Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Steyr AUG / P90 na początek ?

Recommended Posts

Witam chciałbym rozpocząć swoją przygodę z ASG, ale nie wiem od czego zacząć. Na początek mam trzy pytania:

1. Czy można gdzieś dorwać dobrą replikę AUG'a do 450 zł. Jeśli nie to w jakiej cenie są te 'dobre' repliki ?

2. To samo co w punkcie pierwszym ale odnosi się do repliki P90.

3. Jeśli nie Steyr, ani P90 to co (do 450zł jeżeli to możliwe) ?

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Do 450 zł P90 raczej nie dorwiesz. Chyba, że używkę, a tego bym nowicjuszowi nie polecał.

http://www.taiwangun.com/ksp-90tr-acm ale za 30zł drożej już tak.

Z AUGiem ten sam problem:

http://gunfire.pl/product-pol-1152189528-Replika-karabinka-szturmowego-JG0448A.html

Oczywiście pytanie, czy dla Ciebie są to "dobre" repliki - bo zasadniczo chińskie i ze średnio-dolnej pólki. Nie, żeby złe - sam od paru lat biegam z chińskim P90 i uważam je za bardzo udane. Choć ma swoje narowy.

Dzięki za odpowiedzi, ale czy te 68 kulek w P90 to nie za mało ? :icon_razz:

PS: Nie dysponuję dużymi funduszami, więc dla mnie każda replika która nie rozpadnie się po miesiącu użytkowania jest 'dobra' :icon_biggrin:

Edited by Fresh222

Ja jako zwolennik bullpupów polecę P90.

Rozkłada się w 3 sekundy, składanie gearboxa to poezja, no i w ogóle ta replika jest choco.

Jedynym pain in the ass to magi.

Nie wiem jak w chinolu, ale szkielet marujca był masywny i sp130 uciągnął z palcem w tyłku.

Nie.

Rzecz jest prosta, ale ktoś Ci powinien pokazać jak się to robi.

Zresztą nie jestem pewien, czy w dzisiejszych czasach wymiana gumy w chińczyku jest konieczna na początek. Moja P90 od 4 lat mi śmiga na stockowej (a jestem drugim właścicielem) i dopiero teraz zaczynam odczuwać potrzebę wymiany.

Ale jakby co - silikonowy (przezroczysty) Guarder to bardzo udana guma.

@ KaXardas - wyższość AUGa nad P90 - masz pan, panie kolego, jakieś obiektywne dowody? :P

Ad rem. Fresh, P90 jest dzikie - przepraszam, chciałem powiedzieć "awangardowe". Magazynki sa specyficzne i potrzebujesz do nich dedykowane ładownice - te od AUG'a wejdą od biedy w ładownice od STANAGów (od biedy, bo stopki mają dużo szersze). Wymiana ich też jest w "Pimpku" dziwaczna (no dobra, mnie wychowywano na AKMSie...) a i z montażem pasa trzeba pomyśleć. AUG jest bardziej konwencjonalny, jeżeli pojawiły się od niego tanie chińskie magazynki (nie jestem na bieżąco) to naprawdę fajnie. Części do GB v3 tez jest zatrzęsienie.

Z drugiej strony P90 jest bardzo wygodne. Chłopaki z FN naprawdę odrobili lekcje z ergonomii. Krótkie, lekkie, poręczne. Jak pisze Nitro - grzebanie w nim jest bajecznie proste.

Wybór należy do Ciebie.

2 małe uwagi Nitro :icon_biggrin:

P90 - gb v6 :icon_neutral2:

P90 - jest brzydki jak rozjechana papuga polana czarną farbą :teeth:

(Już czuję jak ty i Errhile zaczynacie mnie "obrzucać mięsem")

Laik raczej sobie nie poradzi :(

Ale jak kupisz jedno i drugie w tym samym sklepie i powiesz żeby ci zamontowali to (w większości sklepów) zrobią to ;]

EDIT: Errhile... No jak nie mam jak mam ;]

GB v3, dostępność magów, WYGLĄD (nie bijcie!), wygląd... No i co by tu jeszcze... A! wygląd!

I AUG nie wygląda głupawo z lunetą :D

Edited by KaXardas

arend, nie wiem jak według ciebie ale według mojej szlachetnej osoby... AUG lepszy :icon_wink:

Uzasadnij proszę.

Bo wygląd akurat ma tu drugorzędne znaczenie. Mi akurat p90 bardziej podchodzi pod względem ergonomii, wygody w operowaniu w ciasnych pomieszczeniach i poręczności.

Aug jest mniej poręczny, no chyba że będziesz operował tylko w terenie otwartym.

Bo co do tuningu to na dobrą sprawę nawet i z MP5K da się zrobić karabin wsparcia, więc i z p90 sensownie zrobionej można się w lesie bawić.

KaXardas z łaski swojej jak g. wiesz to zachowaj to dla siebie. Posiadam obie replik i P90 bije Auga na głowę pod względem konstrukcyjnym. Aug nie jest w niczym lepszy. Niczym. Moje P90 kupiłem nowe na GF za 380zł, w promocji + zniżka za lajka z FB. Poczekaj na promocje lub skorzystaj z aukcji na alledrogo.

To się spytam o jeszcze jedno, czy opłaca się kupować na Gunfire ? Czytałem forum i widziałem dosyć sporo negatywnych komentarzy na temat tego sklepu :/ I teraz mam problem.

Jak wygląda 'sensownie' zrobione P90 żeby sie w lesie bawić ? :icon_razz: (Jaki jest potrzebny dodatkowy sprzęt)

Edited by Fresh222

Zależy, jakie są dystanse i obyczaje w Twoim srodowisku. Ja biegałem ze stockiem, Tuksiak kiedys wymienił sprężynę na słabszą (chciał mieć 350fps, lokalny limit CQB) - i obie trafiały na 55m w sylwetkę cżłowieka (mierzyłem w środek masy celu, trafiałem w środek masy celu) - sprawdzalismy to z taśmą mierniczą i kumplem z ekipy robiacym za cel. Lufy i gumy były stockowe.

Natomiast zdecydowanie warto od razu kupić low-capy, bo chiński hi-cap do P90 powoduje durne zachowanie kulek. Najczęściej odchylenie tou lotu łukiem w lewo i w górę. Testowane na 3 magazynkach i 4 róznych egzemplarzach P90. A low-capy oznaczają konieczność posiadania ładownic (chyba, że lubisz je nosić w kieszeniach cargo w spodniach - brytyjskei DPMy nieźle do tego pasują, ale mnie nigdy się wygodnie z nich nie korzystało). A sensowne ładownice do P90 na drzewie nie rosną, plus trzeba je sensownie rozmieścić.

Jak lubię tę maszynkę, tak magazynki ma mało poręczne...

KaXardas z łaski swojej jak g. wiesz to zachowaj to dla siebie. Posiadam obie replik i P90 bije Auga na głowę pod względem konstrukcyjnym. Aug nie jest w niczym lepszy. Niczym. Moje P90 kupiłem nowe na GF za 380zł, w promocji + zniżka za lajka z FB. Poczekaj na promocje lub skorzystaj z aukcji na alledrogo.

Buniek, mój "miły"... Jedyną i bardzo mocną przewagą aug nad p90 (jesli chodzi o airsoft) jest gb v3... i to tyle

No jeszcze na upartego można się bić o wygodę w uzytkowaniu magazynków.

Czemu GB v3 ma być przewagą? Do v6 pasują standardowe części. Teraz w dobie SHSu i innych chińskich producentów to nie jest żaden problem. Wytrzymałość? v3 też pęka.

Jak wygląda 'sensownie' zrobione P90 żeby sie w lesie bawić?

Zależnie od wymagań. Ja bym zaczął od zmiany dyszy, sprężyny na słabszą i chociaż 2 lowcapów. Tak też z resztą zrobiłem :icon_lol:

A w czym powiedz ta v trójka jest lepsza od v6? Wytrzymałość praktycznie ta sama, flaki praktycznie te same(no dobra inny antyrewersal, inny popychacz, głowica cylindra, co nie zmienia faktu, że te części są dostępne.

Elektryka w v6 jest na zewnątrz co bardzo ułatwia grzebanie.

@KaXardas

To wszystko zrobisz też w p90.

Edited by Nitro

Zaczynałem od P90 i muszę przyznać, że teraz, nawet mp5 wydaje mi się nieporęczne. Ta broń to porostu magia, daje się obsługiwać jedną ręką, cały czas można przemieszczać się z nią w pozycji gotowości do strzału. Z AUGiem sobie na to nie pozwolisz. Fakt, V3 wytrzymalszy, ale korzysta się z tego podczas tuningu. W stocku, każde inne V będzie działać jak należy. KaXardas, jeszcze jedno, to czy AUG jest ładniejszy to kwestia gustu. Ja mam całkowicie przeciwne zdanie w tym temacie i jeśli piekło istnieje to diabeł na weekendową strzelnkę wysłałby mnie właśnie AUGiem :-D .