Harov Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 (edited) Witam, jestem poczatkujący w ASG, chcialbym zakupic swojego pierwszego shotguna i mam kilka pytań : 1. Czy ta replika jest dobrym wyborem : http://gunfire.pl/pr...zelby-M58B.html Jeśli nie, czy macie jakieś inne propozycje ? Chciałbym broń z szyną, gdyż planuję w późniejszym czasie dokupić kolimator (nie syf z targu, tylko porządny z możliwością regulacji) 2. Jak wyglada sytuacja z magazynkami do shotguna, czy jest konieczna wieksza ich ilosc ? 3. Jakie kulki dobrać do broni którą zaproponujecie, ew. tej z punktu pierwszego. 4. W jakim sklepie najlepiej dokonać zakupu ? Tzn. czytałem listę z tymi polecanymi, ale kurcze, jak znajdywałem broń którą chciałem, brak na stanie/sklep ze zła opinia, jak sklep byl dobrze oceniany, to nie mial tego co chcialem :< Nie chce jakiegoś monstrum które podziurawi ludzi itd. starczy mi jakiś dobry shotgun do zabawy w gronie 6-10 kumpli :icon_biggrin: Edited July 19, 2013 by Harov Quote Link to post Share on other sites
Maalus Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 1. Czy jest dobrym wyborem, nie wiem. Wpisz w wyszukiwarkę na forum i wyskoczy. Ja osobiście bym ci polecił AGM 003, sprawdzone przez wielu, bardzo fajna replika za niską cenę. 2. Raczej większa ilość będzie potrzebna, szlag cię trafi jak po wystrzeleniu 15 kulek będziesz musiał bawić się z szybkoładowarką. 3. 0.2 rocketsy, lub jeśli chcesz poszaleć to G&G. 4. Taiwangun, ale zauważyłem, że zniknął AGM 003. Na Allegro też bez problemu znajdziesz. Quote Link to post Share on other sites
Harov Posted July 19, 2013 Author Report Share Posted July 19, 2013 (edited) A, i jeszcze jedno, ogółem kumple mają zamiar kupić sobie tanie elektryki (wszyscy) bo których to forum tak ciśnie, czy ja z jednym z tych polecanych shotgunów będę mógł im dorównać ? @EDIT I co sądzicie o tym : http://gunfire.pl/product-pol-1152191678-Replika-strzelby-M56A.html Edited July 19, 2013 by Harov Quote Link to post Share on other sites
MrStone Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 To zależy czym ma dorównać? Jeśli mowa o AGM 003 to słyszałem, że zasięgiem i celnością może konkurować z tańszymi elektrykami. Ale pamiętaj, że strzelba wymaga przeładowania przy każdym strzale. Elektryk natomiast umożliwia strzelanie bez przeładowania, a i do tego oferuje ogień ciągły. Jeśli będziesz szanował każdą kulkę i nauczysz się z nim grać powinieneś dać radę. No i to daje już jakieś cenne doświadczenie. Quote Link to post Share on other sites
Stilgar Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 Te shotguny DE też są dobre, ale minusem jest to, że są niedostępne :) Tutaj masz AGM'a wersja bez kolby [z kolbą zniknęła z Taiwanguna] a kosztuje tylko 50zł. A, i jeszcze jedno, ogółem kumple mają zamiar kupić sobie tanie elektryki (wszyscy) bo których to forum tak ciśnie, czy ja z jednym z tych polecanych shotgunów będę mógł im dorównać ? A powiesz nam dokładnie jakie to "elektryki" chcą kupic? Ten szit za 120zł czy mp5 galaxy za 270 i inne w górę? Dla niektórych tanie to 1000zł dla niektórych 100zł. Ale wracając do tematu - Jeśli wybierają to drugie, to zasięg AGM równa się zasięgowi Mp5 galaxy ALE o szybkostrzelności nie ma co tutaj gadac, miałem AGM'a kilka rund i męczyło mnie co chwilę napełnianie magazynków, zwłaszcza, że kolega zapomniał mi dac jeszcze 1 :P W każdym bądź razie AGM i te od DE to dobre shotguna na początek. Quote Link to post Share on other sites
goroth Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 (edited) Nie wiem do końca co masz na myśli mówiąc tani elektryki, ale jeśli są to pokroju Cm.028 to shotgun może mieć nawet lekko większy zasięg i lepsze skupienie o czym się kiedyś przekonałem na własnej twarzy. Edited July 19, 2013 by goroth Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 To niezły wybór. Acz z elektrykami nowej generacji w polu będzie trudno. W budynkach to inna śpiewka i czysta zabawa. Sądzę że z "tanimi" elektrykami (zalezy jak tanie to elektryki będą) też spokojnie można powalczyć, a nawet śmiac się z kumpli jak "tanie" elektryki popadają na pierwszej strzelance. Magów też się by z pięć przydało. Kulki albo 023, albo 020, ale to już będziesz musiał zobaczyć jak będą ci latały )replika ma nieregulowanego hopa więc będziesz musiał sobie dobrać kulki które latają daleko i prosto) A ogromny temat o tych replikach znajdziesz w dziale replik sprężynowych.. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 (edited) Jeżeli możesz wydać 150zł (koszt M56A) to kup dwa shotguny AGM (jak się da to jeden z kolbą a drugi bez), jeszcze reszta Ci zostanie. Będziesz miał porządną replikę (nie mówie, że shoty od DE są złe, ale AGM to dobra replika a DE jest niedostępne), drugą na części zamienne (a jeśli weźmiesz jednego z kolbą a drugiego bez to będziesz miał i porządną replikę do lasu i do CQB) i dostaniesz 6 (sześć) magazynków. Krótko mówiąc, będzie Pan zadowolony. No i pamiętaj o ochronie oczu. Edytuj: Chciałeś replikę z szynami. Otóż osobiście uważam, że kolimator popsuje wygląd shotguna, ale jeśli bardzo chcesz to na AGM można nałożyć szyny zdjęte z M47 od DE. Musiałbyś tylko znaleźć kogoś, kto Ci je sprzeda albo odda. Edited July 19, 2013 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 (edited) Tanie elektryki z reguły nie są użytkowo warte swojej ceny. Mają wiele komponentów niestandardowych, które uniemożliwiają ich skuteczą modernizację. Chyba, że mówimy o pistoletach. Pistolety Cymy można polecić, zwłaszcza jak się je dopieści to ich małe fpsy, rozmiar, poręczność i auto sięją spustoszenie w CQB. Później zaś stają się repliką boczną. Do CQB również nadają się shotguny ale trzeba mieć chęci i siłę by być ciągle w ruchu bo konieczność przeładowania po każdym strzale dość mocno ogranicza możliwość prowadzenia ognia. Taki AGM003 z powodzeniem osiąga 30m w prostej linii a nie rzadko sporo więcej. Niewątpliwą zaletą jest to, że kosztuje 3 razy mniej niż "tani elektryk" od cymy z budżetowej linii, ma 3 magi, jest leciutki i daje mnóstwo frajdy - w dodatku uczy kombinować. Najtańsze rozsądne rozwiązanie replik broni długiej to seria RK Boyi, M4 Cyma, MP5k Galaxy ale i wiele innych. Są tematy o replikach dla początkujących, włącznie z linkami odsyłającymi do ich opisu na stronach w sklepach. Koszt samej repliki? 300-500zł. Do tego oczywiście OKULARY bądź GOGLE ochronne, paczka kulek na start, polecam też maskę na twarz i jakieś podstawowe odzienie. Jeszcze kiedyś potrzebne im też będzie kilka modyfikacji bez, których żaden chińczyk się nie obejdzie niestety. Edited July 19, 2013 by Fedajkin Quote Link to post Share on other sites
Harov Posted July 19, 2013 Author Report Share Posted July 19, 2013 (edited) Wiecie co, my ogółem jesteśmy w zakresie 15-16 lat, dopiero z tym zaczynamy i wspólnie podjęliśmy decyzję, że na razie wolimy kupić nawet chiński bubel za ok. 150 złotych i pobawić się z tym nieco krócej aby potem uciułać na coś konkretnego, jedynie ja z 6 osób postanowiłem nieco poczytać i nie brać w ślepo dla tego sporo czytałem itd. A więc tak : 1. Kumple w większości kupuję to co wy oceniacie jako chińskie buble (zakres 130-160 złotych, ale co jest dziwne, jeden z nas ma M4 za 120 złotych od 3 lat które świetnie chodzi a jego brat mp5 które po roku użytkowania zaczęło sprawiać drobne kłopoty), więc czy w takim momencie nie będę miał problemów w drużynie ? 2. Jako jedyny chciałbym jednak dostosować się do rad osób doświadczonych, dla tego przejrzałem dość sporo shotganów i ten AGM 003 wydaje się genialny, ale jakie kulki do niego dobrać ? Niektórzy mówią 0.20, niektórzy 0.25, więc może sam spróbuję na sam początek kupić mniejszą paczkę tych 0.23 a potem będę się bawił w regulację ? 3. Osobiście mam niezłą krzepę, ale czy w wieku 15 lat nie będę miał problemów z naciągnięciem takiego shota ? 4. Nasza ekipa jest z przedmieści, niedaleko mamy sporo różnych łąk z wzgórkami i cholernie wysoką trawą (z metr ma), czy w tym momencie lepiej wziąć broń z kolbą ? Po budynkach nie będziemy raczej biegać, ew. wokół 3 starych zniszczonych spichlerzy, ale tam nie ma wewnątrz ścian mimo wszystko. 5. Tylko kurcze, macie może jeszcze jakieś dobre i niedrogie okulary ? Mój budżet z wysyłką to 160 złotych :icon_biggrin: O ciuch to ja nie mam co się martwić, stare bojówki moro i ciemnozielona bluza, do tego jakieś trampki i chyba starczy :icon_biggrin: A więc teraz pozapunktowo, jestem świadomy tego, że muszę po każdym strzale przeładowywać, ale powiem wam szczerze, że bawi mnie to bardziej niż ciągłe naparzanie z serii i liczenie na trafienie, gdyż za każdym razem muszę dobrze wycelować i jednocześnie jeśli spudłuję, to mogę stracić nie co czasu, ale btw. widziałem na jakimś pokazowym filmiku tego AGM 003, jak koleś strzelał z taką wprawą, że kulka leciała co jakieś 0,80 sekundy, więc czemu ja też nie mógłbym poćwiczyć i wejść w taką wprawę ? @MarekMac Mam dość sporo środków ale nie czuję potrzeby kupna drugiego, ojciec ma dość nieźle wyposażony warsztat a ja z kumplami zaradni jesteśmy, więc czemu by tego ręcznie nie naprawić ? A skoro szyny tak zepsują wygląd, to paseo :C @Arend Jak już pisałem koledzy biorą te elektryczne buble za 100-200 złotych, więc tak trudno mieć nie powinienem c: @EDIT A, i jeszcze jedno, ogarnia ktoś może w jakim dobrym sklepie internetowym dostanę Mossberga 590 (najlepiej z kolbą), jakieś okulary ochronne i kulki 0.23 gramy ? Bo za cholerę nie mogę go znaleźć D: Edited July 19, 2013 by Harov Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 (edited) 1. Albo trafił mu się świetny egzemplarz albo on tylko myśli, że chodzi świetnie a tak na prawdę jest kał. Jeśli chłopak nie ma porównania to i sprzęt strzelający na 20 metrów będzie miał "świetny zasięg". Gdy u nas pojawił się pierwszy elektryk (M4 za 120zł) to był szał. Jaka celnośc. Jaki zasięg. I ogień ciągły! Łał. Sypnął się po miesiącu. A potem inny kumpel kupił Cymę 028 i stwierdziliśmy, że te M4 to kał (a shotgun AGM by je pokonał z palcem w kolbie). Jeśli kumple chcą to niech biorą kał, ale Ty z shotgunem będziesz się lepiej bawił. 2. Do AGM albo 0,23 albo 0,25. 0,2 są za lekkie. 3. Musiałbyś być na prawdę chuderlakiem. Trzeba trochę siły i po szybkim wystrzeleniu całego magazynka (albo kilki) można to odczuć w ręku, ale nie jest to jakiś wysiłek godny Pudziana. 4. Z repliki z kolbą lepiej się celuje, ale nawet taką poradzisz sobie w budynku a skoro do budynków będziesz wchodził rzadko to bierz wersje z kolbą. 5. Szukaj np. Uvex I-vo. Nie bierz ochrony oczu od ACM lub takiej z siatką zamiast szybki. Uwierz mi, lepiej wydać 20zł więcej (wybłagać od rodziców czy pożyczyć) na przesyłkę z innego sklepu niż stracić oko. Przy szybkim strzelaniu z AGMa pilnuj by zawsze rączka przeładowania była dopchnięta do końca (najbliżej wylotu lufy jak się da) w momencie strzału. Inaczej możesz łatwo wyłamać zaczęp cylindra. Shotguny najłatwiej było dostać na Taiwangun.com - chyba oni mieli je najczęściej. Napisz lub zadzwoń do nich i zapytaj. Tylko, że Taiwangun nie miał dobrej ochrony oczu więc nastawiaj się na dwie przysyłki. Edited July 19, 2013 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Harov Posted July 19, 2013 Author Report Share Posted July 19, 2013 No ok, wielkie dzięki wszystkim za pomoc, będę polował na Mossberga 590 na Taiwangunie ;3 Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 Rozumiem, że się poważnie jaracie bo hobby takie dla młodzieży jest jak magnes ale odwiedź swoich kolegów od tego chłamu. Najekonomiczniej by wyszło gdybyście zamówili wszystko razem na jedno konto sklepowe. Wtedy przesyłka kurierska to już się rozkłada na kilka osób i jest tylko jedna a nie dla każdego oddzielna. 6 agmów, 3 paczki kulek, 6 par okularów, wyjdzie jakieś 120zł na osobę. Wszyscy macie takie same możliwości a replika sprężynowa jest naprawdę dobrym starterem. Kulki 0.23 będą w porządku, cięższe nie mają sensu bo nie strzelacie na 50 metrów. Również marka nie ma tak dużego znaczenia. PJ, Cyma lub GFC Rockets spełnią wasze wymagania. Okulary jakich trzeba to takie spełniające normy ochrony wzroku EN166 z oznaczeniem F. Żadne chińskie byle co, polecam rozejrzeć się za Peltor, 3M i Uvex, najtańsze z nich to 20-30zł plus przesyłka przy czym najlepiej zbiorcza. To że są tańsze od np Bolle czy ESS nie oznacza, że w asg się nie sprawdzą. Quote Link to post Share on other sites
Harov Posted July 19, 2013 Author Report Share Posted July 19, 2013 (edited) Ogółem to 2 zamawia razem, kupują te chińskie szmelce ( próbowałem ich od tego odwieść jak gadałem z nimi na skype przed chwilą, nie da się ;- :icon_wink:, jeden zmienił zdanie i zamawia również AGM 003 tylko, że krótkiego, a pozostała dwójka ma już od ponad roku te swoje. @EDIT A co do googli, co sądzicie ? http://www.taniemilitaria.pl/gogle-fa02-transparent-acm-p-440.html#.UemWuo09-Lw Lubię moje oczy, więc jak coś nie tak to mówcie wprost ;-; Edited July 19, 2013 by Harov Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 Już Ci pisałem - omijaj ochronę oczu od ACM. Podobno te 3M są dobre więc obczaj to. Jak masz gdzieś w okolicy sklep BHP to się tam przejdź i szukaj okularów z klasą ochronną F i normą EN166. Quote Link to post Share on other sites
leriander Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 ACM= wizyta u chirurga. Okularki Uvexy, jak gogle to ESS. =] Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 Z niedrogiej ochrony oczu nic nie przebije SPECSów. Tanie i chroni dobrze. Quote Link to post Share on other sites
stefanaj2000 Posted July 22, 2013 Report Share Posted July 22, 2013 ja osobiscie posiadam tylko krotka wersje m56a (m56b) i moge ja smialo polecic. szkoda tylko ze nie posiada ona zadnych szyn. Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted July 22, 2013 Report Share Posted July 22, 2013 (edited) Nie wiem do końca co masz na myśli mówiąc tani elektryki, ale jeśli są to pokroju Cm.028 to shotgun może mieć nawet lekko większy zasięg i lepsze skupienie o czym się kiedyś przekonałem na własnej twarzy. Dokładnie tanie elektryki można zaszufladkować jako najtańsze porządne i jako zwykłe elektryczne zabawki. Ze zwykłymi zabawkami wygrasz bo te elektryki za 200zł mają może na początku 20 metrów potem spada do 10m itd. Natomiast z elektrykami pokroju cm028 jest już ciężej rywalizować ale zaletą jest za to (przynajmniej w moim przypadku) większa celność. *Właściwie to z tego co pamiętam dostałeś w okulary :icon_razz2:. Edited July 22, 2013 by LastSniper Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts