Michaleq1 Posted April 1, 2013 Report Share Posted April 1, 2013 Witam. Posiadam PJ4A1 i niedawno wymieniałem lufę precyzyjną (na guarder 6.02) oraz gumkę hop up (na guarder przeźroczysta). Dzisiaj przestrzelałem replikę i na początku na Mid-Capie na trybie semi jak i auto tylko pierwsza kulka wylatywała, reszta nawet nie została załadowana do komory, na Hi-Capie również (testowane na 5 różnych magazynkach, więc nie jest to jego wina). Podkręciłem ho0p-up w celu sprawdzenia czy to jego wina. Cóż, na Mid-Capie wciąż to samo, a na Hi-Capie można strzelać tylko na pojedyńczym. Po skręceniu hop-up kulki albo nie wylatywały i klinowały się, albo wylatywały na bardzo małą odległość. Rozkręciłem replikę jeszcze raz i rzeczywiście gumka była lekko pofałdowana, wyjąłem ją i jeszcze raz włożyłem z powrotem - zero fałd. Poszedłem przestrzelać replikę i problem wciąż ten sam. Proszę o pomoc i z góry dziekuję za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 1, 2013 Report Share Posted April 1, 2013 Miałem tego Guardera przezroczytego i musze powiedzieć ze w kilku komorach mialem z ta gumka problemy. KA M4, MP5 Cyma, KA Sig 556, Cyma 045... we wszystkich replikach zmiana gumki owocowała normalna pracą czyli brak zacięć i nieszczelność. Ustaw HU na 0. Podepnij Hi-Capa, reple do góry nogami i sprawdź czy podaje. Quote Link to post Share on other sites
janek122 Posted April 1, 2013 Report Share Posted April 1, 2013 Mam to samo w AUGu od jg. U mnie to prawdopodobnie kwestia niskiej temperatury. W okresie letnim strzelało normalnie. Problem zaczął się kiedy temperatura spadła do okolic 0. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted April 1, 2013 Report Share Posted April 1, 2013 A gdyby wywalić dystanser? Możliwe że nawet na 0 wywiera jakiś nacisk na gumkę, uniemożliwiając czysty strzał. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 1, 2013 Report Share Posted April 1, 2013 Warto sprawdzic Quote Link to post Share on other sites
Michaleq1 Posted April 5, 2013 Author Report Share Posted April 5, 2013 Panowie, czas na krótkie podsumowanie dla przyszłych pokoleń. Nie była to wina gumki Hop-Up tylko idioty, który to instalował - czyli moja. Rozkręciłem replikę jeszcze raz i wpychając kulkę przez wlot (gdzie normalnie wpychałby magazynek) okazało się, że kulka zatrzymuje się przez zbyt przesuniętą do przodu gumkę (po prostu zahacza o nią i nie chce iść dalej), wiec tylko przy wyjątkowo mocnej sprężynie w magazynku mogłaby pokonać tą 'barierę'. Stąd tylko pierwsza kulka mogła zostać wystrzelona, ponieważ wtedy nacisk był największy. Ponieważ w zestawie z lufą nie został dołączony pierścień lufy, użyłem starego, który musiałem wpychać na siłę na lufę (co wcale nie było łatwe) inaczej lufa wypadała razem z gumką. Zbliżyłem więc pierścień tym samym oddalając gumkę od wlotu kulek. Dzięki temu mogę strzelać normalnie i już teraz zauważam lepsze osiągi niż na stockowej. Odkryłem tylko jedną wadę tej gumki - przy skręconym Hop-Up'ie lub braku dystansera kulki wylatują z lufy - po prostu gumka ich nie trzyma. Przepraszam za kłopot i dziękuję za odpowiedzi. Temat do zamknięcia. Quote Link to post Share on other sites
Michaleq1 Posted August 7, 2013 Author Report Share Posted August 7, 2013 (edited) Witam ! Z góry przepraszam za wznowienie tematu, ale problem powrócił. Nie jest to związane z montowaniem komory i lufy, lecz gumki i komory. Problem: Posiadam zieloną gumkę G&G (dokupiłem, żeby sprawdzić, czy problem nie siedzi w gumce Hop-Up) oraz komorę stockową od P&J. Jeśli zakładam G&G i dociskam ją do końca to kulka nie wchodzi do komory, zatrzymuje się na przedniej części gumki (dzióbku), który wystaje. W gumce stockowej nie ma takiego problemu. Gdy gumkę dociskam do końca zatrzymuje się tak, że nie wystaje pod podajnik. Gumka stockowa nie ma tego 'dzióbka', jest równej wysokości. Czy wymiana komory mogłaby pomóc, czy problem tkwi w czymś innym. Po lewej widoczny 'dzióbek', którego nie ma stockowa gumka P&J Edited August 7, 2013 by Michaleq1 Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 To dystanser, jak go nie masz to niektóre repliki nawet trochę nie podkręcą hopa. Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Jemu chodziło o kołnierz a nie o dystanser. Daj pod gumke teflon, posmaruj lekko olejem,smarem itp. I wtedy wkładaj gumke do komory. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 blackblut ciii, P&P jest "serwisantę" :D Quote Link to post Share on other sites
Michaleq1 Posted August 7, 2013 Author Report Share Posted August 7, 2013 Tak, o kołnierz, dystanser zawsze jest na swoim miejscu. Nie chodzi o to, że gumka nie chce wejść. Właśnie, że wchodzi tylko za daleko, tak jakby konstruktorzy komory nie uwzględnili tego, że coś ją ma zatrzymać lub gunka G&G jest za długa do tej komory (jednakże z Guarderem jest tak samo). Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Dlatego mówię użyj teflonu :) Wtedy jak by to powiedzieć gumkę wyciśnie(?) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Problem jest w samej komorze. Komora PJ nie ma freza w środku pod kołnierz gumki. Wymień komorę i będzie OK. :) Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Mi tam hula :D Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Ale komora HU PJ jest przystosowana do gumek bez kołnierza a kolega montuje gumki z kołnierzem. :) Quote Link to post Share on other sites
tred211 Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 (edited) Tak wymiana komory jest konieczna przy tych replikach, jezeli wymienia się gumkę na standard TM. Komory w A&K/P&J zostały przystosowane do gumek bez kołnierza (dziubka). Często bywa tak, że nalezy wmienić też dyszę. Polecam komory: 1. King Arms 2. G&G 3. CA edit: widzę, że już ktoś odpowiedział Edited August 7, 2013 by tred211 Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Miałem w replice GR-16 plastikową komorę G&G i metalową G&P, G&P dawała lepsze rezultaty. A ta G&G mi zalega teraz :) Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 (edited) verb007 zarozumiały człowieku nie każdy jest tak mądry jak ty. Nie załapałem o co kaman. Komore dorwiesz na komisie za 15zł nawet nie raz, chyba że te z droższej półki, -poluj na dobrą używkę. Edited August 7, 2013 by P&P Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 Zarozumialy?? Nie w tym rzecz. Czytaj uwaznie co pisze autor i jak juz chcesz pomagac innym to pomagaj w taki sposob jak bys wiedzial co piszesz. Jesli nie rozumiesz w czym tkwi problem to nie doradzaj bez sensu... Quote Link to post Share on other sites
Said Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 Miałem ten sam problem, Każda gumka w komorze od PJta nie działała jak należało. W końcu trafiłem na czarnego guardera, zalożyłem i o dziwo problem ustał.... Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 Czarny Guarder jest twardy to dlatego i ma mały kołnierz. Zdarzało się że i czarny Guarder nie pasował. Quote Link to post Share on other sites
Livermx Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 (edited) Też miałem ten problem w mojej m4 od pj , kiedy zmieniłem gumke na guardera spadek mocy jak i puste strzały były normalką . Najlepszym sposobem na to jest wymiana komory na chodzby metalową komore guardera za 40 zł co prawda ciężko ją dostać ale warto poszukać . Po pierwsze jest dużo bardziej szczelna a po drugie pasuje na nią każda gumka no i ta cena ;} Edited August 8, 2013 by Livermx Quote Link to post Share on other sites
DamiŁ Posted August 22, 2013 Report Share Posted August 22, 2013 A czy ktos sie orientuje czy komora SHS jest dostosowana do gumek z kołnierzem czy bez? Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 z Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts