Xaverix Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 (edited) Zastanawiam się nad zakupem maski, takiej prostej, słoń albo mc1, teraz pytanie, która jest "Straszniejsza" :icon_biggrin: (Potrzebne mi na projekt do szkoły) I czy wdychanie powietrza przez takie stare filtropochłaniacze jest szkodliwe? Czy można je jakoś opróżnić? Edited August 27, 2013 by Xaverix Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 Nie należy używać pochłaniaczy starszych niż 10-letnie. Quote Link to post Share on other sites
Xaverix Posted August 27, 2013 Author Report Share Posted August 27, 2013 Nie należy używać pochłaniaczy starszych niż 10-letnie. A czy da się go opróżnić? Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 (edited) Nie należy używać pochłaniaczy starszych niż 10-letnie. No, jeżeli autor ma zamiar w ramach "projektu" wypuścić w szkole sarin, to na pewno. Natomiast nie wydaje się aby powyższa odpowiedź dotyczyła problemu pytającego (chyba, że jest rodzajem mantry :icon_wink: ). Temat o szkodliwości pochłaniaczy wisi gdzieś na forum. Generalnie wydaje się, że można przyjąć, że krótkotrwałe użytkowanie prawidłowo przechowywanego pochłaniacza, w normalnych sytuacjach, gdy jest o wykorzystywany wyłącznie jako rekwizyt, nie powinno nieść za sobą realnych zagrożeń dla zdrowia lub życia - pomimo upływu "terminu ważności". Edited August 27, 2013 by Kuba Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 Wszystko się da, ale żeby zrobić to 'estetycznie' to trzeba się przyłożyć... Pamiętaj, że to metalowe puszki, więc może być ciężko. Od razu przypomniało mi się jak wypróżnialiśmy te pochłaniacze na boisku szkolnym w ramach lekcji PO... co się tego nawdychałem to moje :teethh: p.s. To maski PRZECIWgazowe... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts