Yahalom Posted September 15, 2014 Report Share Posted September 15, 2014 Na zdjęciu tego nie widać, ale w 'realu' faktycznie widać sporą różnicę :) Na górze MTP, po prawej Helikon MTP, po lewej MC. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Chcę sobie kupić jakąś kurtkę na strzelanki (i pewnie na codzień też) i myślę o czymś w MTP. Zależy mi żeby to było w miarę nieprzemakalne, bo idzie jesień i pogoda się lepsza nie robi. I tu pytanie-iść w zwykłego smocka czy w gore? Bo mam takie wrażenie, że smock-smock i smock-gore to dwa różne ciuchy. Jeślim w błędzie to proszę o poprawienie. Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Jak kurtka to MVP :) Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Podkreślam wymóg nieprzemakalności i oddychalności (kto jeździ stołeczną komunikacją w zimie ten wie jakie warunki panują). Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 No to mówię, mvp. Bo zwykły smock nie będzie nieprzemakalny. Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 (edited) Smock Combat: to jest windproof z kapturem Jacket Combat MVP: to jest membrana z kapturem Lightweight Waterproof Jacket MVP: to membrana bez kaptura Edited October 1, 2014 by Hornet Quote Link to post Share on other sites
JustPL Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 Mam kilka pytań odnoście MTP. A mianowicie: 1) Czy jest kilka rodzajów MTP? (Nie mówię tu o mieszance materiałowej, że to na wiatr, to na ciepło) chodzi mi o kolorystykę (możliwę, że różnicę czyni aparat). Dla przykładu - znalazłem taką, bardziej zieloną (i to jest chyba rzeczywisty kolor) http://allegro.pl/brytyjska-koszula-combat-shirt-mtp-ubacs-m-170-90-i4855808655.html i taką, bardziej piaskowo-pustynną - http://allegro.pl/wojskowa-koszula-ubacs-combat-shirt-multicam-mtp-l-i4786689607.html Wyżej widziałem, że ktoś poruszył tą kwestię, ale zdjęcia nie działają, stąd pytam, coby być w 100% pewnym. 2) Pytanie wynikające niejako z poprzedniego - jaki kolor hełmu i reszty "oprzyrządowania" ? Wydaje mi się, że Olive ? 3) Orientuje się ktoś w rozmiarówkach MTP ? Bo jako, że jestem dość lichej postury to pasowałby mi rozmiar góry 170/80 (wolę bardziej ciasnawe, niż gdyby miało to na mnie wisieć...) W DPM widziałem takie, ale czy MTP można takie dorwać ? Widziałem tylko 170/88 Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 1) Ciuchy w starym kroju różniły się kolorem od tych w kroju PCS. Również w miarę intensywnego używania kolory mogą nieco zblednąć, co zdecydowanie zaobserwowałem na pokazie Brytoli w Żaganiu (moje portki, przy ich portkach były wręcz jaskrawe). 2) Jak nie chcesz iść w reko itp wesołe tematy, to sprzęty w ranger green, czy Olive będą wyglądały nieźle. Znalazłem starą fotkę gdzie mam na sobie mtp w starym kroju i kamizelkę w ranger green https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/941327_530457053656520_1918719217_n.jpg?oh=f133c993d2a8e8df92e9e0a655f07657&oe=550F2D27&__gda__=1427365972_72324e78eb2107627346c21f1acba489 3) Teoretycznie metki są jasne, masz 170cm + wzrostu bierzesz ciuch z 170 na metce, masz 180+ bierzesz z 180. Quote Link to post Share on other sites
JustPL Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 Czyli spodnie w PCS i bluza w starym kroju niekoniecznie do siebie pasują... Dobrze wiedzieć. To znak, że trzeba mi szukać bluzy w PCS. To jeszcze w kwestii kolorystyki... Dużo kolorystycznie ze starym krojem się chyba nie różni i też będzie pasował Olive ? (bo pisałeś, że miałeś na zdjęciu stary krój, a ten różni się od PCSa) I widzę też, że kolor Tan, czy też jak ja mówię piaskowo-pustynny, też pasuje (ochraniacze na kolana) i chyba takowe kupie z racji braku olive w pewnym sklepie, gdzie zamierzam kupić hurtem wszystko co potrzeba... Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 Tu Cię zasmucę, pustynny szpej na mtp w moim odczuciu się mocno odcina i nakolanników z fotki już nie mam. Jak możesz to bierz zestaw PCS. No i żebyś zobaczył jak to wygląda: Smock pcs na tło, na nim mini chest rig w ranger green i nakolannik blackhawk w foliage green Quote Link to post Share on other sites
JustPL Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 Dzięki za rzetelne odpowiedzi :) Jak będę miał jeszcze jakieś życiowe problemy, to się zgłoszę :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Nie wiem czy to Ci cokolwiek da, ale proszę. Zestawienie MTP z OD/FG/CB. Przy takich skomplikowanych kamuflażach jak MTP/MC/Pencott/ATACS zaleca się używanie oporządzenia wykonanego z materiału... w analogicznym do munduru kamuflażu :) Każdy jednolity kolor będzie odstawał :) Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Ja używam kamizelki w kolorze piaskowym wpadajacym w zieleń od Condora. (nie wiem dokładnie jak ten kolor się nazywa) i powiem ci że jest gites. Dobrze wygląda, nie odstaje i kamuflażu też nie psuje. Co do całego munduru, w sobotę albo niedzielę siądę i napiszę jakąś małą recejzję MTP właczając w to w/w kurtkę w MVP i CSa. Quote Link to post Share on other sites
JustPL Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Jeszcze coś mi się przypomniało... Szukałem, ale nie znalazłem, więc zapytam. Jak wygląda sprawa z pokrowcami na hełm? Czy oryginalne pokrowce da się w jakiś sposób przyodziać na hełm - replikę hełmu FAST PJ ? Czy może jakiś inny tylko pasuje ? Zależałoby mi na bocznych szynach i elemencie montażowym z przodu (możliwe, że kiedyś dojdzie go pro) Wchodzi w grę jakaś "wycinanka" ? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Kup pokrowiec dedykowany do Ops-Core produkcji np. Red River albo MIWO w kamuflażu MC. Różnica będzie niezauważalna. W kwestii ładownic jeszcze: oryginalne, z zestawu do Osprey'a kosztują 'grosze'. Nie lepiej się nimi zainteresować? Fani wyższej jakości mają zawsze do wyboru Templars Gear i MIWO, które szyją w MTP. Quote Link to post Share on other sites
JustPL Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Na wydanie 100-120zł na sam pokrowiec to mnie nie stać... Jakieś inne propozycje? Czy może (w co wątpię) jednak hełm w olive będzie bardzo dobrze pasował do MTP ? Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Na wydanie 100-120zł na sam pokrowiec to mnie nie stać... Jakieś inne propozycje? Czy może (w co wątpię) jednak hełm w olive będzie bardzo dobrze pasował do MTP ? Kup sobie z dwie puchy farby montany black w jakiś zgrabnych kolorkach, psiknij FAST'a i będzie to elegancko wyglądać. Wywalanie 120 zł na dedykowany pokrowiec na FASTa mija się raczej z celem, bo może dojść do sytuacji, że pokrowiec będzie droższy od samego "hełmu" ;) Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted December 12, 2014 Report Share Posted December 12, 2014 JustPL tu masz tańszy: http://www.taiwangun.com/pokrowiec-na-helm-kask-typu-fast-multicamo-acm?from=listing&campaign-id=20 Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted December 12, 2014 Report Share Posted December 12, 2014 Tak jak Sookov proponuję załatwić sprawę hełmu farbami czy to montanami czy sniper paint... Quote Link to post Share on other sites
soldium Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 Zapytam z ciekawości , jak spodnie MTP PCS temperate (takie cośki : http://art-fox.pl/spodnie-brytyjskie-mtp-multicam-pcs-temperate-p-773.html) Sprawdzają się w temperaturach równych lub mniejszych niz 0 stopni Celsiusza? Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 Zawsze pod spód można założyć kalesony level 2 lub sportowe termoaktywki. Robię tak i działa. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Spodnie teoretycznie są temperate, a w praktyce są z cieniutkiego materiału. Quote Link to post Share on other sites
argawen Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Jakiego cienkiego materiału ? Temperate ? Miałem i porównując z flectarnem, moim zdaniem, były ciut grubsze i o niebo milsze w dotyku. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Nie wiem czy mówimy o tych samych spodniach, ja miałem na myśli MTP PCS Quote Link to post Share on other sites
argawen Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Sorry, nie o tym samym. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts