Gozer Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 Witam serdecznie wszystkich. Od dłuższego czasu naprawiam i tuninguję z dość dobrym rezultatem repliki, ale to co spotkało mnie teraz ewidentnie mnie przerosło. Robię swoja replikę (LR-300 P&J), po pęknięciu szkieletu postanowiłem go wymienić "raz a dobrze" - zakupiłem nowy KWA. Po złożeniu repliki , wynik na chrono - 440 fps ( taki miał być ) i dobrze, ale po przykręceniu kolby - szok , spadek do 160,170 fps. Odkręcam - 440. Ma ktoś pomysł co może być powodem ? Bo ja już nie... Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 Może gearbox się przekrzywia? Quote Link to post Share on other sites
Lagodkin Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 Stawiam na to ,że gdy dokręcasz kolbę gearbox bardziej dociska się do tyłu korpusu przez co masz przedmuchy na połączeniu gumka-dysza lub tak jak kolega wyżej napisał podnosi go, co daje ten sam efekt o ,którym napisałem. Zrób test papierka przed dokręceniem kolby i po. Daj znać co wyszło. Quote Link to post Share on other sites
Gozer Posted February 25, 2013 Author Report Share Posted February 25, 2013 Ustalony dwoma pinami miałby się przesuwać? Ale cóż, sprawdzę i tak innych pomysłów nie mam. Quote Link to post Share on other sites
Said Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 Sruba mocująca kolbę wchodzi w srodek gb i wkreca sie w prowadnice. Czasami zamiast sie wkrecac, popycha prowadnice do przodu. Miałem podobnie w mce PJ. Skróciłem śrubę i wszystko wróciło do normy. Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Taki trochę na wpół ślepy strzał, ale słyszałem o podobnym przypadku spadku FPSów w przypadku przyciśnięcia kabli czymś-tam. Może w jakiś sposób po założeniu kolby oddziałujesz na kable? Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Zobacz czy gwint w prowadnicy nie jesr krzywy, bo coś musi być krzywo i po dokręceniu prowadnicy do końca, powoduje to przestawienie się GB względem komory HU, i tutaj zapewne jest nieszczelność. Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 (edited) Taki trochę na wpół ślepy strzał, ale słyszałem o podobnym przypadku spadku FPSów w przypadku przyciśnięcia kabli czymś-tam. Może w jakiś sposób po założeniu kolby oddziałujesz na kable? Gdyby kable wpływały na moc repliki to dywany uczono by latać. Na moje oko albo śruba krzywi prowadnicę na której ociera sprężyna i wolniej się rozpręża. Choć prawie o 200 fps. to znaczyło by że prowadnica stoi w poprzek. Sprawdź jak to wygląda bez górnego body. Jeśli nie ma widocznych różnic przez okno przy prowadnicy sprężyny to musi jakoś działać na cały szkielet robiąc nieszczelność guma dysza. To tez można sprawdzić co jako taki serwisant powinien wiedzieć. A jeszcze lepiej to zamontuj starą kolbę, jeśli nadal takie jaja występują to coś źle poskładałeś. Edited February 27, 2013 by CerberBP Quote Link to post Share on other sites
Gozer Posted March 13, 2013 Author Report Share Posted March 13, 2013 Witam ! Okazało się iż problemem była prowadnica, a raczej jedno z jej "skrzydełek ustalających" - nie wiem jak to możliwe, bo raczej nie powinno się wycierać , ale było krótsze i prowadnica przekrzywiała się ( zaobserwowane bez założonego body ). Po wymianie prowadnicy problem zniknął. Dziękuję za wszystkie opinie i sugestie zwłaszcza CerberBP - naprowadziłeś na trop :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts