bocianofdie Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 (edited) Hejka W mojej grupie limit w cqb wynosi 400fps, a bardzo podobają mi się karabiny maszynowe. Ale się zastanawiam teraz czy będzie ta replika poręczna w cqb (głownei czy nie będzie o wiele gorsza od takiej cm028)? (chcę ją kupić i do lasu i do cqb) No i czy bardzo daje się we znaki noszenie takiej "kluchy"- mam 16 lat i rozgrywki trwają ok 6h choć uważam że chyab dałbym radę. Edited February 8, 2013 by bocianofdie Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Nie jest to najlepsza opcja do budynku. Choć wd waszych limitów nic nie stoi na przeszkodzie by jej tam używać. A z drugiej strony te 400 fps jak na replikę wsparcia to ciut mało. Zawsze możesz zaopatrzyć się w replikę broni bocznej i po problemie. Quote Link to post Share on other sites
bocianofdie Posted February 8, 2013 Author Report Share Posted February 8, 2013 Broń boczna to może i dobry pomysł, ale chciałbym jak najbardziej z repliki głownej korzystać. A możesz coś jeszcze powiedzieć na temat dźwigania 6,5 kg? I czy te repliki na taiwangun od PJ są warte uwagi? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Są tacy którzy biegają, znaczy da się :icon_lol:. PJ to repliki "poprawiane" przez krakmanów (Taiwangun.com). Tutaj więcej na temat repliki: http://forum.wmasg.pl/topic/40074-m249-pj249-pj/ Quote Link to post Share on other sites
Turas Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Strzelam się z ziomkiem, który biega z Barrettem, który ma 400 FPS jak szturmiak i daje rade :P Więc dać rade byś dał, ewentualnie trochę treningu i dasz radę, lecz moim zdaniem bardzo nie poręczne w budynku, ponieważ mogą być bardzo ciasne miejsca i wtedy ciężko Ci będzie się zmieścić, a co dopiero szybko i sprawnie poruszać. Pomysł bocznej broni, nawet jakiegoś SMG, który by sobie wisiał byłby bardzo dobry na budynki i ratował by Cię przy przeładowaniu LMG. Karabin wsparcia bardziej przyda się jak się osadzicie w budynku i siałbyś np. z dachu czy z okien, ale jako broń do czarnej taktyki to nie. Oczywiście wszystko jest możliwe i do zrobienia jeśli się uprzemy, ale nie będzie Ci wygodnie ;) Quote Link to post Share on other sites
bocianofdie Posted February 8, 2013 Author Report Share Posted February 8, 2013 Wiesz... akurat tam gdzie ja gram nie ma raczej aż tak ciasnych miejsc. Z Barretem =O przecież to to ma z 10kg :x A jak mówie boczną wolałbym pominąć bo raczej z 60-70% gramy w cqb a krowa mi się podoba i chciałbym ją jak najbardziej wykorzystać. Proszę jeszcze inne osoby o wypowiedzenie się =] Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 M249 nie będziesz tak szybko manewrował jak mniejszymi i lżejszymi karabinkami. I jest po prostu ciężki, gdybyście grali i CQB i w lesie, to OK. Moja opinia jest taka, że nie warto w to się pakować. Quote Link to post Share on other sites
bocianofdie Posted February 8, 2013 Author Report Share Posted February 8, 2013 gdybyście grali i CQB i w lesie, to OK Napisałem, żem oże i 40% rozgrywe kale gramy w lesie też. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Nie, nie jest ani trochę poręczna, kwestia przyzwyczajenia w dużej mierze. A co do CQB... Wersja PARA, czy inna z krótką lufą będzie ok. Biegałem tak i żyję :P Jak nie jesteś zupełnym anorektykiem bez tkanki mięścniwoej dasz radę z tym biegać, zainwestuj w porządne zawieszenie. Quote Link to post Share on other sites
Tokar Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 A może przerób sobie jakieś M16 na LKM? Quote Link to post Share on other sites
Turas Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 (edited) Jak można przerobić m16 na LKM? ;o może jest za głupi jak tak to wybaczcie mój komentarz. Jeśli chcesz kupić magazynek typu drum i to będzie przeróbka na LKM, to równie dobrze, możesz tak z każdym karabinem zrobić. Edit : Do właściciela tematu : jeśli koniecznie chcesz z M249 to tylko w wersji PARA : http://www.taiwangun.com/karabiny-maszynowe/pj249-para.html chyba, że w innej będzie lufę skracał. Ale tak czy siak będziesz musiał zrobić downgrade czyli zrezygnujesz z gwarancji w tym przypadku, no i potrzebna będzie jeszcze trochę siły by z tym biegać, w końcu 6.5 kg ;) Edited February 8, 2013 by Turas Quote Link to post Share on other sites
Jedenasty Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 (edited) Jako kilkuletni użytkownik M249 mogę Ci powiedzieć jedno- w budynku sprawdzają się słabo. W zasadzie w grę wchodzi tylko M249 para lub mk46, jednak przy długości lufy między 363 a 409mm każda standardowa M4 sprawdza się równie dobrze w strzelaniu, przy czym jest o wiele poręczniejsza. Przy dłuższych świnkach w zasadzie pozostaje jedynie wsparcie z po za budynków lub stacjonarnie zza jakiejś bariery. Także jeśli nie masz 185cm, 90kg i mocnych rąk, to będzie Cię to męczyć. Jednak o gustach się nie dyskutuje i jeśli się uprzesz, to możesz biegać nawet z M60VN i w stroju batmana... :icon_wink: Edited February 8, 2013 by Jedenasty Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Koledzy napisali, karabin jest ciężki, przez co ma dużą bezwładość,ergo nie ruszysz nim tak szybko jak inną, lżejszą. Poza tym w CQB, gdzie powinieneś stanowić możliwie mały cel, nie przytulisz się w żaden sposób do sawa, żeby ten swój przekrój zmniejszyć. Poza tym nieważne w jakiej taktyce, ale w SAWie ZAWSZE przeszkadza magazynek. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts