Fresh222 Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Witam chciałbym rozpocząć swoją przygodę z ASG, ale nie wiem od czego zacząć. Na początek mam trzy pytania: 1. Czy można gdzieś dorwać dobrą replikę AUG'a do 450 zł. Jeśli nie to w jakiej cenie są te 'dobre' repliki ? 2. To samo co w punkcie pierwszym ale odnosi się do repliki P90. 3. Jeśli nie Steyr, ani P90 to co (do 450zł jeżeli to możliwe) ? Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 http://gunfire.pl/product-pol-1152189528-Replika-karabinka-szturmowego-JG0448A.html + jakaś gumka hop-siup... http://pl.memgenerator.pl/mem-image/nie-dziekuj-to-normalne-w-stadzie-pl-ffffff Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Do 450 zł P90 raczej nie dorwiesz. Chyba, że używkę, a tego bym nowicjuszowi nie polecał. http://www.taiwangun.com/ksp-90tr-acm ale za 30zł drożej już tak. Z AUGiem ten sam problem: http://gunfire.pl/product-pol-1152189528-Replika-karabinka-szturmowego-JG0448A.html Oczywiście pytanie, czy dla Ciebie są to "dobre" repliki - bo zasadniczo chińskie i ze średnio-dolnej pólki. Nie, żeby złe - sam od paru lat biegam z chińskim P90 i uważam je za bardzo udane. Choć ma swoje narowy. Quote Link to post Share on other sites
Fresh222 Posted June 25, 2013 Author Report Share Posted June 25, 2013 (edited) Dzięki za odpowiedzi, ale czy te 68 kulek w P90 to nie za mało ? :icon_razz: PS: Nie dysponuję dużymi funduszami, więc dla mnie każda replika która nie rozpadnie się po miesiącu użytkowania jest 'dobra' :icon_biggrin: Edited June 25, 2013 by Fresh222 Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Bierz AUG Standardowy V3, lekki, piękny, nie drogie magi... nic tylko brać :D Quote Link to post Share on other sites
Fresh222 Posted June 25, 2013 Author Report Share Posted June 25, 2013 To jeszcze jedno pytanie jaki pas nośny pasowałby do tego AUG'a ? Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 raczej każdy :D Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Jeżeli chcesz p90 to ACMowska z TG też spokojnie da radę. Jeden warunek to żeby nie przeciążać jej zbytnio. Ale drobny tuning mocowy do nieco ponad 400fps przechodzi spokojnie. Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 arend, nie wiem jak według ciebie ale według mojej szlachetnej osoby... AUG lepszy :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Fresh222 Posted June 25, 2013 Author Report Share Posted June 25, 2013 A co z gumką ? Też może być obojętnej firmy, czy niektóre podkręcają lepoej od innych ? Quote Link to post Share on other sites
leriander Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Guarder silikonowa. Mogę polecić. Quote Link to post Share on other sites
Fresh222 Posted June 25, 2013 Author Report Share Posted June 25, 2013 Kolejne pytanie czy taki laik jak ja poradzi sobie z wymianą tej gumki ? :P Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Ja jako zwolennik bullpupów polecę P90. Rozkłada się w 3 sekundy, składanie gearboxa to poezja, no i w ogóle ta replika jest choco. Jedynym pain in the ass to magi. Nie wiem jak w chinolu, ale szkielet marujca był masywny i sp130 uciągnął z palcem w tyłku. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Nie. Rzecz jest prosta, ale ktoś Ci powinien pokazać jak się to robi. Zresztą nie jestem pewien, czy w dzisiejszych czasach wymiana gumy w chińczyku jest konieczna na początek. Moja P90 od 4 lat mi śmiga na stockowej (a jestem drugim właścicielem) i dopiero teraz zaczynam odczuwać potrzebę wymiany. Ale jakby co - silikonowy (przezroczysty) Guarder to bardzo udana guma. @ KaXardas - wyższość AUGa nad P90 - masz pan, panie kolego, jakieś obiektywne dowody? :P Ad rem. Fresh, P90 jest dzikie - przepraszam, chciałem powiedzieć "awangardowe". Magazynki sa specyficzne i potrzebujesz do nich dedykowane ładownice - te od AUG'a wejdą od biedy w ładownice od STANAGów (od biedy, bo stopki mają dużo szersze). Wymiana ich też jest w "Pimpku" dziwaczna (no dobra, mnie wychowywano na AKMSie...) a i z montażem pasa trzeba pomyśleć. AUG jest bardziej konwencjonalny, jeżeli pojawiły się od niego tanie chińskie magazynki (nie jestem na bieżąco) to naprawdę fajnie. Części do GB v3 tez jest zatrzęsienie. Z drugiej strony P90 jest bardzo wygodne. Chłopaki z FN naprawdę odrobili lekcje z ergonomii. Krótkie, lekkie, poręczne. Jak pisze Nitro - grzebanie w nim jest bajecznie proste. Wybór należy do Ciebie. Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 (edited) 2 małe uwagi Nitro :icon_biggrin: P90 - gb v6 :icon_neutral2: P90 - jest brzydki jak rozjechana papuga polana czarną farbą :teeth: (Już czuję jak ty i Errhile zaczynacie mnie "obrzucać mięsem") Laik raczej sobie nie poradzi :( Ale jak kupisz jedno i drugie w tym samym sklepie i powiesz żeby ci zamontowali to (w większości sklepów) zrobią to ;] EDIT: Errhile... No jak nie mam jak mam ;] GB v3, dostępność magów, WYGLĄD (nie bijcie!), wygląd... No i co by tu jeszcze... A! wygląd! I AUG nie wygląda głupawo z lunetą :D Edited June 25, 2013 by KaXardas Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 arend, nie wiem jak według ciebie ale według mojej szlachetnej osoby... AUG lepszy :icon_wink: Uzasadnij proszę. Bo wygląd akurat ma tu drugorzędne znaczenie. Mi akurat p90 bardziej podchodzi pod względem ergonomii, wygody w operowaniu w ciasnych pomieszczeniach i poręczności. Aug jest mniej poręczny, no chyba że będziesz operował tylko w terenie otwartym. Bo co do tuningu to na dobrą sprawę nawet i z MP5K da się zrobić karabin wsparcia, więc i z p90 sensownie zrobionej można się w lesie bawić. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 KaXardas z łaski swojej jak g. wiesz to zachowaj to dla siebie. Posiadam obie replik i P90 bije Auga na głowę pod względem konstrukcyjnym. Aug nie jest w niczym lepszy. Niczym. Moje P90 kupiłem nowe na GF za 380zł, w promocji + zniżka za lajka z FB. Poczekaj na promocje lub skorzystaj z aukcji na alledrogo. Quote Link to post Share on other sites
Fresh222 Posted June 26, 2013 Author Report Share Posted June 26, 2013 (edited) To się spytam o jeszcze jedno, czy opłaca się kupować na Gunfire ? Czytałem forum i widziałem dosyć sporo negatywnych komentarzy na temat tego sklepu :/ I teraz mam problem. Jak wygląda 'sensownie' zrobione P90 żeby sie w lesie bawić ? :icon_razz: (Jaki jest potrzebny dodatkowy sprzęt) Edited June 26, 2013 by Fresh222 Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 Zależy, jakie są dystanse i obyczaje w Twoim srodowisku. Ja biegałem ze stockiem, Tuksiak kiedys wymienił sprężynę na słabszą (chciał mieć 350fps, lokalny limit CQB) - i obie trafiały na 55m w sylwetkę cżłowieka (mierzyłem w środek masy celu, trafiałem w środek masy celu) - sprawdzalismy to z taśmą mierniczą i kumplem z ekipy robiacym za cel. Lufy i gumy były stockowe. Natomiast zdecydowanie warto od razu kupić low-capy, bo chiński hi-cap do P90 powoduje durne zachowanie kulek. Najczęściej odchylenie tou lotu łukiem w lewo i w górę. Testowane na 3 magazynkach i 4 róznych egzemplarzach P90. A low-capy oznaczają konieczność posiadania ładownic (chyba, że lubisz je nosić w kieszeniach cargo w spodniach - brytyjskei DPMy nieźle do tego pasują, ale mnie nigdy się wygodnie z nich nie korzystało). A sensowne ładownice do P90 na drzewie nie rosną, plus trzeba je sensownie rozmieścić. Jak lubię tę maszynkę, tak magazynki ma mało poręczne... Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 KaXardas z łaski swojej jak g. wiesz to zachowaj to dla siebie. Posiadam obie replik i P90 bije Auga na głowę pod względem konstrukcyjnym. Aug nie jest w niczym lepszy. Niczym. Moje P90 kupiłem nowe na GF za 380zł, w promocji + zniżka za lajka z FB. Poczekaj na promocje lub skorzystaj z aukcji na alledrogo. Buniek, mój "miły"... Jedyną i bardzo mocną przewagą aug nad p90 (jesli chodzi o airsoft) jest gb v3... i to tyle No jeszcze na upartego można się bić o wygodę w uzytkowaniu magazynków. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 Czemu GB v3 ma być przewagą? Do v6 pasują standardowe części. Teraz w dobie SHSu i innych chińskich producentów to nie jest żaden problem. Wytrzymałość? v3 też pęka. Jak wygląda 'sensownie' zrobione P90 żeby sie w lesie bawić? Zależnie od wymagań. Ja bym zaczął od zmiany dyszy, sprężyny na słabszą i chociaż 2 lowcapów. Tak też z resztą zrobiłem :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 Jak P90 to magi przede wszystkim :maniak_OK: Buniek... Tuning jest tańszy, a poza tym na V3 zrobisz wszystko co byś nie chciał... Od gigantycznych prędkości wylotowych po "sznurkowy" Rof Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 (edited) A w czym powiedz ta v trójka jest lepsza od v6? Wytrzymałość praktycznie ta sama, flaki praktycznie te same(no dobra inny antyrewersal, inny popychacz, głowica cylindra, co nie zmienia faktu, że te części są dostępne. Elektryka w v6 jest na zewnątrz co bardzo ułatwia grzebanie. @KaXardas To wszystko zrobisz też w p90. Edited June 26, 2013 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 Magi do P90 obecnie są tańsze, łatwiej dostępne w polskich sklepach no i posiadają większą pojemność (w przypadku strzelanek RealCap only). Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 Zaczynałem od P90 i muszę przyznać, że teraz, nawet mp5 wydaje mi się nieporęczne. Ta broń to porostu magia, daje się obsługiwać jedną ręką, cały czas można przemieszczać się z nią w pozycji gotowości do strzału. Z AUGiem sobie na to nie pozwolisz. Fakt, V3 wytrzymalszy, ale korzysta się z tego podczas tuningu. W stocku, każde inne V będzie działać jak należy. KaXardas, jeszcze jedno, to czy AUG jest ładniejszy to kwestia gustu. Ja mam całkowicie przeciwne zdanie w tym temacie i jeśli piekło istnieje to diabeł na weekendową strzelnkę wysłałby mnie właśnie AUGiem :-D . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts