gralina Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 polecacie jakies dobre gogle z możliwością włożenia pod nie okularow? Quote Link to post Share on other sites
MrStone Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Temat przewijał się wiele razy na forum, wystarczy użyć wyszukiwarki. Zastanów się również nad budżetem, bo najlepszym rozwiązaniem byłyby wkładki korekcyjne. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Zgadzam się z MrStone, lepiej zainwestować w okulary z wkładkami, bo to zupełnie inna jakość od gogli :) Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 (edited) Ale i zdaje się cena dużo wyższa (okulary + wkładki + szkła korekcyjne). Tanio, bezpiecznie i śmiesznie* - gogle Bolle Defender. Mieszczą okulary korekcyjne. * śmiesznie bo bez hełmu wygląda się w nich jak rekin młot, ale bezpieczeństwo jest ważniejsze. Edited May 13, 2013 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Rychter Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Ja używam okularów z wkładkami korekcyjnymi ESS ICE. Jakość widzenia bez porównania do gogli, zero parowania. Jednak trzeba się wykosztować, ja zapłaciłem za: - okulary + dwa wizjery 230 zł, - wkładkę korekcyjną 130 zł, - zrobienie i montaż szkieł (bez filtrów) 190 zł Wogóle to było zlecenie wysłane do jakichś specjalistów w Warszawie - mój kolega poszedł z identycznymi okularami do pierwszego lepszego optyka i tak mu zrobili szkła, że dobrze widział tylko na wprost, a na boki miał zamazaną wizję. 130 zł poszło się kochać. Jak ci się opłaca, to bierz. Moja wada to -6 na obu oczach. Jest to maksymalna wada do której można dopasować szkła w tym modelu okularów, a i tak musiały być montowane jakby lekko na ukos, nie wiem jak to opisać. Oczywiście wszystko widzę perfekcyjnie, a okularów praktycznie się nie czuje. No i masz świadomość, że to ochrona oczu z najwyższej półki. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Osobiście za szkła do Essów zapłaciłem 7 dych i tak jak pisze kolega wyżej okularów się prawie nie czuje. Z tańszych modeli jest jeszcze ESB Bobster z wkładkami, ale nie miałem z nim do czynienia. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Gralina, a nie myślisz że niegłupio by było jakbyś zaprezentował fotkę tych okularów. W zasadzie dopiero taka fotka może pomóc w poradzeniu czegoś sensownego. Quote Link to post Share on other sites
gralina Posted May 13, 2013 Author Report Share Posted May 13, 2013 okulary "kujonki" jak to nie ktorzy nazywaja :icon_neutral: wpisz w google kujonki i pierwsze kilka zdjec to te pierwszę 2 zdjecia tak dokladnie :D Quote Link to post Share on other sites
Rez79 Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Jak noszę gogle X800 na mniej więcej takich okularach. Nosi się wygodnie, ale parują. Kiedy parują same gogle to pół biedy, są na to sposoby. Najgorsze jest to, że akurat te okulary są dość szerokie przez co gogle dociskają je do twarzy i czasami parują też okulary. Nie możesz spróbować z soczewkami kontaktowymi? Sam się nad tym zastanawiam. Wygodniej i podejrzewam, że taniej niż specjalnie wkładki do gogli. Quote Link to post Share on other sites
gralina Posted May 13, 2013 Author Report Share Posted May 13, 2013 a x1000 będą pasować? bo na taiwangun'ie są tylko x1000 i x2000 ;_; Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 (edited) Na Taiwangunie masz ochronę oczu albo od ACM (czyli All China Made - niewiadomo dokładnie jaka chińska fabryka to robi, nie wiadomo jakiej jakości) albo P&J - nie słyszałem by ktoś ją chwalił. Te X1000 i X2000 z Taiwangun nawet nie leżały obok gogli X800 firmy Bolle o których pisał Rez79 (a przynajmniej tak myślę, że o nich pisał). Na ochronie oczu nie ma co oszczędzać i lepiej wydać te 20zł więcej za przesyłkę i kupić coś sprawdzonego i dobrego z innego sklepu. No chyba, że urodziłeś się w Pripiati po 1986 i potrafisz wytworzyć dodatkowe oczy bo normalnym ludziom nowe oczy nie wyrosną. Edited May 13, 2013 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
arend Posted May 14, 2013 Report Share Posted May 14, 2013 Ciągle rozczula mnie barani ciąg do kupowania czegoś przed czym ostrzega nawet sprzedający sklep że nie ma atestów bezpieczeństwa i niewiadomo jak się zachowa w trakcie trafienia. Czy młode pokolenie już do końca straciło instynkt samozachowawczy? Quote Link to post Share on other sites
Kamill07 Posted May 14, 2013 Report Share Posted May 14, 2013 Ja używam gogli Locust Revision w połączeniu z największymi okularami jakie były u optyka (proste, duże, niezbyt modne ramki dla emerytów :icon_mrgreen: ), w których odkręciłem zauszniki, a optyk zamontował je małą śrubką w goglach nad nosem. Pole widzenia niczym nie ograniczone, ostrość elegancka, nic nie paruje, przez ciemna szybkę okularów nie widać, a wszystko kosztowało mnie stówkę - polecam Kamil :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted May 14, 2013 Report Share Posted May 14, 2013 Można jeszcze na okulary zakładać okulary SPECS http://allegro.pl/okulary-spectacles-special-protective-made-in-usa-i3235428094.html ale nadal to prowizorka docelowo najlepiej zafundować sobie ESSy z wkładkami (mozna ich używać i do okularów ICE jak i gogli NVG) albo zamiast okularów szkła kontaktowe Quote Link to post Share on other sites
jakubkuba07 Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Ja kupiłem na Allegro używane ESS Land Ops za 90zl i nie żałuję. Spokojnie założysz okulary korekcyjne i w porównaniu do Bolle Defender jakoś bez hełmu wyglądają. Ale bezpieczeństwo przede wszytstkim. Quote Link to post Share on other sites
Jankos Posted May 19, 2013 Report Share Posted May 19, 2013 Ewentualnie http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=6495. Wychodzi taniej niż ESS ICE + wkładka. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts