lemposz Posted January 26, 2013 Report Share Posted January 26, 2013 Witam. Gdy dzisiaj wylazlem postrzelac to po kilku strzałach przestało strzelać i słychać tylko pyk przy nacisnieciu spustu. O co chodzi, naładowałem akumulator ale dalej nic Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Bateria z pudełka dołączona do repliki ?? Quote Link to post Share on other sites
Said Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 albo bateria padła na mrozie, albo gb sie rozchorował.... Quote Link to post Share on other sites
Mohawk_PL Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Spróbuj podłączyć baterię o większym napięciu np. 9.6V i na siłę "przeciągnąć" tłok. Prawdopodobnie tłok zaciął się na ostatnim zębie gdyż wskutek kiepskiej baterii i żużyciu szczotek silnika nie ma tyle momentu obrotowego by móc przeciągnąć tłok. Jeżeli nic nie chrupnie w GB po podłączeniu batki o wyższym woltażu to nie musisz go rozbierać. Mam to samo w HK416, winą u mnie jest kiepski silnik (Classic Army High Torque) który nie potrafi pociągnąć Springa M120-M130 podczas gdy stockowy silnik na tej samej baterii w GB v.3 radzi sobie z nią wyśmienicie. Quote Link to post Share on other sites
lemposz Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Batke mam z pudełka 9,6V ktoś mi mówił że to mogą być styki. A tłok jak przeciągnąć manualnie ? Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Najlepszym sposobem, żeby sprawdzić czy tłok lub zębatki się zablokowały to podważyć zapadkę przecipowrotną. Po odkręceniu chwytu i koszyka z silnikiem to taki mały element od razu przy pierwszej zębatce. Jak nie jesteś pewien swoich umiejętności, daj komuś kto już dłubał w replikach. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 To pykanie to głownie spinający się silnik. Podłącz uczciwą, naładowaną batkę i spróbuj strzelić, a dopiero później baw się w rozbieranie. Wynika to z kilku czynników, ale najprościej mówiąc: kałaszki lubią batki mocniejsze niż emki o tej samej mocy, a stockowe batki bywają baaardzo różne. Pożycz, podłącz (najlepiej chyba lipo 11v), strzel - a jak nie ruszy, to wtedy trzeba będzie zacząć kombinować. Quote Link to post Share on other sites
lemposz Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 (edited) A co jest za rożnica miedzy Lipo a NiMH? I czy zmieści się w RK02 bo jest tam małe miejsce tylko na stick Edited January 28, 2013 by lemposz Quote Link to post Share on other sites
Galithar Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 jest, Lipo jest duzo bardziej wydajne pradowo. Są rózne kształty. Quote Link to post Share on other sites
lemposz Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 (edited) Ładowarka stockowa do batki Lipo pasuje czy trza tez ładowarke nową? Zapomniałem dodać że replike mam od tygodnia Edited January 28, 2013 by lemposz Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Do lipo potrzebujesz dedykowanej ładowarki.Zaczynają się od 40zł w górę(powerbean sergeant,bliźniaczy turnigy,itp. Quote Link to post Share on other sites
lemposz Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 (edited) A NiMH 10,8 moze byc ? Chyba rozkrece i zobacze styki Edited January 28, 2013 by lemposz Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Weź porządnie naładuj batkę i spróbuj strzelić a nie od razu chcesz rozkręcać. W Boyiach to częsty przypadek, że batki nie mają siły napiąć sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
lemposz Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Zaraz odlaczam i sprawdze, wdg wzoru powinna ladowac sie 3h 45m. Czyli jeszcze 15 minut zostało Quote Link to post Share on other sites
lemposz Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Ok jednak wina batki. Jaka najlepsza bd do ~70zl? Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 http://gunfire.pl/firm-pol-1346241559-Redox.html popatrz w tych lipolach. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 @lemposz radze ci dobrze, zanim naskrobiesz cokolwiek jeszcze, odwiedź dział dla zielonych i poczytaj trochę, użyj googla i zobacz co to nimh a co to lipo. Naładowanie batki czy dobranie batki do repliki są najczęściej oczywiste, a jak nie są to można o tym poczytać sporo, looknij http://forum.wmasg.pl/topic/130177-jaki-akumulator-pasuje-do-mojej-repliki/page__st__100 jest tam kilka wpisów o batkach do ak. Quote Link to post Share on other sites
ReMix15 Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Ja jeszcze dodam, że miałem identyczny problem z rk-01. Po przerzuceniu na lipo 7.4V batka dawała radę zmusić silnik do ruszenia jeżeli tłok był w tylnim położeniu, lecz gdy batka traciła moc problem się powtarzał. Kupiłem silnik hi-tq i teraz nie mam najmniejszego problemu :) . Stockowe silniki boyi są strasznie słabe Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts