karol5683 Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Witam. Ostatnio grzebałem w moim gearboxie v2. Mam pewien problem iż po strzale pojedynczym sprężyna nie w pełni się rozpręża. Co może być przyczyną mojego problemu? Gearbox firmy guarder zebatki tez , zestaw bore up. Quote Link to post Share on other sites
Wizardb Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Nie mam pojęcia co może być nie tak, ale jeśli rozkładałeś GB to jest duża szansa, że coś źle złożyłeś. Rozłóż i złóż jeszcze raz. Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Nie sprężyna się w pełni nie rozpręża lecz zebatki siłą bezwładności naciągają tłok jeszcze kawałeczek. Quote Link to post Share on other sites
karol5683 Posted March 10, 2013 Author Report Share Posted March 10, 2013 Jak bym wsadził mosfet to by to coś zmieniło? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Zmieniło by, bez mosfeta silnik nie ma możliwości natychmiastowego wyhamowania i utraty nagromadzonej energii dlatego po puszczeniu spustu ma tendencje do naciągnięcia jeszcze trochę tłoka, w skrajnych przypadkach nawet możliwe jest oddanie następnego strzału. Mosfet z aktywnym hamulcem załóż i będzie ok. Quote Link to post Share on other sites
karol5683 Posted March 10, 2013 Author Report Share Posted March 10, 2013 A czy ta praca silnika teraz bez mosfetu może być także przyczyną ,że nie przy każdym strzale wylatuje kulka? bo np. dysza cylindra nie działa prawidłowo? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 To może być też wada magazynka. Quote Link to post Share on other sites
karol5683 Posted March 10, 2013 Author Report Share Posted March 10, 2013 Zamontowałem mosfet i mam dziwaczny problem. Mogę oddać tylko dwa strzały z trybu pojedynczego , przełączam na auto strzele trochę i znowu na semi i tylko 2 strzał moge wykonać Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Jak nie podaje za każdym razem kulki to albo magazynek albo zła praca dosyłacza dyszy, warto tez zamontować opóźniacz listwy na zębatce tłokowej jeśli go nie ma. Naładuj dobrze baterie. Quote Link to post Share on other sites
karol5683 Posted March 10, 2013 Author Report Share Posted March 10, 2013 (edited) Dziękuje za pomoc , zakupie sobie taki i zamontuje. Obawiam się ,że ten problem z dwoma strzałami na semi jest spowodowany jakimś złym lutem na stykach jeszcze otworze i popatrzę co się tam stało. Zakupię opóźniacz elementa i zobaczymy co to będzie z repliczką. Edited March 10, 2013 by karol5683 Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted March 11, 2013 Report Share Posted March 11, 2013 A ten mosfet to chociaż z AB? Quote Link to post Share on other sites
karol5683 Posted March 13, 2013 Author Report Share Posted March 13, 2013 Merf 3.2 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 Sprawdź dokładnie połączenia kabli, sprawdź wsuwki na silniku. Ustawiłeś Merfa pod odpowiednia baterie ?? Quote Link to post Share on other sites
Death_man Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 Nie będę tworzył nowego tematu, bo temat podobny (odnośnie braku powrotu tłoka do pozycji początkowej. M4 G&P - wstawiłem naprostszy układ mosfet, przez co oczywiście musiałem rozebrać GB. Kupiłem też nową baterię Li-Po (Zippy 11,1V 1,5Ah 20C). No i tu pojawia się problem. Przy podłączonej lipo, przy strzale na semi tłok nie wraca do startowej pozycji. W przypadku umierającej baterii NiMH (mały rof) wszystko działa. Czy jest możliwa taka historia, że obroty silnika są zbyt duże, przez co zanim zwolniony tłok wróci do pozycji wyjściowej, zębatka tłokowa jest już przy drugim obrocie łapiąc w/w tłok? Jeśli nie, to co gdzie popełniłem błąd? ;P Quote Link to post Share on other sites
maly46 Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 Bledu nie popelniles. Wszystko masz w postach wyzej. Mosfet z ab i bedzie dobrze. Napisz na pw do mnie to moge ci tanio zrobic. Quote Link to post Share on other sites
Death_man Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 Czyli rozumiem, że moja "diagnoza" jest dobra? :) I dzięki za propozycję, ale myślę, że w wolnym czasie sam sobie taki wyczaruje ;]. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts