Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pierwszy elektryk kilka pytan?!

Recommended Posts

Witam, jak w temacie potrzebuje 2 karabinkow:

pierwsze pytanko: M4 oraz MP5 - jaka firma, model, tak zeby bylo niezaowdne

drugie pytanko: chcialbym uzyskac wieksze rozeznanie w temacie karabinkow RAM, czy mozna ich uzywac w asg? jakie sa wady zalety? itp...

na oba pytania chchialbym uzyskac konkretne i uzasadnione odpowiedzi, pomijajac te: " ja mam taki i dziala super..." z gory dziekuje za opdpwiedzi.

M4 - jeśli ma być porządne to tylko z najwyższej półki czyli licz 2000 zł - w tej cenie kupisz porządną (KA,CA itp). M'ek z p&j itp nie polecam (ale to tylko moja opinia).

mp5 - nie miałem - nie doradzę. (mogę polecić alternatywę czyli g36, j&g spisuje się bdb, umarex - spisuje się rewelacyjnie)

RAMy są w większości wypadków zabronione. Tematów o tym było już multum. Dużo fps, nie stabilne fps'y, brak HU, itd.

M4 - KWA ok. 900 PLN - lepszego gearboxu nie znajdziesz

MP5 - CM, 500-600 PLN, niezawodna, mocny silnik, tuning to wymiana sprężyni i tłoku

MP5 - galaxy, ok 300 PLN, (nie miałem ale opinie ma dobre) gearbox V3,

Co do RAMów to słyszałem że są uzywane w ASG, elektryk bedzie lepszym i tańszym rozwiązaniem.

zapytam jeszcze odnosnie m4 firmy G&P-jakie zdanie na ten temat?

G&P - hmm, G&P. Obecnie chyba najlepsze repliki M4 dostępne na rynku. G&P ma jedne z najlepszych części wewnętrznych, zaś zewnętrznie jest po prostu pierwszoligowe. G&P ma w ofercie MILION SIEDEMSET eMek, i drugie tyle akcesoriów, Oczywiście nie w Polsce, ale połowy z replik o których piszę nie ma dostępnych w Polsce. Co do bebechów: G&P ma starą serię i nową serię. Stara seria ma szkielety GB na łożyskach 7mm, komory z niebieskimi pokrętłami i w sumie tyle. Nowa seria ma nieco inaczej rozwiązaną przenią część GB i komorę HU z czarnymi pokrętłami. Niebieska nadaje się od razu do wyrzucenia, ma opinię jednej z najgorszych komór ever. Co do czarnej, to może nie jest AŻ tak źle, ale nie jest to nic dobrego. Głowice tłoka G&P potrafią trzasnąć nawet w stocku. Często sypią się ośki zębatek, zwłaszcza środkowej. Popularne jest przebicie osiek z jakichś chińskich zębatek. Tłoki są niezłe (białe!, niebieskie o ile wiem niekoniecznie). Dobre silniki (choć podobno zależy od serii i koloru dupy silnika). Szkielety uchodzą za jedne z najwytrzymalszych v2-ek, ale i one potrafią klęknąć, wszystko powyżej M130 jest już IMO niebezpieczne. Nowe szkielety (8mm) są wzmocnione o tyle że mają grubszą ścianę czołową, sprawia to problemy przy tuningu. Polecana komora King Armsa, jedna z najlepszych na rynku najczęściej nie gra z tym szkieletem. G&P ma GIGANTYCZNE problemy z kompatybilnością magazynków, szczególnie ze stockową komorą. To że dostarczane z repliką mid-capy G&P nie podają to już nikogo nie dziwi, gorzej że czasem nawet metalowe lowy BOYI nie chcą współpracować!

Generalnie jak pisałem, nie ma Mki idealnej, bo jak widzicie listę wad G&P i jak mówię, że to najlepsza M4 jaką można mieć, to chyba powinniśmy wszyscy iść się zabić.

+ genialne wykonanie zewnętrzne

+ dobre części wewnętrzne

- wymaga czułości i dopieszczania

- makabryczne problemy z magami

Źródło.

Z mojego doświadczenia emki G&P biorą wszystkie magazynki jak leci i nie grymaszą, pomijam najgorsze chińskie padliny pokroju pmagów acm. Ale co ja tam wiem, w końcu mam tylko trzy :icon_wink:.

Edited by Nath

@Powała to że ci się gietki i mp5 podobają to nei znaczy, że masz je w każdym tamecie podawać. Kolega pytał o M4 głównie, to co ty podałeś to nei jest warte, skoro on może wydać więcej i mieć lepszy sprzęt.

zeby nei robić offtopu, kolega ma m4 CG niby nei mają jakiś super opinie, ale przy 360fps ma ogólnie bardzo dobry zasięg, choć nie ma precki.

Jeśli ma pieniądze na emkę g&p to warto. Ewentualne braki w gb można wymienić na powszechnie polecane części. Plusem jest porządnie i starannie wykonane body. Chińskie po paru latach użytkowania bez pieszczot wygląda jak wrak. Po takim czasie użytkowania i wysiłku oraz kombinacji by swoje body przywrócić do świetności to szczerze wolałbym g&p czy g&g.

Im pewnie chodzi o to, że podałeś także G36 :icon_biggrin: (...)

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa, odszczekuję G36... :icon_cry:

Powała - tak, też to widziałem. Jednak gdy ma się kasę na replikę pierwszej klasy, to kto się będzie zastanawiał nad jakąś chińską repliką? To MP5, to pewnie też by chciał markowe, skoro ma a taką budżet.

Post Białego zrozumiałem, że jako główną broń chce kupić dobrą eMkę, a MP5 zapewne do CQB, lub jako awaryjną.

Na eMkach się nie znam a na ich widok (jako replik broni "Hamerykańskiej") mam odruch wymiotny, więc nie wypowiadałem się na ten temat.

Natomiast uważam, że na replikę awaryjną nie warto wydawać "majątku", więc wskazałem PM-y warte zakupu do pełnienia takiej funkcji.

Zresztą te MP5-ki nie tylko ja polecałem, a tylko ja "oberwałem"... :icon_confused:

Tyle wyjaśnienia z mojej strony.

Przepraszam za offtop.

Edited by Powała

To moze polecanie komuś dobrej (choc nie markowej) repliki jest jakąż zbrodnią?

Co do wyższosci markowych replik nad chińczykami i odwrotnie można sie rozpisywać...

Dobre chińczyki mają taką zaletę że w stoku mają po 400 fps a tuning do ok. 450 fps kosztuje niewiele.

Co do markowych replik to duża ich część produkowana jest na tajwanie, gdzie tajwan lubi się wyręczać fabrykami w chinach;)

Listwy lepiej samemu wystrugać u znajomego majstra. Trochę roboty, wykreślania i pół litra. Materiał na pewno będzie miał i jeszcze wyklepie pod wymiar. Polecam też podpórki w stylu mblock itp, koszt w sumie jak szkielet kwa ale zabezpiecza najtańsze nawet chińczole.

moj budzet to +- 2k na te zabaweczki, ale jak tak sie rozgladam, macajac to wszystko to nachodzi mnie chec zeby zakupic RAMa na HP i miec frajde ze strzelania, mam WE H4168 na CO2 ale boli mnie mnie ten karabinek strasznie :), pozadna m4(aeg) jak tak ogladam, ponad 1k, oczywiscie nie biore pod uwage nowych rzeczy, bo juz sie tak nauczylem ze nie kupuje w sklepach bo mija sie to z celem, w moim przypadku... :)