Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Z grubej rury?

Recommended Posts

Witajcie!

Mam 15 lat i zacząłem interesować się ASG. Pewnie większość z was powie, że jestem na to jeszcze za młody itp. Jednak pragnę zaznaczyć, iż najpierw chcę nauczyć się podstaw (mapa, kompas, orientacja w terenie etc.). Jako, iż nauka nie koliduje ze zbieraniem pieniędzy na replikę to mam do was kilka pytań:

1. Co wybrać na początek:

HK416 VFC/Umarex

MP5 Galaxy

Wiem, że te dwie repliki są diametrialnie różne i nie da się ich porównać, jednak nie chodzi mi o ich porównywanie, ale o to która będzie lepsza na początek swojej przygody. Boję się kupować na samym początku drogiej repliki, bo jak coś spierdziele to kicha, a 300 zł za MP5 jestem w stanie przeboleć. Poza tym przy Galaxiaku mógłbym coś pogrzebać nauczyć się podstaw działania repliki etc.

Co wy o tym sądzicie? Ewentualnie co zamiast tej MP5?

Reszta pytań będzie zależeć od waszej odpowiedzi.

Dobra, to zbieram na tą MP5, a potem docelowo na hakasię.

Pytanie:

2. Słyszałem, że ładowarki dołączane do zestawu to "czyste zło". Z tego co się orientuję, to warto nabyć mikroprocesorówkę. I tu pojawia się moje pytanie: Czy istnieją ładowarki do baterii typu Ni-mh (chyba tak się piszę) i Li-po (2 funkcyjne)? Jeśli tak, to co byście polecali?

Ładowarka z zestawu to po prostu zwykły chamski prostownik, który nieumiejętnie użyty załatwi ci batkę na cacy. Tak jak Mark97 napisał-weź imaxa b6 albo jego klona (powerbean chociażby). W kryzysowej sytuacji naładowałem akumulator samochodowy imaxem :D.

MP5 będzie dobra na początek. Co do baterii to polecam jakiegoś małego lipola ze sklepu dla modelarzy (30 - 50 PLN) i najprostszą ładowarkę do niej (50 - 60 PLN). Imax na pewno lepszy ale zastanów się czy ci jest potrzebny...

Przypominanie w co drugim temacie o ochronie oczy jest delikatnie drażniące. Za niedługo ktoś zapyta o możliwość wymiany body w swojej emce i otrzyma odpowiedź: -Jeżeli zapyta to usunę. Ten dział nie służy do takich duskusji. Buniek92

"tylko nie zapominaj o porządnej ochronie oczu"

Dobra czyli potrzebuję:

1. REPLIKA- MP5 Galaxy

2. OCHRONA OCZU- Bolle X800 lub Bolle X810 (najlepiej, żeby później pasowały do jakiegoś hełmu)

3. BATERIA- to zobacze sobie gdzieś w modelarskim (do jakiego wolatżu i amperażu max?)

4. ŁADOWARKA- z tego co patrzę to zależąod wolatażu batki

Chyba wszystko na początek. Co o tym zestawie myślicie?

PS.

Ładowarka z zestawu to po prostu zwykły chamski prostownik, który nieumiejętnie użyty załatwi ci batkę na cacy.

To można tego używać umiejętnie czy bezwzględnie do kosza?

Bateria najlepiej 7,4 co do pojemności to wybór pozostawiam Tobie, 1500 mAh na pewno wystarczy.

Co do ładowarki to poważnie zastanów się nad Imaxem, nią naładujesz prawie każdy typ baterii, po prostu jest uniwersalna. Z resztą ładowarka to taki przedmiot, który kupuje się tylko raz, więc warto w to zainwestować.

W kwestii gogli to nie ma co przesadzać, jeżeli muszą być to koniecznie gogle to weź ESS NVG (używane), które można dostać za 50-80 zł na Allegro - jeżeli zaś nie muszą to być gogle to rozejrzyj się za atestowanymi okularami (Uvex, MSA, Bolle, Peltor 3M). Wiem, że na ochronie oczu nie wolno oszczędzać ale podałem koledze tańsze odpowiedniki - nie wydawaj mnóstwa pieniędzy ponieważ nie wiesz czy Airsoft Ci się spodoba. :icon_wink:

Pozdrawiam, Mark.

Edited by Mark97

Kup Galaxy, porządną ochronę oczu, kulasy żeby zasypać magazynek, postrzelaj trochę, złapiesz bakcyla, będziesz kisił kapuchę na lepszą luśnię. Nie złapiesz bakcyla to sprzedasz gnata z małą stratą.

Ładowarka z zestawu to po prostu zwykły chamski prostownik, który nieumiejętnie użyty załatwi ci batkę na cacy. Tak jak Mark97 napisał-weź imaxa b6 albo jego klona (powerbean chociażby). W kryzysowej sytuacji naładowałem akumulator samochodowy imaxem :icon_biggrin:.

Nic dodać, nic ująć, Nath dobrze radzi :icon_exclaim:

Ps

Chciałbym dodać że google parują.(...)

Dziwne, mi google nie parują, chyba, że nachucham na monitor... :hahaha: Edited by Powała

Co do gogli to jak najbardziej polecam Bolle X800, używam jednej pary od ponad 4 lat, szybka nieco się już rysnęła, ale dalej świetnie spełniają swoją rolę. Jak stosujesz z maską typu stalker to nie parują (choć ja generalnie z tych potliwych).