Asusek Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 witam was wszytkich mam subtelne pytanie . mianowicie od jakiegos czasu zagladam do wnetrza replik i chcialbym zaczerpnac waszej rady . jak smarowac replike czy sa elementy ktorych nie powinno sie smarowac albo takieg gdzie to jest obowiazkiem ? jakie samry gdzie i ile ich . dosło0wnie wszytko co moge zrobic by replika pracowała jak nalezy posiadam smar teflonowy finish line ( czy to dobry wybór ) wiec mam nadzieje ze mi cos poradzicie i podpowiecie Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Po każdej dużej strzelance wlewasz około 0,5 cm olejku silikonowego do wlotu kulek i stawiasz replikę na godzinę.Smar do zębatek wystarczy raz na rok Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 http://forum.wmasg.pl/index.php?app=core&module=search&do=search&fromMainBar=1 Miłej lektury! http://www.youtube.com/results?search_query=gearbox+grease&oq=gearbox+grease&gs_l=youtube.3...7093.7386.0.7531.3.3.0.0.0.0.115.275.2j1.3.0...0.0...1ac.1.11.youtube.3D28TCyF_FQ Miłego oglądania! Quote Link to post Share on other sites
Asusek Posted June 21, 2013 Author Report Share Posted June 21, 2013 chcialbym sie jeszcze dowiedziec czy oplaca sie smarowac szyne tłoka ? Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Po każdej dużej strzelance wlewasz około 0,5 cm olejku silikonowego do wlotu kulek i stawiasz replikę na godzinę. Genialny pomysł. Może jeszcze co trzecią "mniejszą strzelankę" wciskać przez gniazdo silnika pół łyżki towotu? GB smaruje się wtedy gdy jest taka potrzeba - po jego rozłożeniu. Przekładni, dźwigni i popychaczy, nie smaruje się olejem silikonowym lecz smarem stałym. Natomiast głowicę cylindra (uszczelkę) powleka się równomiernie (!), niewielką ilością oleju/oliwy. A nie zalewa, bo tłok ma pompować powietrze - nie olej, rozpryskujący się po kulkach, komorze i lufie! chcialbym sie jeszcze dowiedziec czy oplaca sie smarowac szyne tłoka ? A bardzo drogi masz ten smar? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Po każdej dużej strzelance wlewasz około 0,5 cm olejku silikonowego do wlotu kulek i stawiasz replikę na godzinę. Że się tak zapytam bo nie wiem czy dobrze skumałem. Wlot kulek znaczy do komory HU od strony maga? Jeśli tak to czy po rozlaniu się olejku gumka nie przestanie podkręcać? Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 A właśnie - jak już wspomniano powyżej: Po każdej dużej strzelance wlewasz około 0,5 cm olejku silikonowego do wlotu kulek i stawiasz replikę na godzinę. Tak nie rób. Poza tym, że nie ma to większego sensu, to kulki potraktowane takim olejkiem zmniejszą tarcie na gumce HU. Smary wszelkiej maści (doczytasz sobie jakie i do czego) lądują tylko w GB, plus ewentualnie śladowa ilość (ale taka naprawdę śladowa) na dyszy i jej prowadnicy. Tam akurat zależy ci na jak najmniejszym tarciu. Quote Link to post Share on other sites
bronix Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Czasami jak przeglądam to forum to mam wrażenie że edukacja z fizyki co po niektórych panów stoi na poziomie krajów trzeciego świata. Quote Link to post Share on other sites
dejvid162 Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 Ja na zebatki, tłok i prowadnice sprezyny daje smar litowy łt43 ,a na cylinder ,głowica tłoka i cylindra i ciut na dysze i jej prowadnice daje smar silikonowy z leroya (taki w tubce) .Po dobrym wypodkładkowaniu zebatek wszystko cicho i przyjemnie śmiga . :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts