adame12 Posted June 19, 2013 Report Share Posted June 19, 2013 (edited) Witam, po ostatnej wymianie kabli i założeniu na nowo mosfetu, replika strzela mi bez naciskania spustu. Gdy silnik jest podłączony i podpinam baterie to replika nagle strzela non stop, silnik kręci jak głupi. Nie wiem czym jest to spowodowane. Mosfet to Gate picoSSr zamocowany edług instrukcji na stronie oficjalnej według wzoru z wymianą kabli. Wcześniej było w porządku chwile postrzelałem i nagle nie wiem, co się stało. Proszę o pomoc co mogło się stać. Edited June 19, 2013 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
maczo007 Posted June 19, 2013 Report Share Posted June 19, 2013 Może masz gdzieś zwarcie ? Ja tak miałem jak mi się przetarły kable i się stykały. Może coś przy spuście się popsuło, że jest cały czas wciśnięty. Możliwości jest wiele.. Musisz otworzyć replikę i sprawdzić co jest nie tak. Quote Link to post Share on other sites
adame12 Posted June 19, 2013 Author Report Share Posted June 19, 2013 (edited) Robie to na rozkręconym gearboxie, kable są ok bo dopiero załozyłem w poniedziałek, nie możę być zwarcia, po oklejane do okoła izolacją i wgl, spust nie jest zablokowany. Edit... Trzela nawet bez dotykania płytki selektora ognia... jeszcze raz przylutuje wszystkie kable... Edited June 19, 2013 by adame12 Quote Link to post Share on other sites
adame12 Posted June 19, 2013 Author Report Share Posted June 19, 2013 coś jest nie tak z mosfetem. Jak bez niego podłącze wszystko to silnik kręci kiedy ja chcę :) Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted June 19, 2013 Report Share Posted June 19, 2013 Uszkodzony tranzystor. Wstaw nowy i będzie działać. Mosfet kupny czy samoróbka na płytce czy na pająku? Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted June 19, 2013 Report Share Posted June 19, 2013 Przecież napisał, że GATE PicoSSR. Oddaj im niech wymienią bo coś im twój egzemplarz nie wyszedł do końca. Quote Link to post Share on other sites
adame12 Posted June 19, 2013 Author Report Share Posted June 19, 2013 Może trochę cyny mi kapnęło na tranzystorek czy coś i dlatego tak się dzieje. odlutuje wyczyszcze i przylutuje i wtedy zobacze Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted June 19, 2013 Report Share Posted June 19, 2013 (edited) Już nie pomoże :icon_wink: Na 99% upiekł się, a jeśli faktycznie kapneła Ci cyna na wyjścia tranzystora to niestety nie możesz też liczyć na wymianę w ramach gwarancji. Swoją drogą w GFC, i SPecu mają teraz NanoSSR z fabrycznymi T-connectami, a cenowo wychodzi to niewiele drożej niż nowy PicoSSR. (a licząc złączki to chyba nawet taniej ;) ) Edited June 19, 2013 by Tomek P-ń Quote Link to post Share on other sites
adame12 Posted June 19, 2013 Author Report Share Posted June 19, 2013 ehhh... to na razie postrzelam bez mosfetu. Trudno, styki ucierpią przez 11,1 Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted June 19, 2013 Report Share Posted June 19, 2013 Aj tam zaraz ucierpią. Trochę się trzeba narąbac z repliki by faktycznie ucierpiały. Poza tym moesfetowi wystarczy nawet upalony kikut styku, byle przez jakąkolwiek powierzchnię przepływ był. Quote Link to post Share on other sites
adame12 Posted June 19, 2013 Author Report Share Posted June 19, 2013 Niestety mosfet jest wdo wywalenia chyba że można coś tam wymienić. Problemem jest "to" http://asgrevolution.com.pl/sklep/227-276-thickbox/najmnijeszy-mosfet-na-swiecie-gate-picossr.jpg na górze co jest kwadratowe. Da rade wymienić żeby działąło czy coś? gdy tykne to do płytki do zaczyna kręcić jak zwariowane, Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 (edited) http://www.catagle.c...MN1R2-25YLC.htm Wymień, powinno działać Edit To jest główny tranzystor? bo nie znam układu. Max prąd 25A, napięcie do 12V... Co tam robi ten tranzystor??? It works with 7.2 V packets without any problems. Mosfet słaby raczej do replik stockowych... Edited June 20, 2013 by l_isek Quote Link to post Share on other sites
adame12 Posted June 20, 2013 Author Report Share Posted June 20, 2013 Nie wiem co on robi, niestety ja też nie znam sięna układach Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 Max prąd 25A, napięcie do 12V... Co tam robi ten tranzystor??? Prawidłoiwe parametry, Idmax = 100A, Uds=25V wystarczający do wiekszości replik, jak nie wszystkich, choć delikatny. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 Ok cos źle popatrzyłem, ale rzeczywiście delikatny. W swoich mosfetach miałem układy ponad 200A... Quote Link to post Share on other sites
adame12 Posted June 21, 2013 Author Report Share Posted June 21, 2013 a więc tak podsumowując, co radzicie? Wymienić tranzystorek czy ogólnie mosfet ? Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 tranzystor na irl 3713 wymień. Wystarczy z zapasem. Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 l_isek - znajdź mi proszę sklep w PL, albo choć w UE z tym tranzystorem do kupienia.... @ adame12. Rozumiem, że podpiąłeś baterię 11.1V ? BEZ składania GB, W sensie mosfet zaczął działać, jeszcze bez obciązenia ? W którym sklepie kupowałeś ? Jeśli napiszesz ,że mosfet uległ spaleniu po podpięciu pod 11.1V - powinni wymienić bez problemu. Koniecznie napisz ,że w układzie był bezpiecznik. Przy wymienie, poproś o NOWĄ serię. Mosfet jest prosto do naprawienia. Nie trzeba wymieniać tranzystora, tylko diodę...ale po co skoro wymienią Ci na nowy :) Nic się nie martw :) Quote Link to post Share on other sites
adame12 Posted June 24, 2013 Author Report Share Posted June 24, 2013 Niestety wątpie aby to nadawało się do wymiany, tranzystor został odlutowany i już go nie ma, a czekam aż mi kolega kupi 2 tranzystor, dziękuje za pomoc ale troszke za późno Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 White_pl l_isek - znajdź mi proszę sklep w PL, albo choć w UE z tym tranzystorem do kupienia.... Ten, no, farnell go ma ;] Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 Znalezienie odpowiednika nie powinno być problemem... Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 Krzyż na drogę ;) Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 Krzyż na drogę :icon_wink: Pierwszy z brzegu... http://pl.farnell.com/nxp/psmn6r0-30yl/mosfet-n-ch-30v-73a-sot669/dp/1699709 78A 30V Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 Gdybyś jeszcze znał zasady współpracy z farnellem... ";]" nie było bezcelowe, jeśli nic sie jakoś mocno nie pozmieniało to zamówienie na osobę fizyczną 300zł netto bez wysyłki minimum. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts