły (nie chodzi mi tu o wygląd tylko o specyfikacje co dłużej pożyje). Quote Link to post Share on other sites
Kacik Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 CM28 Quote Link to post Share on other sites
majkiki Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 CM28 Miałem 2 lata i jeszcze się sprzedać udało. Działała bez zarzutu. Wymieniłem tylko gume hopsiup na guardera i preclufe na src. Kulki jak po sznurku. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Kup to co Ci się bardziej podoba. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Obie są na porównywalnym poziomie, kwestia twojego gustu, ewentualnie przyszłej stylizacji Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 cm028c jest jako jedyne z 028 całe czarne... co daje duży + jednak jeśli chodzi o to "które lepsze" to stawiałbym na cyme. Jednak! jeśli miałbym ci coś polecać to cm031 bo ma akumulator w kolbie i jest "bardzo dostatecznie" wykonana zewnętrznie a do 028c masz sticka :( Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Kup to co Ci się bardziej podoba. Obie są na porównywalnym poziomie, kwestia twojego gustu, ewentualnie przyszłej stylizacji Dokładnie :icon_exclaim: Choć osobiście wybrałbym 608-2 [JG]. :maniak_OK: Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Dokładnie :icon_exclaim: Choć osobiście wybrałbym 608-2 [JG]. :maniak_OK: Tak wiemy Powała, kochasz mp5 i Giety ;) @Puloman Bierz Cyme 028, nie bez powodu jest polecana wszystkim początkującym. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Tak samo jak gieta od JG. Obie repliki to praktycznie ten sam poziom jakości i osiągów. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Cm.028 stoi na podobnym poziomie co gieta od JG i większość replik tej klasy. Cm.028 czasy w których była najlepsza ma już za sobą, gdy wchodziła na rynek była o klasę lepsza od pozostałych "chińczyków" czyli: MP5, M4,G3 SAS od Wella i Mp5 od Cymy. Teraz wystarczy dołożyć 100zł albo poczekać na promocję i ma się replikę która nie ma niebieskiego body i imitacji drewna. Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted January 20, 2013 Author Report Share Posted January 20, 2013 (edited) A czym się różnią między sobą te g36 ? Chodzi mi tu jak jest model 608-(2,3,4,5,6). To np.: jak jest dłuższa lufa to da się poczuć różnicę ? Czy może niektóre repliki są wytrzymalsze ? Edited January 20, 2013 by Puloman Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Wyglądem.. Quote Link to post Share on other sites
maniak asg Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 ja też miałem dylemat po między kilkoma replikami, ale zdecydowałem się na cm 028 i nie żałuję. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 (edited) Wyglądem. Niestety OFF ma rację, osiągi tych replik praktycznie są takie same. Choć ja uważam, że różni je ergonomia użytkowania: - G36C jest zbyt krótka, ni to karabinek, ni to PM, gdybym miał wybierać krótką replikę wybrałbym MP5SD6 [JG], który ma integralny, skuteczny tłumik i regulowaną długość kolby i jest lżejszy od "giety"; - G36 jest zbyt długa "wiosło", którym trudno manewrować w zakrzaczonym terenie, nie mówiąc o CQB; szczególnie w małych pomieszczeniach; - G36K jest najbardziej uniwersalna, dobrze wyważona i ergonomiczna. Edited January 21, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 @Powała to, że Tobie dobrze leży MP5 i Gieta to nie znaczy, że np. mi też. Ja na przykład czuję dyskomfort jak mam latać z czymś krótszym niż kałach. Niech kolega wybierze to co mu się podoba i to co dobrze mu leży. Quote Link to post Share on other sites
Crusader Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 (edited) Są gusta i guściki. Jedni biegają z replikami pokroju MP5k inni na przykład z M16. Kwestia może nie mobilności, co osobistych upodobań! Edited January 21, 2013 by Crusader Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 (edited) @Powała to, że Tobie dobrze leży MP5 i Gieta to nie znaczy, że np. mi też. Ja na przykład czuję dyskomfort jak mam latać z czymś krótszym niż kałach. Niech kolega wybierze to co mu się podoba i to co dobrze mu leży. Nikogo do niczego nie namawiam i nikomu niczego nie "wciskam" na siłę, wyrażam jedynie swoją opinię, podobnie jak Ty. Jeśli chodzi o długość replik to zauważ, że: - 608-2 (G36K) długość 870 mm - CM.028 (AK-47) długość 880 mm czy 10 mm, czyli 1 cm, czyli 0,01 m sprawi aż taką różnicę, żeby odczuwać dyskomfort? :icon_eek2: Mi po prostu "kałachy" nie leżą, a "emkami" brzydzę się. :maniak_jezyk: Wolno mi :icon_question: Edited January 22, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
JoHnnY:D Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 (edited) Nikogo do niczego nie namawiam i nikomu niczego nie "wciskam" na siłę, wyrażam jedynie swoją opinię, podobnie jak Ty. Jeśli chodzi o długość replik to zauważ, że: - 608-2 (G36K) długość 870 mm - CM.028 (AK-47) długość 880 mm czy 10 mm, czyli 1 cm, czyli 0,01 m sprawi aż taką różnicę, żeby odczuwać dyskomfort? :icon_eek2: Mi po prostu "kałachy" nie leżą, a "emkami" brzydzę się. :maniak_jezyk: Wolno mi :icon_question: Znowu wojna... Niech autor tematu powie, czy woli krótkie G36c, średnie k, czy G36 pełnowymiarowe. To, które wybierze zależy od jego gustu i roli jaką będzie pełnić w drużynie a nie waszych sprzeczek! Edited January 22, 2013 by JoHnnY:D Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Niech autor tematu przede wszystkim wybierze się na strzelankę, albo choćby do sklepu, i dokładnie obmaca obie repliki. Bo wygoda i ergonomia to dość indywidualne sprawy, a my, asgeje, mamy ten komfort, że możemy wybrzydzać - w przeciweiństwie do regularnej armii, która dostaje to, co jest w przydziale i już. W mojej opiniii G36 bije Kałasza na głowę nowoczesnością i ergonomią (jedyne, co panowie z H&K schrzanili, to magazynek... ale dzieki adapterom na magi STANAG można to opanować)... i co z tego, skoro źle mi leży w ręku, a Kałaszek zupełnie OK? Kwestia indywidualna! Quote Link to post Share on other sites
777Młody777 Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Ja bym kupił cyme (ale cm.028 lub cm.028s [Kwestia gustu]) Miałem ją w rekach, strzelałem i najgorsza to ona nie jest :) . Quote Link to post Share on other sites
cyp Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Powała, powiedz mi dlaczego piszesz swoje posty tą oczojebną czcionką? Chcesz żeby ludzie zwracali na nie uwagę, bo tylko Ty zawarłeś w nich prawdę objawioną i jedyną? Tego typu rozmowy proszę prowadzić na PW, za offtop posty będą leciały. /ZuBeR Quote Link to post Share on other sites
Cznadel Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 "Przerabiałem" obie repliki i lepiej cm028 jesnak nie s , gdyż po jakimś czasie kolba zaczyna mieć za duże luzy , a jak to bywa w przypadku szajs-metalu średnio jest co z tym zrobić. Ponadto kolba ma tendencję do pękania ;) Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Wersja S cm.028 jest absolutnie nie warta zakupu. Zysk mobilności ze składanej kolby jest niewspółmierny do problemów z klejeniem, gdy się połamie (co jest wysoce prawdopodobne). Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted January 26, 2013 Author Report Share Posted January 26, 2013 Jednak byłem w sklepie i sprawdziłem te 2 i jeszcze sc-01 boyi no i scara trzymało mi się najlepiej. I pozbieram jeszcze i go kupuje. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted January 26, 2013 Report Share Posted January 26, 2013 Radzę poczytać cokolwiek nt. tej repliki, niektórzy mają z nią problemy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts