Obi-Wan Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Jakiś czas temu zmodyfikowałem gniazdo magazynka, wklejając do środka miękką stronę rzepa i od tamtej pory większość magazynków wchodzi bardzo ciasno, za to nareszie podają prawidłowo. Wpadły mi ostatnio szare magazynki mid-cap Boyi, te od KAC-a PDW. O dziwo, mają u mnie luzy przód-tył, dlatego nie podają dobrze bez dociskania. Z przyczyn oczywistych nie zmodyfikuję gniazda magazynka jeszcze bardziej, muszę więc szukać innych sposobów na doprowadzenie magów do stanu używalności. Pozostało mi więc 'pogrubienie' ich w tym miejscu, ale nie mam za bardzo pomysłu jak. Oklejenie izolką odpada, bo po pierwsze się zetrze, po drugie chodzi tylko o tę tylnią krawędź. Może znacie jakieś sprawdzone sposoby? Quote Link to post Share on other sites
lech Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 odegnij delikatnie tył skorupy magazynka? Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Użyj uniwersalnych materałów serwisowych: - aluminiowej blachy z puszki od piwa (albo jak wolisz po coli), - poxipolu. Przede wszystkim dobrze zmierz grubość potrżebnego elementu dydtansowego i zaprojektuj jego kształt. Z blachy wytnij potrzebny kształt dystansera i wygnij szczypcami. Poxipolem przyklej w potrzebnym miejscu. przez pierwsze 10 minut możesz korygować położenie dystansera. Potem zrób nową porcję poxipolu i wypełnij szczeliny, jeśli trzeba. Poxipol wiąże szybko, ale poczekaj co najmniej godzinę, żeby dobrze stwardniał. Usuń nożem nadmiar kleju. Na koniec pomaluj humbrolem lub hammeritem. Jeśli masz pod ręką leoszą blachę, grubszą i nie tak sprężystą jak z puszki, to będze lepsza. Ja kupiłem w Leroy Merlin arkusik aluminiowej blachy 0,8 mm za parę zł. Technologia sprawdzona. Pozdrawiam Cortes Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Izoldą owiń albo klej blaszkę inpostkę. Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Sprzedaj je komuś kto ma KACa i kup takie jaki Ci działają. Powinno być ok. ;) Quote Link to post Share on other sites
Luminofor Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Ja osobiście wszelkie luzy w replikach usuwam klejem epoksydowym, np tym. Nakładam odpowiednią ilość tam gdzie potrzeba i zostawiam do wyschnięcia. Jak klej dobrze zastygnie (temu dragona wystarcza ok. 30min) biore pilnik/papier ścierny/dremel i szlifuję, aż uzyskam odpowiedni kształt/grubość. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Sam klej też jest dobry. Blacha ma służyć do zapewnienia większej trwałości w miejscach, gdzie zachodzi tarcie. - Np. magazynka o zatrzask. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts